Prima pagină » Local » A început Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, numit de către creștinii ortodocși și Postul de vară – FOTO

A început Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, numit de către creștinii ortodocși și Postul de vară – FOTO

24 iun. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

Luni, 24 iunie, pentru creștinii ortodocși a început Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cunoscut în popor drept Postul de vară. Anul acesta, va număra cinci zile, durând până pe 29 iunie, ziua de serbare a celor doi sfinţi. Ştiut fiind rolul major pe care l-au avut cei doi apostoli în răspândirea dreptei credinţe în lume, Biserica a rânduit ca prăznuirea lor să fie pregătită printr-o perioadă de post.

Cât durează, în acest an, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Postul de vară sau Postul lui Sâmpetru, așa cum mai este cunoscut, nu are o durată fixă, deoarece începutul său depinde de data la care se sărbătorește Învierea Domnului Iisus Hristos. De regulă, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe în lunea următoare Duminicii Tuturor Sfinților. Există însă și excepții. Spre exemplu, atunci când Învierea Domnului este sărbătorită mai târziu de 1 mai, nu mai rămân suficiente zile de post, motiv pentru care Biserica a hotărât ca, în astfel de circumstanțe, Postul Sfinților Apostoli să înceapă înainte de Duminica Tuturor Sfinților.

În acest an, lăsata secului pentru Postul Sfinților Apostoli Pentru și Pavel a fost în data de 23 iunie, de Rusalii.  Postul Sfinților Apostoli este cel mai scurt din cele patru posturi de peste an, fiind urmat de Postul Adormirii Maicii Domnului, Postul Crăciunului și Postul Paștelui. Postul de vară este foarte ușor de ținut. Luni, 24 iunie 2024, în prima zi de post, creștinii ortodocși au dezlegare la pește, iar marți și joi au dezlegare la untdelemn și vin.

Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfântul Apostul Petru se numea, înainte de a deveni apostol, Simon și era pescar. Simon era iudeu, fiind născut în Betsaida, o cetate mică din Galileea. Sfântul Petru a fost fiul lui Iona, din seminția lui Simeon, și fratele Sfântului Apostol Andrei, cel dintâi chemat dintre apostoli. Simon era un pescar sărac și a devenit ucenicul lui Iisus Hristos după ce a avut parte de o pescuire minunată. Acesta s-a chinuit toată noaptea, dar în ciuda eforturilor sale nu a reușit să prindă niciun pește. La îndemnul Mântuitorului a aruncat iar mrejele în apă şi a umplut corabia cu peşti. Pe Sfântul Pavel îl chema Saul înainte de a deveni apostol. Era originar din Tarsul Ciciliei. A fost învățat, fariseu, rabin în religia evreilor și cunoscător al învățăturii iudaice din vremea sa. Saul a fost, inițial, persecutor al creștinilor. Spre deosebire de restul apostolilor, nu l-a întâlnit pe Iisus Hristos în timpul activității sale pe pământ. Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a-i prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, care i s-a arătat în chip minunat, spunându-i că cei persecutați nu sunt doar creștinii, ci Hristos însuși.

Din acel moment, a crezut în Iisus Hristos și s-a botezat, lăsând rătăcirea în care trăise până atunci. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți în data de 29 iunie, deoarece au murit în aceeași zi, în anul 67 d. Hr., în timpul împăratului Nero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *