Prima pagină » Titlurile zilei » A investit peste 300.000 de euro într-un teren nefolosit de câțiva ani. Tânărul din Iași vrea să dea lovitura cu o afacere considerată de specialiști „afacerea momentului”
A investit peste 300.000 de euro într-un teren nefolosit de câțiva ani. Tânărul din Iași vrea să dea lovitura cu o afacere considerată de specialiști

A investit peste 300.000 de euro într-un teren nefolosit de câțiva ani. Tânărul din Iași vrea să dea lovitura cu o afacere considerată de specialiști „afacerea momentului”

04 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Încurajați de fondurile europene, mai mulți agricultori din județ au investit în livezile cu nuci. Fermierii spun că accesarea fondurilor nerambursabile reprezintă o gură de oxigen și astfel au reușit să dezvolte afacerile din mediul rural cu ajutorul lor. În Iași, după Revoluție, suprafețele cu livezi cu nuci s-au redus considerabil. De aceea, potrivit specialiștilor, fondurile UE reprezintă un real ajutor pentru cei care vor să readucă Iașul pe harta județelor cu suprafețe însemnate cu livezi cu nuci.

Unul dintre ieșenii care a accesat fonduri europene este Petru Ignat, din comuna Moșna. Acesta a reușit să obțină banii pentru investiția într-o livadă, dar și pentru achiziția unui utilaj agricol necesar lucrărilor agricole, familia sa având o afacere în acest domeniu. Suma accesată în total de tânărul fermier este de aproximativ jumătate de milion de euro. Aproape 350.000 de euro a investit în livada cu nuci, 330.000 reprezentând banii europeni accesați în urmă cu trei ani.

Singura livadă înființată cu fonduri europene, din Moșna

Petru Ignat a înființat plantația pe o suprafață de aproximativ 12 hectare, în comuna Moșna.

„Acolo era tot o fostă livadă și de aceea m-am gândit să folosesc terenul pentru plantația cu nuci. Momentan totul merge bine, livada se dezvoltă, suntem în anul doi de la înființare. Durează până intră pe rod și de aceea ne gândim ca după ce avem producția să o procesăm. O să vedem după ce apar primele nuci”, spune ieșeanul.

Acesta a utilizat banii pentru achiziția de utilaje, înființarea plantației, sistem de irigații și a angajat două persoane care să păzească livada.

Primul ieșean care a obținut banii pentru livadă

Fiind unul dintre primii ieșeni care s-a aventurat să obțină fonduri nerambursabile pentru investiții în domeniul pomicol, a întâmpinat câteva piedici pe parcursul depunerii proiectului, însă nu a renunțat. „A fost un pic mai greu să luăm banii pentru că studiul pedologic a durat mai mult decât ne așteptam. Dar am reușit până la urmă ca proiectul să fie eligibil”, mai spune ieșeanul. Soiurile folosite la înființarea plantației sunt românești. Un hectar de nuc se poate înființa cu 5-6.000 de euro dacă este voba de nuc altoit sau 3.000 de euro dacă e nuc din sămânță.

Profit de până la 10.000 de euro

Indiferent de alegerea investitorului, potrivit specialiștilor din domeniu, înființarea unei livezi cu nuci este una dintre cele mai bune investiții întrucât există deficit de miez de nucă în fiecare an, la nivel mondial. Astfel, chiar dacă producție va fi după câțiva ani de la înființare, exploatația hiper-intensivă de nuc produce peste 35.000 euro/an. După ce vând producția, pomicultorii pot să rămână și cu 10.000 de euro în buzunar, în funcție de prețul de pe piață. Astfel, toamna, imediat după culegerea nucilor, prețul este mai mic, însă în primăvară prețurile pot să crească și de 3 ori.

Investiții de milioane de euro în livezile din județ

Începând cu anul 2017, ieșenii au depus zeci de proiecte pentru înființarea livezilor cu cireși, nuci sau aluni. La nivelul județului sunt deja 6 proiecte selectate pentru finanțare, care sunt în curs de implementare, iar alți 6 ieseni care au depus proiectele anul trecut așteaptă publicarea listelor cu cei care vor primi banii de la Uniunea Europeană. Ieșenii ar putea obține peste 3 milioane de euro pentru afacerile din mediul rural, majoritatea dintre aceștia optând pentru înființarea livezilor cu nuci sau cireși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`