Prima pagină » National » A început programul Noua Casă 2024! Ce trebuie să facă românii care vor o locuință

A început programul Noua Casă 2024! Ce trebuie să facă românii care vor o locuință

27 feb. 2024, 08:20,
BZI.ro, în National

A început programul Noua Casă 2024! Acest proiect rămâne unul avantajos pentru românii care își doresc un credit pentru locuință. Plafonul de garantare aprobat de Ministerul de Finanțe, plafon în valoare de 1 miliard de lei, a fost distribuit către cei 16 finanțatori înscriși în program. Programul Prima Casă s-a lansat inițial în anul 2009, iar, de atunci și până la finalul lui decembrie 2023, nu mai puțin de 333.219 de garanții și promisiuni de garantare au fost acordate românilor. Iată ce trebuie să facă românii care vor o locuință.

A început programul Noua Casă 2024!

Românii care doresc să obțină un credit pentru locuință trebuie să știe că s-a dat startul programului Noua Casă 2024. Noutatea din acest an este că au fost reduse cu nu mai puțin de 30% onorariile notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare – cumpărare, cât și a altor documente ce sunt încheiate.

Avansul minim cerut este unul ce ar trebui să fie convenabil pentru români, iar în privința comisioanelor de administrare, acestea au fost reduse cu 50%, scăzând de la 0,30% pe an la numai 0,15% pe an, valoare calculată la soldul garanției.

Programul Prima Casă s-a lansat în anul 2009, iar, de atunci și până la finalul lui decembrie 2023, nu mai puțin de 333.219 de garanții și promisiuni de garantare au fost acordate românilor. În total, acestea au ajuns la o valoare de 31,57 miliarde lei și au susținut credite cu o valoare totală de 63,8 miliarde de lei.

Multe persoane oscilează între programul Noua Casă 2024 sau creditul ipotecar atunci când vor să își achiziționeze o locuință. Creditul ipotecar și programul Noua Casă sunt două metode de finanțare diferite pentru achiziția unui imobil, având ca principală diferență tipul de garanție folosit. În cazul creditului ipotecar, se garantează cu ipoteca, și anume cu casa pe care dorim să o cumpărăm. În cadrul Programului Noua Casă, garanția este una guvernamentală, adică, statul garantează pentru împrumut.

Cine poate aplica pentru un credit Noua Casă

Românii care vor să obțină în acest an un credit pentru Noua Casă trebuie să îndeplinească anumite condiții. Aceștia nu trebuie să dețină o locuință sau un alt tip de proprietate. În acest sens, persoana trebuie să dea o declarație pe propria răspundere pentru a obține calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul și se va discuta avansul minim obligatoriu pentru locuința dorită.

Programul nu are limită de vârstă și poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață. Românii interesați de acest program mai trebuie să știe și faptul că băncile considerate a fi partenere sunt BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Techventures Bank și Alpha Bank.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii anunță potențialii beneficiari că Programul Noua Casă 2024 a devenit operațional după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanțe în valoare de 1 miliard de lei, a fost alocat celor 16 finanțatori înscriși în program. Astfe, românii se pot înscrie în program în vederea obținerii unui credit pentru locuință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *