Prima pagină » Titlurile zilei » A început coșmarul pentru ieșeni! S-au bucurat când au primit 6 milioane de euro, dar acum rămân fără case și terenuri. „Nu am mai avut cu ce plăti”
A început coșmarul pentru ieșeni! S-au bucurat când au primit 6 milioane de euro, dar acum rămân fără case și terenuri.

A început coșmarul pentru ieșeni! S-au bucurat când au primit 6 milioane de euro, dar acum rămân fără case și terenuri. „Nu am mai avut cu ce plăti”

09 nov. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Specialiștii în executări silite din Iași au demarat procedurile pentru ieșenii care au amânat plata ratelor la bănci și după aceea nu au mai avut cu ce să le plătească. Datornicii nu au plătit ratele de câteva luni sau un an, valoarea împrumuturilor fiind de aproximativ 5 milioane de euro. Creditele făcute înainte de pandemie sunt, majoritatea, pentru nevoi personale

Executorii judecătorești au demarat procedurile de executare silită pentru ieșenii care nu au mai plătit ratele la bănci, după ce au beneficiat de amânarea plății lor, în contextul pandemiei COVID-19. Cei care au amânat până la 9 luni plata ratelor, iar după ce a expirat această perioadă au fost nevoiți să le plătească, nu au mai avut cu ce să le achite. Din acest motiv, executorii judecătorești din Iași au demarat procedurile de executare silită.

„A început ușor, ușor să se aglomereze numărul de dosare. Băncile au început procedurile de executare silită, dosarele au ajuns la noi. Oamenii nu au mai achitat ratele. După ce le-au amânat câteva luni, nu au mai avut cu ce să plătească creditele. Nu au mai reușit să facă față din cauza scumpirilor din acest an. S-au adunat prea multe cheltuieli și nu mai au de unde să plătească. Cele mai multe credite sunt de nevoi personale, cu rate cuprinse între 500 și 1.200 de lei, pe lună. Au fost credite făcute la bănci, la IFN-uri (n.r.- instituție financiară nebancară). Cele mai multe datorii sunt înregistrate din luna septembrie, anul trecut.

De atunci nu au mai plătit oamenii. Din cele 1.700 de dosare pe care le avem acum, 1.200 sunt executări din cauza neplății ratelor, ale celor care amânaseră ratele. Sunt executate bunurile, salariile. Valoarea fiecărui credit este cuprinsă între 10.000 și 25.000 de lei”, susține Bogdan Tufeanu, unul dintre cei mai experimentați executori din Iași.

Cauzele care au dus la neplata ratelor la bănci sunt pierderea locurilor de muncă și scumpirile

Specialiștii din domeniul executărilor silite spun că, din numărul total de 5.000 de dosare ale ieșenilor, care au amânat plata ratelor, aproximativ jumătate vor fi executați silit, fiind demarate deja procedurile pentru cei mai mulți dintre aceștia. Valoarea creditelor acordate înainte de pandemie este de aproximativ 6 milioane de euro, pentru cei care acum sunt în imposibilitatea de a plăti ratele și riscă să rămână și fără bunuri sau să li se pună poprire pe conturi.

„Din cele 5.000 de dosare din Iași ale celor care și-au amânat plata ratelor la bănci, jumătate intră în executare silită. Încep să fie tot mai multe dosare, iar fiecare executor din Iași are pe rol astfel de situații”, susține Gabriel Bîrcă, președintele Camerei Executorilor din Iași.

Una dintre ieșencele care a luat un credit de nevoi personale în urmă cu 3 ani, în valoare de 12.000 de lei, spune că nu a mai putut plăti ratele la bănci după ce soțul său a rămas fără locul de muncă.

„Noi am rămas restanți la plată după ce soțul meu și-a pierdut locul de muncă. Nu am mai avut cu ce plăti. Am luat creditul pentru a renova locuința. O să avem poprire pe salariu probabil. Nu știu ce va urma”, spune ieșeanca.

Situația dramatică a acestor ieșeni a fost prevăzută de specialiștii din Iași de la începutul anului.

Paradoxal, patronii din Iași au făcut mai multe credite la bănci, în plină pandemie de COVID-19

Specialiștii din cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor (CSALB) au avertizat în martie 2021, imediat după ce a expirat termenul de 9 luni privind amânarea plății ratelor la bănci, că cei care au beneficiat de această păsuire vor fi nevoiți să dea banii înapoi, însă mulți nu vor avea cu ce să achite datoriile. În urma solicitărilor transmise de consumatori, CSALB a observat la începutul anului că, deși sute de mii de români au beneficiat de amânarea plății ratelor pentru perioada maximă de 9 luni, consumatorii se confruntă cu o serie de probleme care s-ar putea amplifica în perioada următoare, ceea ce s-a și întâmplat. Pe de altă parte, însă, statisticile Băncii Naționale a României arată că ieșenii care au avut afaceri afectate de pandemia COVID-19 s-au împrumutat mai mult la bănci. Astfel, creditele acordate prin intermediul unor programe guvernamentale le-au salvat afacerile de la faliment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024