Postul Paştelui este unul dintre cele două mari posturi de peste an și este, de asemenea, mai lung şi mai aspru decât cel al Crăciunului, motiv pentru care se mai numeşte şi Postul Mare. În acest an, Postul Paştelui începe luni, 18 martie, şi se încheie în data de 4 mai.
Înainte de Lăsatul Secului, timp de 7 zile, creştinii ortodocşi au putut consuma doar produse lactate, ouă și pește, renunţând la cele din carne. Această perioadă care premerge Postul Mare se numeşte Săptămâna Albă sau Săptămâna Brânzei. Lăsatul Secului pentru lapte și ouă a fost, în acest an, pe 17 martie 2024.
A început Postul Paștelui, cunoscut de creștini drept Postul Mare
Postul Paştelui durează 40 de zile, perioadă pe care ortodocşii o dedică rugăciunii, milosteniei şi pocăinţei, pentru a fi pregătiţi să celebreze cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii: Învierea Domnului Iisus Hristos. Postul Paştelui, cunoscut drept Postul Mare, face referire la postul de 40 de zile pe care l-a ținut Mântuitorul înainte de a începe să propovăduiască Evanghelia. Totodată, cele 40 de zile de post dinaintea Paştelui amintesc şi de postul lui Moise, de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească Cuvântul Domnului, Decalogul. Postul Paştelui începe în trepte.
Astfel, în Duminica Înfricoşatei Judecăţi (10 martie 2024), pentru creştinii ortodocşi s-a lăsat de sec de carne, urmând ca pe 17 martie 2024, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, să se lase de sec pentru brânză. Postul Paștelui va începe pe 18 martie și se va încheia în data de 4 mai. Spre deosebire de Postul Nașterii Domnului, Postul Mare este ceva mai aspru. Prin urmare, creștinii ortodocși vor avea doar două zile de dezlegare la pește, pe 25 martie, de Buna Vestire, și în Duminica Floriilor, care în acest an este sărbătorită pe 28 aprilie. În duminica ce precedă începutul Postului Mare, creștinii trebuie să se împace cu persoanele cărora le-au greșit și trebuie să le ierte toate greșelile celor apropiați, pentru a intra în post cu sufletul împăcat.
Ce nu ar trebui să facă ortodocșii în Postul Mare
Postul Paștelui este o perioadă importantă pentru viața duhovnicească a fiecărui creștin, deoarece trebuie să se pregătească cu seriozitate pentru celebrarea Învierii lui Iisus Hristos. Această pregătire se face prin post, rugăciune, pocăință și fapte de milostenie. Renunțând la alimente de origine animală, la petreceri și alte plăceri trupești, creștinii se concentrează mai mult asupra lucrurilor spirituale, cu toții încercând să copieze exemplul vieții lui Hristos.
Pe toată perioada Postului Mare nu se celebrează nunți și botezuri, iar creștinii ar trebui să renunțe și la celelalte petreceri, cum ar fi aniversările și alte astfel de distracții. Spre finalul postului, după ce au renunțat la alimentele de dulce, s-au rugat și au săvârșit fapte de milostenie, creștinii ortodocși trebuie să meargă la biserică să se spovedească. Spovedania are loc, de regulă, în Săptămâna Patimilor. După aceasta, în noaptea de Înviere, vor putea primi Sfânta Împărtășanie.
Tot în ultima săptămână din Postul Paștelui, în toate bisericile ortodoxe din țară se celebrează o serie de slujbe speciale, numite Denii.