Prima pagină » Local » A înfundat pușcăria la Iași, după ce a fost condamnat politic! Omul, persecutat pe nedrept pe motiv că ar fi fost legionar! Fiica bărbatului a dat în judecată autoritățile și a câștigat! (Exclusiv)
A înfundat pușcăria la Iași, după ce a fost condamnat politic! Omul, persecutat pe nedrept pe motiv că ar fi fost legionar! Fiica bărbatului a dat în judecată autoritățile și a câștigat! (Exclusiv)

A înfundat pușcăria la Iași, după ce a fost condamnat politic! Omul, persecutat pe nedrept pe motiv că ar fi fost legionar! Fiica bărbatului a dat în judecată autoritățile și a câștigat! (Exclusiv)

18 mai 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

O femeie a dat în judecată autoritățile și a câștigat procesul, după ce a demonstrat că tatăl ei a fost condamnat pe nedrept în perioada comunismului. Judecătorii au admis recent acțiunea formulată de Ingrid Dalila Mărculescu. Aceasta a solicitat recunoașterea faptului că tatăl ei a stat în pușcărie la Iași pe nedrept înainte de 1990, pe motiv că ar fi fost legionar

Un bărbat a înfundat pușcăria la Iași, după ce a fost condamnat politic! Omul a fost persecutat pe nedrept, pe motiv că ar fi fost legionar! Fiica bărbatului a dat în judecată statul și a câștigat!
Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Neamț au admis recent acțiunea formulată de Ingrid Dalila Mărculescu, în contradictoriu cu Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).

„Instanța admite acțiunea formulată de reclamanta Ingrid Dalila Mărculescu în contradictoriu cu pârâta Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț. Anulează decizia din 15 ianuarie 2021 emisă de AJPIS. Obligă pârâta la stabilirea calității de beneficiar al Decretului-Lege nr. 118/1990, pentru reclamantă, după părintele titular al drepturilor Constantin Mărculescu pentru perioada în care s-a aflat în detenție, respectiv din data de 8 ianuarie 1950, până pe data de 19 iulie 1953”, au precizat magistrații.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ingrid Dalila Mărculescu a arătat că tatăl ei a stat pe nedrept în pușcărie la Iași

Procesul dintre Ingrid Dalila Mărculescu (54 de ani) și AJPIS a început pe 22 februarie 2021. Prin cererea înregistrată pe rolul instanței, femeia a cerut ca, prin hotărârea ce se va pronunța, să se dispună anularea deciziei din data de 15 ianuarie 2021, reexaminarea solicitării referitoare la stabilirea calității de beneficiar al Decretului-Lege nr. 118/1990 și obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

„Tatăl meu a fost persecutat pe nedrept, fiind deținut politic în perioada 8 ianuarie 1950 – 19 iulie 1953. Pentru a clarifica situația de fapt, și conform documentelor pe care le am, în perioada amintită, tatăl meu s-a aflat în detenție, în baza Fișei Matricole Penale. Pe 19 iulie 1953, el a fost eliberat în baza Biletului de Eliberare emis de Penitenciarul Iași, ca urmare a reducerii pedepsei. Prin Sentința nr. 148/1953, emisă de Tribunalul Militar Iași, instanța a decis schimbarea de calificare a sancțiunii penale, din crimă de uneltire împotriva ordinei sociale, în delict de omisiune a denunțării complotului, precum și reducerea pedepsei la 2 ani de închisoare corecțională”, a relatat femeia.

Băgat în pușcărie după o decizie a Tribunalului Militar Iași

Femeia a mai arătat că, la data emiterii de către Tribunalul Militar Iași a sentinței prin care tatăl ei a fost condamnat la 2 ani de închisoare corecțională, acesta executase deja 3 ani, 6 luni și 11 zile de detenție.

„În concluzie, decizia din 15 ianuarie 2021, prin care se respinge cererea formulată de mine, prin care am solicitat stabilirea calității de beneficiar al Decretului-Lege nr. 118/1990, motivat de faptul că, potrivit dispozițiilor art. 14 ale Decretului-Lege nr. 118/1990, în care se menționează că persoanele care au desfășurat activitate legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, precum și copiii acestora nu beneficiază de prevederile Decretului-Lege, este nefondată. Asta, deoarece, conform celor prezentate în situația de fapt, precum și a documentelor atașate, tatăl meu nu a desfășurat activitate legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, el fiind persecutat și condamnat pe nedrept de prima instanță, fapt dovedit prin Sentința nr. 148/1953 emisă de Tribunalul Militar Iași, prin care instanța a decis schimbarea de calificare a sancțiunii penale”, a încheiat Ingrid Dalila Mărculescu.

De cealaltă parte, reprezentanții AJPIS au depus o întâmpinare, solicitând respingerea acțiunii formulate, ca fiind neînteimeiată, precum și menținerea deciziei contestate.

„Conform datelor înscrise în fișa matricolă penală a domnului C.M., documente publice afișate pe site-ul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, acesta a fost condamnat politic pentru activitate legionară, așa cum rezultă din descrierea pe scurt a faptei, iar, la rubrica apartenența politică în trecut, este înscrisă cea de legionar. În lumina celor mai sus arătate, Comisia de Aplicare a Prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 hotărăște în unanimitate respingerea cererii doamnei, decizie pe care reclamanta a contestat-o pe 23 februarie 2021, depunând în acest sens înscrisuri noi, precum sentința penală de rejudecare emisă de Tribunalul Militar Iași”, au spus cei de la AJPIS.

Judecătorii: „Nu avea cum să fie legionar la 11 ani!”

Magistrații au analizat documentele depuse la dosar și au concluzionat că tatăl femeii nu avea cum să fie legionar, pe motiv că, atunci când bărbatul a împlinit vârsta de 11 ani, mișcarea legionară a fost scoasă în afara legii.

„C.M. s-a născut pe data de 20 octombrie 1929. Mișcarea legionară din România a fost scoasă în afara legii în luna februarie 1941, C.M. având 11 ani la acea dată. Desfășurarea activității legionare de către C.M. anterior vârstei de 11 ani în perioada în care Mișcarea legionară era în legalitate a fost practic imposibilă. Din actele de primă cercetare, nu rezultă însă că acesta a făcut parte din vreo organizație de tip fascist și nici că ar fi făcut subscripție publică pentru ajutorarea celor condamnați.

Rezultă, însă, că a avut cunoștință de existența organizației legionare la Liceul Comercial din Piatra Neamț, dar a omis să denunțe aceasta autorităților. Instanța constată că, în sarcina lui C.M., s-a reținut că, în cursul anului 1948, luând cunoștință de existența unei organizații legionare, a omis să efectueze acte de delațiune, omițând să denunțe autorităților existența organizației legionare. Astfel, nu se face dovada că C.M. ar fi desfășurat activitate legionară, ci doar că ar fi avut cunoștință de existența unei organizații legionare în liceu”, au concluzionat judecătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *