Prima pagină » Local » A început implementarea sistemului e-ticketing la CTP Iași. Biletele de călătorie vor fi înlocuite cu carduri personalizate – FOTO

A început implementarea sistemului e-ticketing la CTP Iași. Biletele de călătorie vor fi înlocuite cu carduri personalizate – FOTO

22 nov. 2023, 02:00, 3 ,
Petronel Ștefan în Local

Odată cu implementarea noului proiect al CTP, vor dispărea biletele de călătorie în Iași. Cetățenii vor primi carduri personalizate pentru a valida cursele cu mijloacele de transport în comun

CTP a început deja implementarea proiectului de e-ticketing pentru transportul în comun ieșean. Aceasta a fost adusă în discuție cu peste 10 ani în urmă, însă abia acum au început să se facă modificările. În prezent, pe vehiculele din flota CTP sunt instalate noi calculatoare de bord pentru a contoriza fiecare călător în parte.

Vor dispărea biletele de călătorie în Iași

Cristian Stoica

Odată cu această investiție ar trebui ca serviciile oferite călătorilor să se îmbunătățească

În aproximativ un an de zile, biletele clasice pe hârtie vor dispărea din Iași. Toate legitimațiile de călătorie vor fi electronice, iar noutatea este că vor apărea cartele personalizate. Astfel, vor exista oferte personalizate pentru utilizatori în funcție de activitatea lor. Investiția a costat Primăria Iași 9,8 milioane de lei, fără TVA, iar firma care se ocupă de implementarea proiectului este Radcom, controlată de omul de afaceri Nicolae Badea, fostul finanțator al echipei Dinamo București.

„Într-adevăr, vor dispărea biletele de călătorie, cele pe hârtie. Estimăm că într-o perioadă de jumătate de an sau un an să se întâmple acest lucru, în funcție de cum este nivelul de acceptanță al călătorilor. Obiectivele proiectului sunt multiple, achiziția titlurilor de călătorie pe card, ofertă tarifară personalizată pe fidelizarea călătorilor în funcție de anumite criterii, reîncărcarea titlurilor de călătorie prin web, aplicație mobilă, desktop, automate de bilete, dimensionarea ofertei de transport pe trasee în funcție de validări și numărul de călători, posibilitatea folosirii cardurilor și în alte aplicații, muzee, spectacole, biciclete etc”, a transmis Cristian Stoica, directorul CTP Iași.

Cei care primesc cardurile personalizate vor putea să le reîncarce la centrele de încărcare, dar și prin aplicația mobilă sau de pe site-ul companiei.

„Documentele pentru cardurile personalizate vor fi depuse la centrele de reîncărcare carduri cu documente luate de pe site și pot fi trimise și online. După care se personalizează cardul la sediu și călătorul va spune la completarea documentelor de unde vrea să-l ridice”, a mai transmis directorul CTP Iași.

Vor fi făcute modificări la vehiculele companiei

La schimbările la partea de programe și aplicații vor fi făcute modificări și la vehiculele companiei. Astfel, vor fi modificate computerele de bord, iar în mijloacele de transport vor fi instalate aparate de validare a cartelelor, dar și sisteme de contorizare a călătorilor.

„Se asigură dotarea vehiculelor cu 148 de calculatoare de bord; 197 de senzori pentru numărarea călătorilor la 49 de vehicule; 490 validatoare duale (carduri contactless, carduri bancare), integrate și compatibile cu sistemul de ticketing existent pentru 148 de vehicule; 148 de switch  porturi pentru conectarea echipamentelor”, au precizat reprezentanții CTP.

Totodată, vor fi monitorizați toți călătorii din vehiculele CTP prin senzorii de la ușă. Astfel, în funcție de numărul de acestora va fi suplimentat cel de mijloace de transport în comun pe anumite trasee.

„Vehiculele vor fi echipate cu sisteme de contorizare călători, amplasate pentru fiecare ușă de acces a călătorilor. Acestea se integrează cu calculatorul de bord și permit urmărirea și înregistrarea numărului de călători transportați. Sistemul e-ticketing include și livrarea, și instalarea a 4 automate de vânzare și reîncărcare titluri de transport. Sistemul de control titluri de călătorie realizează echiparea completă hardware și software pentru un centru controlori și pentru 80 de seturi de terminale mobile pentru controlori (dispozitiv portabil și imprimantă portabilă pentru control)”, au precizat reprezentanții CTP Iași.

Vor dispărea biletele de călătorie în Iași, după ce CTP implementează un nou program.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *