Prima pagină » Local » A început să vadă rău cu ochiul drept și credea că are nevoie de ochelari! Medicii i-au dat însă o veste proastă, problema sa era mult mai gravă, deoarece avea o tumoră extrem de rară

A început să vadă rău cu ochiul drept și credea că are nevoie de ochelari! Medicii i-au dat însă o veste proastă, problema sa era mult mai gravă, deoarece avea o tumoră extrem de rară

29 iul. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Mihai Mămăligă, un pacient în vârstă de 46 de ani, din Iași, a început să vadă rău cu ochiul drept și credea că are nevoie de ochelari. După ce s-a prezentat la un consult oftalmologic, pacientului i s-au recomandat investigații suplimentare, iar astfel a aflat că se confruntă cu o tumoră orbitală benignă. Bărbatul a fost operat de specialiștii neurochirurgi de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, iar astfel și-a putut recăpăta vederea.

Mihai Mămăligă a început să vadă rău cu ochiul drept și credea că are nevoie de ochelari, diagnosticul primit a fost însă mult mai grav

Totul a început când pacientul a observat că își pierde vederea la ochiul drept. Inițial, a crezut că are nevoie doar de o pereche de ochelari și a mers la un control oftalmologic. Medicii au decis să efectueze investigații suplimentare, iar rezultatele au fost neașteptate și alarmante: tumoră orbitală benignă. Aceste tipuri de tumori sunt extrem de rare și se operează în doar câteva spitale din România, unul dintre acestea fiind și Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Aici, neurochirurgii au luat imediat măsuri pentru a planifica intervenția necesară. Operația a fost una complexă și a durat mai multe ore. Ulterior, bărbatul și-a recăpătat vederea și a fost în afara oricărui pericol.

„Am fost la un control oftalmologic, să-mi fac ochelari. Am fost îndrumat să fac un control pentru glandă, de acolo am făcut un set de analize, după care am făcut și un CT. La CT, mi s-a găsit problema la ochi, tumoră orbitală benignă. Nici nu am simțit intervenția. Ochiul drept era ieșit în afară și vedeam în ceață. Se agrava din ce în ce mai mult. După intervenție am început să văd mai bine, iar ochiul a revenit la loc, totul e în regulă”, a declarat Mihai Mămăligă.

Dr. Lucian Eva: „Tumorile orbitare sunt tumori rare, reprezentând sub unu la sută din toate tumorile care pot apărea la nivel cranio-cerebral”

Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, a explicat că în acest caz s-a efectuat o rezecție totală a tumorii, iar pacientul și-a recuperat vederea și și-a putut relua activitatea normală.

„Pacientul s-a adresat clinicii noastre pentru scăderea acuității vizuale, nu mai vedea bine cu ochiul drept și globul ocular îi ieșea din orbită. În urma investigațiilor neuroimagistice efectuate, s-a descoperit o tumoră situată la nivelul orbitei drepte, în spatele globului ocular. Tumorile orbitare sunt tumori rare, reprezentând sub 1% din toate tumorile care pot apărea la nivel cranio-cerebral. Majoritatea sunt tumori benigne, dar există și situații în care pot avea un grad de malignitate. Din punct de vedere anatomopatologic, indicația chirurgicală este de rezecție totală sau maximală a acestor tumori, pentru că doar așa se poate restabili funcția vederii și, bineînțeles, anatomia corectă a globului ocular la nivelul orbitei. În acest caz, a fost un caz fericit, deoarece vorbim de o tumoră benignă, o tumoră vasculară oarecum. S-a făcut o rezecție completă a acestei tumori și astăzi pacientul poate relua o activitate și o viață normală, fără nicio problemă. Având în vedere gradul redus de frecvență a acestor tipuri de tumori la nivelul orbitei, există puține centre în România care pot efectua acest tip de intervenții chirurgicale, Spitalul de Neurochirurgie din Iași fiind unul dintre acestea. Frecvența acestor tumori face ca și curba de învățare să fie relativ dificilă. La nivelul spitalului, operăm în jur de 20, maxim 30 de tumori pe an, datorită acestei incidențe reduse în rândul populației. Recomandăm cu încredere ca pacienții să se adreseze clinicii noastre. Avem o echipă de medici specialiști în neurochirurgie, oftalmologie și radiologie care pot interveni prompt și cu mare acuratețe în aceste cazuri. Se pot face și tratamente complementare, cum ar fi Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife, și nu au fost puține cazuri în care am tratat asemenea tipuri de tumori de orbită prin acest tip de terapie inovativă”, a declarat dr. Lucian Eva.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *