Prima pagină » Local » A început demolarea depoului din Dacia. Angajații și tramvaiele vor fi mutați

A început demolarea depoului din Dacia. Angajații și tramvaiele vor fi mutați

31 oct. 2023, 02:00, 2 ,
Petronel Ștefan, în Local

A început oficial demolarea depoului din Dacia, după ce a fost întârziată procedura din cauza licitației. Acum, toată lumea se întreabă ce se va întâmpla cu angajații și tramvaiele din depou

Având în vedere condiția în care se află depoul din Dacia, este mare nevoie de o modernizare pentru a deservi la transportul în comun din Iași. Au fost aduse 32 de tramvaie noi și zeci de autobuze electrice, însă nu a fost distribuit niciunul. Odată cu construirea unui alt depou, aici vor fi și noile vehicule din dotarea CTP.

A început demolarea depoului Dacia

Primăria Iași investește aproximativ 200 de milioane de lei, bani împrumutați de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru modernizarea depoului. Pe o suprafață de aproximativ 4 hectare sunt amenajate mai multe construcții care formează depoul de la Dacia. Acestea au fost efectuate în perioada 1980-1990 și urmează să fie demontate bucată cu bucată, pentru ca unele materiale să poată fi încă folosite. Firma SMZ Impex a câștigat procedura după ce inițial a fost clasată pe locul 3, însă a depus contestație și a obținut contractul.

„Se fac deja documentele în vederea începerii demolării efective, oficial a început totul, iar zilele acestea va începe și demolarea propriu-zisă”, a transmis Cristian Stoica, directorul CTP Iași.

Dezafectarea construcțiilor va genera cantități semnificative de deșeuri: beton (cantitate estimată: 2.050 tone), cărămizi (850 tone), ţigle şi materiale ceramice (10 mc), lemn (20 tone), sticlă (10 tone), materiale plastice (2 tone), cupru, bronz şi alamă (0,5 tone), fier şi oţel din calea de rulare (25 tone), cabluri (1,5 tone), pământ şi pietre (100 mc), materiale izolante (2 tone) sau materiale de construcţii pe bază de ghips (100 mc). Astfel, o parte din costuri se vor recupera de pe urma deșeurilor reciclabile.

Angajații vor fi transferați

Rămânea o mare dilemă în privința angajaților care lucrau la depoul din Dacia și a tramvaielor care circulau pe rutele 5, 6 sau 11. Personalul și vehiculele vor fi mutate la depoul de la Gară, iar vagoanele care nu pot fi folosite vor fi casate. Angajații își puneau întrebări cu ce se va întâmpla, deoarece nu li se comunicase încă nimic, iar mulți se gândeau că vagoanele vor fi lăsate sub cerul liber.

„Tramvaiele necesare secvenței de transport vor fi transferate la Gară. Personalul va fi organizat în două schimburi la depoul de la Gară. În ceea ce privește tramvaiele care nu mai pot fi folosite, vor intra în procedura de valorificare a primăriei”, a mai specificat Cristian Stoica.

A început demolarea depoului de la Dacia după ce primăria a finalizat licitația. Întreg personalul și tramvaiele vor fi mutate la depoul de la Gară.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
26 iulie 2024
26 iulie 2024