Prima pagină » National » A început valul trei al pandemiei. Cum va evolua situația în România și când vom avea cea mai mare creștere
A început valul trei al pandemiei. Cum va evolua situația în România și când vom avea cea mai mare creștere

A început valul trei al pandemiei. Cum va evolua situația în România și când vom avea cea mai mare creștere

25 feb. 2021, 10:05,
BZI.ro, în National

Potrivit Institutul Naţional de Sănătate Publică, în România deja a început valul trei al pandemiei pe fondul creșterii ratei de incidență. Astfel, în momentul de față, INSP a luat în calcul trei scenarii pentru evoluția viitoare a pandemiei de coronavirus. Scenariul cel mai pesimist prevede un vârf de aproape 9000 de cazuri ladata de 20 martie.

În urma cazurilor recente de îmbolnăviri, Institutul Naţional de Sănătate Publică a făcut o analiză cu privire la evoluţia pandemiei de coronavirus în România. Potrivit acesteia, se observă o tendință de creștere a ratei de incidență la nivel național în ultimele două săptămâni. Așadar, în majoritatea județelor și în Municipiul București se înregistrează o rată de incidență cumulată de peste 100 cazuri la 100.000 locuitori. Mai mult, majoritatea cazurilor sunt în zone urbane, iar în ultima perioadă se observă o uşoară creștere a ratei de pozitivitate a testelor.

România se confruntă cu valul trei al pandemiei

Potrivit INSP, începând cu data de 14 februarie 2021 (la 7 zile de la deschiderea școlilor) se urmăresc 3 scenarii ipotetice de posibilă creștere a numărului de cazuri de infecție:

  1. Creștere constantă cu 1%/zi – ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie;
  2. Creștere constanta cu 2%/zi – rezultând o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie;
  3. Creștere constanta cu 4%/zi – ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie.

Potrivit datelor analizate, începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creștere susținută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluția îndreptându-se spre scenariul 2.

Totuși, această creștere a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a variantei de virus din Marea Britanie. Era de așteptat că deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate și interacțiune suplimentare în cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologică. La acestea se adaugă și redeschiderea în unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul horeca, jocuri de noroc și cultură, precum și probabil o relaxare la nivel individual în ceea ce privește măsurile de protecție și a interacțiunilor, datorată „oboselii pandemice”.

Tulpina britanică de coronavirus circulă deja în jumătate din județele ţării

Un alt avertisment îngrijorător din partea autorităţilor este cel potrivit căruia noua tulpină COVID circulă deja pe jumătate din teritoriul României. Așadar, este foarte posibil ca în scurt timp să se extindă în toată țara.

Ministerul Sănătăţii a transmis, marţi, că au fost confirmate până în prezent 164 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua variantă UK – linia genetică B.1.1.7, după 499 de secvenţieri. Anterior, Institutul Naţional de Sănătate Publică anunţase că, până în 21 februarie, fuseseră confirmate 136 de cazuri, numărul de secvenţieri fiind acelaşi.

Avertismentul profesorului Alexandru Rafila

Reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, a explicat, miercuri seară, la un post de televiziune, că România se află într-o competiție între viteza de vaccinare și creșterea numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

„În primul rând, cele trei scenarii de la INSP simulează un trend similar de creștere cu cel înregistrat în ultimele 2 săptămâni și atunci vom ajunge la o cifră nu foarte mare de cazuri noi, la 20 martie, precum cea prezentată, la peste 8.000 de cazuri. Personal cred că vom fi undeva între varianta medie, cea cu 4.500 de cazuri și situația din acest moment, undeva în jur de 3.000 de cazuri, în medie, înregistrate zilnic.

Sunt câteva elemente care sunt importante și pe care aș vrea să le subliniez. Noi suntem într-o competiție, între viteza cu care vaccinăm și potențiala creștere a numărului de cazuri. Practic este un sistem invers proporțional, cu cât reușim să vaccinăm mai repede cu atât creșterea va fi mai redusă. Lucrul acesta nu depinde doar de noi, depinde și de cantitatea de vaccin care va ajunge în România”, a spus profesorul Alexandru Rafila care și el este de părere că țara noastră se confruntă cu valul trei al pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *