Prima pagină » Cancan ultimă oră » A înflorit „Planta cadavru”! A ce miroase și dacă reprezintă un semn
A înflorit „Planta cadavru”! A ce miroase și dacă reprezintă un semn

A înflorit „Planta cadavru”! A ce miroase și dacă reprezintă un semn

12 nov. 2024, 20:45,
Redacția BZI în Cancan ultimă oră

O plantă-cadavru, care emană un miros pestilențial capabil să călătorească pe distanțe de kilometri pentru a atrage insecte, a înflorit la Grădina Botanică din Australia, scriu reprezentanții orașului.

„Planta cadavru” sau „floarea cadavru” de la Grădina Botanică Geelong, din Australia, a început să înflorească după 10 ani, și doar pentru 24-48 de ore. Momentul a putut fi urmărit live, pe internet, de sute de mii de oameni din întreaga lume.

„Planta noastră cadavru continuă să crească și se pregătește să înflorească! Planta a crescut cu 5 cm în ultimele 24 de ore și are acum 1,44 m înălțime.

În timp ce planta devine din ce în ce mai bulboasă, vârful spatelui cu volane se înroșește și el și începe încet să se desprindă de spadix, arătându-ne că se pregătește să își prezinte florile magnifice. Continuăm să monitorizăm îndeaproape planta cadavru și vă vom anunța imediat ce va înflori.”, au transmis reprezentanții orașului Geelog, pe Facebook.

„Miroase a oposum mort”, a spus un copil care a venit să vadă floarea Amorphophallus titanum sau Titan Arum.

În ultima săptămână, mii de persoane au vizitat Grădinile pentru a vedea planta cadavru înainte de înflorire, iar în jur de 700 de persoane au trecut zilnic prin grădină.

Specii aflate în pericol

Planta a fost pusă pe lista speciilor aflate în pericol în 2018. În încercarea de a păstra specia, Indonezia a trimis semințe către grădinile botanice, iar Matt Coulter a încearcă să crească mai multe exemplare din frunze.

„Un mic tubercul se va forma, iar apoi acel tubercul poate ajunge o plantă de 150 de kilograme”, „în prima noapte, florile feminine sunt active. În a doua noapte nu mai sunt active și încep eliberarea polenului de către florile masculine, deci nu se pot auto-poleniza”, spune Matt Coulter.

„Este nevoie de muntă energie pentru ca plantă să emită acel miros. O face doar când vrea să fie polenizată. Miroase ca să atragă o insectă care poate a vizitat altă floare. Principalul polenizator este Halictidae, un fel de muscă mică, dar sunt și alte insecte atrase”, adaugă el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025