Prima pagină » Local » A început ceremonia de redeschidere a Bojdeucii lui Ion Creangă din Țicău – GALERIE FOTO, VIDEO, UPDATE

A început ceremonia de redeschidere a Bojdeucii lui Ion Creangă din Țicău – GALERIE FOTO, VIDEO, UPDATE

15 dec. 2023, 10:09, 6 ,
în Local

A început ceremonia de redeschidere a Bojdeucii lui Ion Creangă din Țicău.

Alături de președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, sunt prezenți IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, autorități locale și invitați din Republica Moldova, reprezentanți ai instituțiilor de cultură și ai firmelor care s-au ocupat de realizarea proiectului.

UPDATE: Luări de cuvânt:

Dan Teodorovici, directorul Muzeului Național al Literaturii Române Iaşi:

“Este un moment important, în ceea ce ne potrivește, am așteptat acest moment cu emoție, cu bucurie, încă din anul 2017. Mi s-a spus încă de la începutul mandatului faptul că Muzeul Național al Literaturii Române Iaşi trebuie să aibă grijă de clădirile aflate în patrimoniu. Suntem incantați că Bojdeuca a putut reveni în circuitul valorilor ale Iaşului. Proiectul este făcut în concordanță cu ceea ce exista și anterior”.

Inginer Gheorghe Vaian, director IASICON:

“Am făcut parte dintr-o echipă foarte bine pusă la punct. Cauza care a produs cele mai multe degradării a Bojdeucii a fost apa subterană, dar și cea din precipitații”.

Filip Ciobanașu, arhitectul Bojdeucii.

„Am făcut tot posibilul pentru a conserva istoria acestui loc. Mulți oameni în urma restaurării s-ar fi așteptat să găsească casa părintească a lui Ion Creangă însă nu este așa. Aici vorbim de multă istorie și vorbim despre cel mai longeviv Muzeu de Istorie din România. Dacă am greșit, peste 30 de ani sigur va fi un alt arhitect care va repara greșelile”.

Mihai Chirica, primarul Iașului:

„Eu cred ca am ajuns într-o zonă unde putem sa ne mândrim cu tot ce s-a făcut aici. A fost un efort pe care l-a făcut CJ pentru a pune în lumină Bojdeuca lui Ion Creangă”.

Pe scena din Amfiteatrul Bojdeucii vor evolua: ansamblul folcloric „Baștina” din Fălești, Republica Moldova; ansamblul folcloric „Flori de sânziene” din Scânteia, județul Iași; artiștii Maria Iosep și Paul Sobolevschi într-un dialog al generațiilor și grupul de colindători de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi.

Totodată, pe parcursul dimineții de vineri, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași va lansa vizitatorilor provocarea unui concurs dedicat lui Creangă, cu întrebări legate de viața și opera celui mai mare povestitor al românilor.

Știre inițială

IPS Teofan sfințește primul muzeu literar din România.

„Iașul a fost binecuvântat cu oameni minunați, unul dintre aceștia este Ion Creangă. Legat de acest loc, legat de multe locuri din Iaşi, camera unde a locuit la Mănăstirea Golia se păstrează și astăzi.

Minunată a fost personalitatea acestui om, pentru că minunat i-a fost cuvântul și a hrănit cu odihna sufletească multe generații.

Minunată i-a fost slujirea ca diacon, minunată și controversată în același timp, minunată i-a fost prietenia cu Mihai Eminescu. Minunată este și Bojdeuca lui, pentru că are un loc în conștiința ieșenilor, minunată pentru că locul a rezistat în timp, alte locuri minunate nu au rezistat.

Este minunată și pentru că a născut discuții, și ele sunt normale într o societate normală”, a spus IPS Teofan.

Vizitatorii vor avea acces gratuit începând de vineri, 15 decembrie, ora 12:00, după următorul program:

•Vineri, 15 decembrie, în intervalul orar 12:00 – 17:00;
•Sâmbătă, 16 decembrie, în intervalul orar 10:00 – 17:00;
•Duminică, 17 decembrie, în intervalul orar – 10:00 – 17:00

„Mă bucur foarte mult că suntem astăzi împreună într-un moment important al comunității noastre. Sper că vom face dreptate acestui simbol al ieșenilor. Trebuie să le spunem tuturor, turiștii care vor călca din nou pragul acestui loc, nu vor regăsi nici faianța, nici termopane, deoarece eu chiar cred că au muncit cei mai buni specialiști pe care îi are Iaşul.

Noi, comunitatea ieșeană am mai salvat un simbol. Prin restaurarea bojdeucii nu facem decât să creăm o legătură cu Ion Creangă și toate generațiile ce vor veni aici”, a declarat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`