Prima pagină » Titlurile zilei » A investit 200.000 de euro într-o plantație cu fructe galbene! Clienții din Iași îl caută pentru că sucurile acestea fac minuni pentru sănătate: „Singurul tratament este sapa” – FOTO

A investit 200.000 de euro într-o plantație cu fructe galbene! Clienții din Iași îl caută pentru că sucurile acestea fac minuni pentru sănătate: „Singurul tratament este sapa” – FOTO

21 aug. 2023, 02:00, 5 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Victor Dumitru Caruceriu este unul dintre producătorii certificați ecologic din Moldova, care a investit 200.000 de euro într-o plantație cu cătină. Tânărul antreprenor a ales această cultură pentru că nu necesită tratamente chimice, astfel că produsele sale sunt naturale.

„Avem o plantație de 5 hectare și jumătate cu cătină la Viișoara, o localitate între Onești și Târgu Ocna. O plantație care se află în anul 5 de cultură. Am recoltat anul trecut, urmează să recoltăm anul viitor. Sucurile cu care am venit la târgul de aici, din Iași, sunt din plantație care este și certificată ecologic. Cătina este cea mai simplă cultură din punct de vedere ecologic, nu necesită tratamente chimice, fiind natural foarte rezistență și asta ne ajută. Noi nu tratăm cu nimic plantația. Singurul tratament este sapa”, spune producătorul din Bacău.

În afacerea cu cătină a investit 200.000 de euro

Tânărul antreprenor a cheltuit peste 200.000 de euro pentru a înființa plantația și construi fabrica unde produce sucurile naturale.

„Am lucrat în industria petrolieră și acolo am făcut bănuții că să pot înființa plantația pentru că e nevoie de mulți bani. Cultura în sine este destul de costisitoare, dar pe lângă asta plătești și altele. Îți trebuie frig extrem, iar utilajul este scump. Fără frig nu poți să recoltezi cătină în mod natural. Trebuie să ai minus 30 de grade. Și trebuie să plătești electricitatea. Noi am investit peste 200.000 de euro, proiect european și bani primiți prin Start Up Nation, iar investiția proprie de 50.000 de euro”, povestește antreprenorul.

Seceta din ultimii ani creează probleme producătorilor.

Produce peste 20 de sortimente de sucuri

Acesta are 4 angajați și produce mai multe sortimente din suc de cătină, dar și ulei de cătină și colorant natural. Produsele sunt vândute online, prin intermediul paginii de Facebook „Fabrică de sucuri naturale”, dar și la târgurile organizate în zona Moldovei. Prețurile produselor sunt cuprinse între 15 și 35 de lei.

„Dacă ai produs finit, atunci crește valoarea materiei prime, aproape se dublează. În fabrica din Onești, unde facem produsele, avem cam cea mai modernă tehnologie de presare la rece. Cătina este un produs foarte scump și se recoltează greu. Costurile sunt mari, numai factura la electricitate fiind de 6.000 de lei lunar”, mai spune Victor Dumitru Caruceriu, producător ecologic, prezent la târgul din Iași, organizat în weekendul trecut la Carrefour Era.

Producător ecologic de cătină din Iași este familia Sandu.

În ceea ce îl privește pe tânărul producător de cătină din Bacău, Dumitru Caruceriu, chiar dacă a investit 200.000 de euro în afacere, o sumă deloc de neglijat, nu se oprește aici.

Comentarii
  • Prince Agatarș ( free dacianos)

    Dacii adevarați nu purtau OCHELARI fumurii facuti in China.
    Ca sa fie asortat /imbracat dacic la viitoarele targuri, rugam pe acest bărbat dac sa taie doua bucăti de fund de borcan de 400g si sa le afume cu o lumânare: asa aratau adevaratii ochelari fumurii geto-carpo-daco 🥸. S-au gasit la Cucutenii din vale. Sa respectăm tradiția nu să ne batem joc de ea.

  • Cu poluarea asta, și ploaia îți face tratament chimic la cultura. Despre ce produse bio vorbim?!

  • Daca aveam 200 000 euro, stateam linistit.

  • Care targ la Era?

  • Bre jurnalistule, daca tu ai fost sa uzi buretele la ora de biologie și nu ai auzit de catina, să știi că noi am auzit. Fructe galbene, auzi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *