Șoferii din Iași au început vânătoarea în trafic. Cei care înregistrează în trafic participanți cu un comportament agresiv pot trimite sesizări la poliție. Până acum, 11 situații sunt analizate de oamenii legii
Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere. Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se pot transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Sesizarea participantului la trafic va trebui să conțină, în mod obligatoriu, datele acestuia de identificare (nume, prenume și codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon și adresa de corespondență, declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura).
A început vânătoarea în trafic, la Iași
Următoarea abatere la regimul circulației pe drumurile publice poate fi sesizată de către cetățeni: Conform prevederilor articolului 54^1 din O.U.G. 195/2002: Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice. Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
- a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
- b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
- c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
- d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
- e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
- f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
- g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
- h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
- i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Ce sancțiune primesc șoferii „turnați” la poliție?
Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și presupune 4-5 puncte de amendă (660 – 825 de lei) și măsura complementară de reținere a permisului de conducere pentru 30 de zile.
„Scopul acestui demers vizează sancționarea comportamentului agresiv în trafic a conducătorilor de vehicule, prin respectarea regulilor de circulație, astfel încât să fie reduse evenimentele rutiere cu consecințe deosebit de grave. Din momentul implementării aplicației și până în prezent au fost sesizate 11 abateri rutiere prin intermediul aplicației. În urma sesizărilor înregistrate și a verificărilor efectuate de către polițiști, până în acest moment nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.
Vânătoarea din trafic este la început atât în Iași, cât și în restul țării.
Usor usor, sub diverse pretexte devenim securiști
Sa suga p*u*l*a toti turnatorii.
De unde stie politia ca aia nu mananca cacat aiurea doar din dusmanie fata de unul sau altul ?
O sa fie procese pe rol la greu pt marturie mincinoasa, calomnie, etc.
Filmarea nu minte.
Asta denota neputinta MAI, de a asigura limistea si siguranta cetateanului. Luati de exemplu cifrele cu deficitul de politisti la nivel national, analizati promisiunile facute de peste 10 ani cu camere video si cu alte dotari promise, analizati modul in care vor sa arate ca rezolva problematica drogurilor, etc si o sa observati ca totul sunt numai chestii de „hau-hau”. Au un individ numit Despescu care, pentru post, pentru „slujirea” celor ce il tin in scaun, a stricat si politizat toata Politia Romana.Si acum vor ca oamenii sa-si scoata ochii ca ei sa acopere sub pres incapacitatile manageriale?
Turnatorii sa isi asume si identitatea reala in cazul turnatoriilor pentru ca ulterior sa raspunda la randul lor in fata justitiei, atunci cand vor fi chemati in procesele intentate de cei pe care i-au turnat, pentru ca asta se v-a intampla cu siguranta.
Atat de simplu este …
Mai citeste odata. Daca tot nu intelegi, lasa-te de comentarii.
Cei care se arunca ca inecatii si vor turna o sa aiba mai mult de pierdut pentru ca vor fi tarati in procese de cei pe care ii vor turna.
Asa ca atentie la neatentie si mai bine sa stai in banca ta decat sa fii tarat prin tribunale ani la rand si sa ii mai si platesti despagubiri aluia pe care l-ai turnat.
Care procese?! E vorba de contraventii, nu de dosare penale. Habar n-ai.
Turnatorii vor plati daune morale de o sa ii usture fundul, daca sunt prosti. Turnatoria bate curul cum spun oamenii….
Cred ca nu intelegi: legea o aplica organele, nu staborul, nu aia din spatele blocului.
In sfarsit scapam de teribilistii ridicoli de la rond Agronomie, si de drifturile lor nocturne. Sper sa nu realizeze ca filmarea o poate face oricine, chiar si un pieton, cu orice mijloc de inregistrare video. Nu e obligatoriu ca filmarea sa fie facuta dintr-o masina aflata in trafic, cu camera de bord. Ca sa aiba parte de ceva actiune adevarata.
ce mai plang bombardierii de ciuda pe aici, s-a terminat cu smecheria in trafic hahalerelor, esti smecher, dai cu banu.
Foarte bine !!! O lege bine venita!!!
excelent!