Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iași a obținut un milion euro pentru refacerea clădirii istorice Observatorul Astronomic din Copou. Deja, licitația a demarat pentru a începe lucrările. Fondurile sunt obținute de la Compania Națională de Investiții – CNI. După finalizarea acesteia și soluționarea eventualelor contestații, lucrările efective ar putea demara chiar în toamna acestui an.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași derulează, în această perioadă, licitația pentru desemnarea firmei câștigătoare care să refacă Observatorul Astronomic din Copou. Lucrările efective ar putea demara chiar în toamna acestui an. Firma care va câștiga licitația va primi un milion euro pentru refacerea clădirii istorice.
Iașul ar putea avea, chiar de anul viitor, unul dintre cele mai frumoase și moderne puncte de observație astronomică din România
Iașul ar putea avea, chiar de anul viitor, unul dintre cele mai frumoase și moderne puncte de observație astronomică din România. Informația este prezentată de rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Totul este legat tocmai de reabilitarea și modernizarea Observatorului Astronomic din Copou, aflat în proprietatea celei mai vechi instituții de învățământ superior a României.
„Investiția se face prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, aceasta fiind cea mai bună formulă pentru noi. Deja, a fost dat drumul la licitație și avem firme înscrise pentru a câștiga proiectul de reabilitare la Observator. După aceea mergem cu pași mari spre a trece efectiv la lucrări”, a declarat profesorul Toader.
Investiție de peste un milion euro în Observatorul Astronomic ridicat între anii 1912-1913
Valoarea exactă a investiției este de 4.996.676 lei, respectiv 1.093.125 euro. Observatorul, ridicat între anii 1912-1913, l-a avut ca fondator pe Constantin Popovici, șef al catedrei de Astronomie, Geodezie și Mecanică a marii Universități din Iași. De asemenea, cadrul didactic a fost și primul director al Observatorului, în perioada 1913 și 1937. Din păcate, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în mare parte, aparatura de aici a dispărut. De precizat că din 1966, la Observator a existat atelier de mecanică fină și un laborator electronic. După 1989, Observatorul a fost inclus pe lista obiectivelor aflate în Patrimoniul Național al Monumentelor.
Mai mult, telescopul existent aici datează din 1960 și a fost realizat tocmai în Germania. De reamintit că, pe lângă această clădire istorică pe care o are în proprietate UAIC, unitatea de învățământ a demarat deja lucrări de reabilitare la alte două imobile de patrimoniu. Este voba despre fosta Casă Canano, din zona Fundație și cunoscută drept Corpul E. Aceasta va avea destinație didactică. Pe de altă parte, în plin proces de reabilitare este și Casa Universitarilor Iași de pe bulevardul Carol I, fosta Casă Canta. Aici se vor organiza manifestări și evenimente academice, dar și momente de loisir pentru comunitatea academică cuzistă.