A început reciclarea hainelor vechi în România! Primul oraș care a dat startul noului program de reciclare este Baia Mare. Tomberoanele sunt la fel cu cele de gunoi, dar au un afiș pe care scrie „deșeuri textile.” România va fi obligată să implementeze colectarea selectivă pentru deșeuri textile conform unei directive europene. Toate județele din țară ar fi trebuit să fie pregătite pentru colectarea separată de materiale textile, însă doar câteva județe din țară au pus la dispoziție pentru cetățeni centre sau tomberoane de colectare, sortare și reciclare a textilelor. Garda deMediu a anunțat că va face controale pentru a vedea dacă primăriile din județe au asigurat colectarea deșeurilor textile, conform măsurii cerute de Uniunea Europeană de la 1 ianuarie 2025. Iată ce reguli trebuie să respecte cetățenii.
A început reciclarea hainelor vechi în România!
Baia Mare este primul oraș care a dat startul programului de reciclare a textilelor. Cu toate acestea, tomberoanele sunt mai mult o improvizație, pentru că sunt identice cu cele de gunoi, dar au lipite un afiș pe care scrie „deșeuri textile.” Deși ar fi trebuit ca toate județele din țară să înceapă programul de colectare și reciclare a hainelor vechi, multe zone sunt nepregătite. Conform unei directive europene, de la 1 ianuarie 2025, românii sunt obligați să colecteze hainele vechi.
Industria textilă este recunoscută drept unul dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial, iar hainele contribuie la poluarea mediului în același mod ca și plasticul. Producătorii de textile susțin că vor avea cheltuieli mult mai mari cu colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile. Prin urmare, prețul hainelor va crește. Măsura UE care prevede colectarea separată de textile în România plasează responsabilitatea financiară către producători, care trebuie să se asigure că fiecare produs textil nou scos pe piață nu va avea un impact negativ asupra mediului atunci când ies din uz.
„De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.” a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA.
„Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri.”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.
Se vor scumpi hainele în 2025
Începând cu acest an, Uniunea Europeană va implementa reglementări stricte, interzicând aruncarea de haine vechi la gunoi. Scopul principal al acestei măsuri este reducerea poluării provocate de eliminarea necorespunzătoare a textilelor și sprijinirea reciclării materialelor reutilizabile. Noul program de reciclare a textilelor va aduce un nou val de scumpiri. Prin urmare, românii vor plăti mai mult pentru a-și cumpăra haine.
Producătorii de textile susțin că vor avea cheltuieli mult mai mari cu colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile. Prin urmare, prețul hainelor va crește. Cert este că din acest an, românii vor fi obligați să colecteze hainele vechi. Deocamdată programul de reciclare nu a fost implementat în toată țară, fiind în stadiul de început. Primul oraș care a dat startul reciclării textilelor este Baia Mare.
Ca sa stiti toata treaba asta cu reciclarea e ca sa fiti taxati si pentru gunoiul pe care il produceti si pt control. Momentan pt taxare. Statul vrea sa stie si cat gunoi aruncati ca nu cumva sa mancati prea mult si sa „distrugeti planeta”. Ca acum e harneala cu salvarea planetei care inseamna saracirea voastra si interzicerea vietii de pana acum. Fara masini, fara carne, fara proprietati.
Lumea este f.proasta si nu intelege nimic.
M-„UE” o sa va numere pasii pe care-i faceti, ca sa vi-i impoziteze.
Hainele vechi sunt materie prima pentru fabricile de hartie. De ce sa maresc costul hainelor noi, cand eu iau bani din „reciclare” ?
Cam toate hainele din ziua de azi sunt sintetice , pe baza de petrol, poliamide poliesteri samd.Poti detalia cum produci celuloza (hârtie) din ele? Sau de ce nu se fabrică hârtie direct din petrol?