S-a dat startul programului Rabla pentru sobe. Românii din zonele montane vor putea să îşi înlocuiască sobele vechi cu ajutoarele de la stat. Sprijinul financiar este de 70% din valoare unei sobe, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Pentru ca localnicii să poată beneficia de aceşti bani trebuie ca primăria să se înscrie în program.
Românii din zonele montane ar putea consuma mai puţine lemne pe timpul iernii. Statul lansează programul pilot Rabla pentru sobe prin care românii pot primi până la 10.000 de lei pentru a schimba soba din casă cu una eficientă energetic. Ajutorul reprezintă cel mult 70% din costul total.
Programul este uşor diferit
Programul este uşor diferit faţă de altele gestionate de AFM pentru că se desfăşoara prin intermediul primăriilor.
Fiecare primărie de comună poate accesa prin programul Rabla pentru sobe până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 de localitati din zonele de munte din țara noastră. Se estimează ca prin acest program se vor finanța 50.000 de sobe.
„Un randament mai bun al sobelor înseamnă că, în loc de trei căruțe de lemne, vom folosi o singură căruță, ceea ce este un lucru extraordinar pentru bugetul viitorilor beneficiari”, a precizat ministrul Mediului, Mircea Fechet, săptămâna trecută.
Ce fel de echipamente pot fi achiziționate prin programul „Rabla pentru sobe”
Prin intermediul acestui program, se pot achiziționa: aparatele pentru încălzirea locuințelor, alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor, respectiv sobe, termosobe, șeminee, termoșeminee;
Coșul de fum ceramic sau metalic cu perete dublu, însoțit de certificat de garanție și declarație de performanță;
Serviciile de instalare și montaj pentru aparatul de încălzire și coșul de fum.
Această finanțare de la stat trebuie să reprezinte cel mult 70% din total, iar restul este contribuția proprie a beneficiarului.