Prima pagină » Titlurile zilei » A început războiul pentru o proprietate din zona centrală a Iașului! Patronul agenției Casa Albă vrea să ridice un bloc printre case, după ce a cerut evacuarea moștenitorilor: „Este violent, pleava societății” – FOTO

A început războiul pentru o proprietate din zona centrală a Iașului! Patronul agenției Casa Albă vrea să ridice un bloc printre case, după ce a cerut evacuarea moștenitorilor: „Este violent, pleava societății” – FOTO

17 aug. 2023, 02:00, 5 ,
Ciprian BOARU, în Titlurile zilei

Un agent imobiliar din Iași a ajuns proprietarul unui teren din zona ultracentrală, în urma unei combinații dubioase, după cum susțin moștenitorii familiei Bordeianu. Aceștia spun că terenul și casa au fost achiziționate ilegal de Emilian Tarcan, patronul agenției imobiliare Casa Albă. Actele au fost înregistrate, iar acum a fost emis un certificat de urbanism pentru construirea unui bloc de locuințe colective. Patru niveluri vrea beneficiarul

Un teren situat în zona centrală a Iașului a devenit atracția principală a rechinilor imobiliari. Pe strada Gându, nr. 12 (la niciun minut de Oficiul Registrul Comerțului), la intersecția cu strada Petru Movilă se află o suprafață de teren de 432 de metri pătrați. Pe amplasament se află și o casă bătrânească cu 3 camere, hol, baie și beci. Imobilul a fost în proprietatea lui Vasile și Didina Bordeianu încă din anul 1951.

După deces, moștenirea a revenit lui Constantin Bordeianu, Elena Corodeanu și Mărioara Gogu. După moartea primului moștenitor au mai rămas următorii cu drept de proprietate: Marius Bordeianu și Cristina Rusu (copiii decedatului), dar și Daniel Corodeanu și Selina Gogu. Situația s-a complicat când, în 2016, Bordeianu și Rusu au vândut proprietatea fără știrea celorlalți moștenitori: Corodeanu și Gogu. Au aflat prea târziu că terenul a fost înstrăinat.

Pe strada Gându, nr. 8, și patronii tipografiei Sedcom Libris vor să construiască o clădire de birouri.

Un agent imobiliar a ajuns în proprietatea terenului

Din 2016, terenul de pe strada Gându se află în proprietatea agentului imobiliar Emilian Tarcan. Moștenitorii care acuză că au fost păgubiți susțin că vânzarea a fost realizată fără acordul lor.

„Bordeianu și Rusu au vândut fără noi, nu aveau cum, decât cu acte false. Nici măcar nu ne-am văzut cu ei, am fost plecați din țară. Am înțeles că au primit 160.000 de euro. Cum s-a înregistrat la notar fără acordul nostru? În baza a ce? S-au folosit acte false. Am fost amenințați și cu interlopi. Noi avem și mutația la adresa de pe strada Gându. Fără știrea noastră, Emilian Tarcan a intrat pe proprietate și a pus grilaje de metal pe ferestre și pe ușa de la intrare. Când ne-am întors din țară, în luna mai, anul ăsta, am văzut treaba asta, am rupt grilajele. Tarcan nu era acolo. Am depus plângere și la Parchet, dar așteptăm. Este o înșelătorie”, a spus Daniel Corodeanu.

Culmea, agentul mobiliar a apelat la instanță ca să obțină evacuarea moștenitorilor incomozi. Pe data de 30.01.2023, Daniel Corodeanu a fost obligat să părăsească imobilul, dar sentința nu a fost definitivă. Emil Tarcan a pus în aplicare decizia instanței cu ajutorul executorului judecătoresc și a jandarmilor. Bărbatul a făcut apel la Tribunalul Iași, dar procesul a fost suspendat. În 2021 a fost prezentat un caz în care un teren era vândut după ce identitatea proprietarului a fost furată.

Miza agentului imobiliar: un bloc de locuințe colective

Interesul lui Emilian Tarcan este cât se poate de clar: construirea unui bloc de locuințe colective, deși zona este ocupată preponderent de case individuale. În această combinație, agentul imobiliar mai este asociat cu Ciprian Roman (agent imobliar), Vasile Matenciuc, Simona Ghica.

În luna iulie 2023, Primăria Iași a emis un certificat de urbanism pe numele celor amintiți, privind construirea unui bloc de locuințe colective, cu respectarea indicatorilor urbanistici din zonă. Dacă scapă de moștenitorii incomozi, Emilian Tarcan mai are de trecut de etapa ce vizează elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Afaceristul este administratorul agenției imobiliare Casa Albă, prin societatea Mapamond Agency SRL, unde este asociat și Ciprian Roman.

Emilian Tarcan: „Este violare de domiciliu”

Contactat telefonic, agentul Emilian Tarcan a precizat că pe terenul respectiv vrea să construiască un bloc cu regimul P+3. Deocamdată a apelat la un arhitect pentru tema PUZ. În zona străzii Gându, un metru pătrat se vinde cu un preț cuprins între 400 – 1.000 de euro. Întrebat despre conflictul cu Daniel Corodeanu, Emilian Tarcan a rămas surprins, nu știa că proprietatea achiziționată este ocupată.

„Ei nu au stat niciodată acolo. Familia Bordeianu a fost proprietar, conform unui drept de uzucapiune. Mama lui Daniel Corodeanu a avut un drept acolo, dar au primit o sultă, e vorba despre 30.000 euro de om. Noi când am cumpărat, s-a achitat tot. Nu am nicio sarcină pe acel teren. Eu am închis casa acolo. Cum, este cineva acolo? Este violare de domiciliu. Am fost cu executorul judecătoresc la începutul anului, ca să fac evacuarea, nu am fost de capul meu. Am toate actele. Corodeanu este violent, pleava societății. S-o creadă ei, nu mai tolerez”, a spus Emilian Tarcan, nervos că proprietatea de pe strada Gându nu va fi valorificată prea curând prin construirea unui bloc de locuințe colective.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *