Prima pagină » Economic Local » A lăsat medicina pentru a face apicultură. Tânărul câștigă acum sute de mii de euro din această afacere și se laudă cu produse unice în Europa – FOTO

A lăsat medicina pentru a face apicultură. Tânărul câștigă acum sute de mii de euro din această afacere și se laudă cu produse unice în Europa – FOTO

12 nov. 2019, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Provine dintr-o familie tradițională de apicultori. Pasiunea pentru apicultură e cea care l-a determinat să renunțe la domeniul medical. A început timid afacerea, însă acum deține una dintre cele mai mari ferme apicole din țară. Cel mai cunoscut produs al său este mierea în trei culori, care a ajuns și în străinătate.

„În urmă cu doi ani m-am gândit prima dată să fac această miere. Au căutat și pe eBay să vadă dacă mai există, dar toată lumea mi-a spus că e unică”, spune tânărul apicultor.

Afacerea a fost pusă pe picioare în urmă cu 4 ani. Iustin Marineac era un tânăr stomatolog pregătit să profeseze. Dar, spre uimirea tuturor, a renunțat la medicină și s-a apucat de apicultură, meseria de bază din familia sa. Acesta provine dintr-o familie tradițională de apicultori.

„Străbunicul a fost apicultor, bunicul la fel și tatăl meu este tot apicultor. Eu sunt printre stupi de la 12 ani”, spune Iustin Marineac.

Tânărul a început afacerea cu 60 de stupi, iar în doar un an a crescut numărul de familii de albine la 200. După ce a văzut că se pot câștiga bani frumoși din meseria de apicultor, a decis că e timpul să mărească afacerea.

Unul dintre cei mai mari apicultori

A mai cumpărat stupi ajungând anul trecut la o fermă apicolă cu 1.000 de albine. Anul acesta a mai dezvoltat ferma, având în prezent 1.400 de stupi. Tânărul spune că știe tot ce se poate despre apicultură, de aceea a venit cu ideea creării unui sortiment nou pe piață: mierea în trei culori. Aceasta conține miere de rapiță, polifloră și de salcâm. Tânărul apicultor spune că a avut un succes încă de acum doi ani cu acest produs, pentru că nu mai exista pe piață și, fiind ceva nou, specialiștii din domeniu, dar și clienții au fost atrași de acest produs.

„Nu prea le venea să creadă că e ceva natural și că nu a mai fost creat de altcineva. De aceea, clienții, apicultorii, profesorii au căutat și pe eBay să vadă dacă mai există miere în trei culori. Dar toată lumea mi-a spus că e unică”, spune tânărul apicultor.

Angajați pregătiți de apicultor

Pentru că are o fermă mare și trebuie să se ocupe de toate stupinele, tânărul a angajat 6 ajutoare permanente, iar în sezonul aglomerat mai plătește zilierii care să îl ajute cu transportul stupinelor. Astfel, albinele sunt duse în mai multe locuri din județul Botoșani, acolo unde are stupii, unde pot poleniza.

„Dacă nu aș avea acești angajați, nu aș putea să mă descurc. E greu să ții o fermă atât de mare. Eu am format angajații în timp, pentru că e greu să lucrezi cu albinele”, spune apicultorul.

Acesta susține că mierea produsă de el este sută la sută naturală și are o multitudine de sortimente care atrag clienții. A început să vândă produse și online, de aceea afacerea s-a dezvoltat atât de repede. Marketingul, promovarea produselor sale chiar și de către medici, l-au ajutat să vândă miere în toată lumea.

Produse românești în magazine din afară

Cel mai căutat produs este borcanul cu trei tipuri de miere. De asemenea, un produs vândut bine este api imunoplusul. Acesta este un amestec de miere, polen, tinctură de propolis și lăptișor de matcă, care se vinde în sezonul rece foarte bine. Produsele sale au ajuns și pe piața din Marea Britanie, Germania, Austria, Italia sau Spania, dar și în America și Japonia. Anual, tânărul vinde mii de borcane cu miere de albine, diverse sortimente. De aceea și cifra de afaceri a crescut repede.

„Avem o cifră de afaceri de 114.000 de euro, iar profitul depășește 40.000 de euro”, spune tânărul apicultor.

Majoritatea produselor sale ajung în străinătate. Astfel, 70 la sută din producție se vinde către românii stabiliți în afara țării. Unul dintre planurile sale de extindere a afacerii este vânzarea produselor direct în magazinele din străinătate.

„Produsele mele sunt căutate. Pe oricine întrebați, vă spune că mierea produsă de mine este de calitate”, susține tânărul apicultor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025