Prima pagină » Economic Local » A început sezonul de combatere a căderilor de grindină, 2022. S-a mărit suprafața protejată în județul Iași
A început sezonul de combatere a căderilor de grindină, 2022. S-a mărit suprafața protejată în județul Iași

A început sezonul de combatere a căderilor de grindină, 2022. S-a mărit suprafața protejată în județul Iași

19 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Sezonul de combatere a căderilor de grindină din acest an a început la 15 aprilie 2022, în Iași fiind operative 16 puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Acum sunt protejate culturile de pe o suprafață de 268.000 de hectare, din Iași

Specialiștii Unității de Combatere a Căderilor Antigrindină Moldova (UCCG) 1 sunt pregătiți pentru sezonul de combatere a grindinei, din anul 2022. UCCG Iași asigură, cu 16 puncte de lansare, protecția culturilor agricole din județele Iași și Vaslui. Fermierii din județul Iași au culturi protejate pe o suprafață de 268.000 de hectare, mai mare ca cea de anul trecut. Suprafața de protecție a unității din Iași, care cuprinde cele două grupuri, Cotnari și Huși, era de aproximativ 177.000 de hectare, anul trecut. De asemenea, cele mai multe puncte de lansare a rachetelor antigrindină sunt în județul Iași.

”Din cele 16 puncte de lansare, 12 sunt în Iași și 4 în Vaslui. Nu am avut condiții de grindină până acum, la Iași. Suntem pregătiți, în acest sezon, cu 16 puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Anul trecut au fost finalizate 4 noi puncte de lansare, care sunt operative în acest an, ceea ce înseamnă că zona de Nord a județului Iași este acum protejată pe o suprafață mai mare, fiind vorba de 268.000 de hectare”, susține Daniel Florea, director de program al operatorului licențiat al UCCG Moldova 1.

Sute de rachete antigrindină au fost lansate în anul 2021, la Iași.

Sezonul de combatere a căderilor antigrindină se derulează în perioada aprilie-octombrie 2022

În ultimii ani, suprafața protejată la nivel național a crescut constant, de la 116.000 ha protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 mil. de hectare, în anul 2021, cu perspectiva de a depăși 2,3 mil. de hectare în acest sezon. Cele 6 Unități operaționale din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor(SNACP) sunt pregătite pentru realizarea intervențiilor active în atmosferă, în scopul reducerii riscurilor de fenomene meteorologice periculoase. SNACP nu are, în acest moment, capacități de intervenție pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii țări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităților operaționale.

Serviciile de protecția antigrindină și capacitățile de creștere a precipitațiilor sunt în curs de dezvoltare la nivelul întregii țări și de conectare la nivel transfrontalier. Fermierii din Iași au depus cereri în Submăsura 17.1- Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor pentru obținerea fondurilor europene necesare asigurării culturilor.

Vii, livezi, sere din Iași sunt protejate împotriva grindinei

Sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor a devenit funcțional începând cu anul 2000, ca urmare a necesității adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torențiale, secetă. Scopul SNACP este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică(vii, livezi, sere, etc) precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice. Activitățile de combatere a grindinei generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune, în spațiu și timp. Reglementarea activității de intervenții active în atmosferă a fost realizată prin Legea nr.173/2008 privind intervențiile active în atmosferă și prin hotărâri ale Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, a structurii și a Programului de dezvoltare a SNACP 2010-2024.

Responsabilitatea managementului Sistemului revine Autorității pentru Administrarea SNACP, structură de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În ultimii ani, în sezonul de combatere a căderilor antigrindină, a crescut numărul rachetelor lansate de specialiști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *