Prima pagină » Local » A început vaccinarea cu serul Moderna, la Iaşi. Iată întreg traseul vaccinării din centrele de imunizare. Cum se simt pacienţii după administrarea dozei anti-Covid-19 – FOTO/ VIDEO

A început vaccinarea cu serul Moderna, la Iaşi. Iată întreg traseul vaccinării din centrele de imunizare. Cum se simt pacienţii după administrarea dozei anti-Covid-19 – FOTO/ VIDEO

04 feb. 2021, 12:20,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Astăzi, 4 februarie 2021, a început vaccinarea cu serul Moderna, la Iaşi. În cadrul centrului de la Şcoală Gimnaziala „George Călinescu” din Iaşi s-au vaccinat peste 10 persoane.

Cele 110 doze au ajuns la ora 11.00 de la centrul regional de depozitare Spitalul Militar, timp în care persoanele programate de la ora 8.00 au aşteptat să se imunizeze.

„Astăzi a început administrarea vaccinului Moderna la nivel național. Persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna și vor efectua rapelul la 28 de zile, în conformitate cu indicațiile producătorului acestui tip de vaccin. După realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei și tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), de unde platforma preia informațiile pentru generarea unei noi recipise în funcție de tipul vaccinului.

Reamintim faptul că rapelul se administrează potrivit indicațiilor producătorului, în funcție de tipul vaccinului, la 21 de zile pentru Pfizer și la 28 de zile pentru Moderna. Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă recipisă pentru rapel și va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia.
Menționăm faptul că ambele vaccinuri, BioNTech Pfizer și Moderna, utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.
Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%”, a transmis grupul de comunicare al CNCAV.

Traseul imunizării din centrele de vaccinare

La intrarea în centrul de vaccinare pentru 10 minute se face triajul medical al persoanelor care se vor vaccina anti-Covid-19. Dacă nu apar cotraindicatii, pacientul este condus către cabinetul unde se admnistrează noul ser. Un flacon cu 10 doze de vaccin Moderna este pregătit, scos din frigider cu 15 minute înainte de administrare. Traseul continua cu aşteptarea timp de 15 minute în sală, pentru a vedea dacă nu apar reacţii adverse după vaccinare. Ulterior, pe traseul indicat cu săgeţi persoana părăseşte centrul. Imediat după administrării serului de imunizare se elibeeaza şi adeverinţa de vaccinare.

Ca reacţie adversă a fost raportată doar o mică durere la locul injectării. Alte reacţii adverse nu au fost confirmate.

De luni, cei vaccinaţi cu prima doză de vaccin Modernă şi cei vaccinaţi cu a doua doză vaccin Pfizer vor primi cartonaşe pe care se precizează ce vaccin li s-a administrat pentru a nu se crea confuzii.

Câte doze de vaccin anti-Covid-19 de la Moderna au sosit la Iași

Sala sport Liceul teoretic Waldorf: 11 flacoane (11xl0:110 doze);

Casa de cultura Tg. Frumos: 10 flacoane (10×10:100 doze);

Sala sport Colegiul M. Sadoveanu: 13 flacoane (13×10:130 doze);

Centrul de Asistență Socială Multifuncțional Hârlău: 6 flacoane (6×10:60 doze);

Sala de sport centrul civic Podu Iloaiei: 6 flacoane (6×10:60 doze);

Colegiul M. Eminescu Iași: 14 flacoane (14×10:140 doze);

Școala Gimnaziala B.P. Hasdeu: 12 flacoane (12×10:720 doze);

Colegiul C. Negruzzi Iași:13 flacoane (13×10:130 doze);

Spital Elytis: 8 flacoane (8×10:80 doze);

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase: 2 flacoane (2×10:20);

Școala gimnazială S. Bârsănescu Iași: 12 flacoane (12×10:120 doze);

Antibiotice Iași: 20 flacoane (20×10:200 doze);

Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Elena Doamna Iași: 6 flacoane (6×10:60 doze);

Policlinica Regina Maria Iași: 17 flacoane (17×10:170 doze);

Spitalul Sf. Sava Iași: 8 flacoane (8×10:80 doze);

SC Medlife SA Iași: 27 flacoane (27×10:270 doze);

Școala gimnazială G. Cllinescu Iași: 11 flacoane (11×10:110 doze);

Clădire cabinete medicale, sat Chicerea, com. Tomești: 9 flacoane (9×10:90 doze);

Persoane nedeplasabile cartier Tătărași: 3 flacoane (3×10:30 doze);

Câți ieșeni s-au vaccinat la Iași

Purtătorul de cuvânt al DSP Iași a menționat că până astăzi, la Iași, s-au vaccinat 2.240 de persoane, iar 116 dintre aceștia au înregistrat reacții adverse.

„Începând din această dimineaţă, vaccinurile Moderna au început să fie distribuite în cele 17 centre de vaccinare din judeţul Iaşi existente. Mai putem spune că au ajuns la Iaşi 5.210 doze de vaccin Moderna la acest centru de distribuţie de la Spitalul Militar, mai apoi fiind distribuite şi către celelalte judeţe din regiunea Moldovei. Se administrează prima doză a vaccinului Moderna şi în paralel în aceste zile se administrează a doua doză a vaccinului Pfizer la persoanele care s-au vaccinat în urmă cu 21 de zile.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare anti-Covid-19, până astăzi s-au vaccinat 42.240 persoane şi referindu-ne la reacţii adverse, s-au înregistrat 116 reacţii adverse uşoare de la debutul campaniei de vaccinare”, a transmis Marius Voicescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`