Prima pagină » Radio » Actualitate » A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare

A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare

26 apr. 2021, 09:29,
în Radio

Conform calendarului ortodox din data de 26 aprilie, luni îi pomenim pe Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis.Ziua oficială a Sfântului Vasile este la data de 1 ianuarie, dar și pe 26 se sărbătoresc cei care îi poartă numele.

Anul acesta, pe 26 aprilie este și Lunea Mare, care marchează începutul Săptămânii Patimilor. Vezi ce tradiții trebuie să respecți în această zi. La această dată este sărbătorit Sfântul Vasile. El a fost episcop al Amasiei, pe vremea împăratului Liciniu. El a fost supus la chinuri grele pentru credința sa, la care nu a vrut să renunțe. Văzând păgânii că el nu renunța la Dumnezeu și îi rostea mereu numele, Sfântul Vasile a fost omorât prin tăierea capului și aruncat în mare. Trupul sfântului a fost găsit lângă cetatea Sinope și dus în Amasia, unde a fost îngropat cu cinste în biserică.

În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor. Părinte cuvioase, preoţie împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare

Săptămâna mare, numită și săptămâna patimilor, este reprezentată de ultima săptămână din postul Sfintelor Paște. Totodată, săptămâna mare este săptămâna deniilor și încă de luni, preoții țin slujbe în biserică, în fiecare seară. Luni, se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.

Este o săptămână sfânta, binecuvântată, în care postul trebuie ținut strict și pregătirile de Paște făcute ca la carte. încă de luni, femeile încep să stabilească ce bunătăți pun pe masa de Paște, își aleg ținuta pentru dimineața de Înviere. În prima zi a Săptămânii Mari se scot hainele la aerisit, iar fetele își pregătesc zestrea. Se spune că cine nu are casa pregătita pentru marea sărbătoare, va fi prins neprimenit de Paște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`