Prima pagină » Titlurile zilei » A început cel mai mare pelerinaj din România! Sunt așteptați peste 300.000 de credincioși din toate colțurile țării, dar și din străinătate – FOTO/VIDEO

A început cel mai mare pelerinaj din România! Sunt așteptați peste 300.000 de credincioși din toate colțurile țării, dar și din străinătate – FOTO/VIDEO

07 oct. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Sâmbătă, 7 octombrie 2023, a început pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva, cel mai mare din România, la care sunt așteptați peste 300.000 de credincioși din toate colțurile țării, dar și din străinătate

Sâmbătă, la ora 6.00, racla cu sfintele moaște a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul unei procesiuni tradiționale și a fost depusă pe un baldachin special amenajat, pentru ca pelerinii să se poată ruga. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi expuse către închinare până duminică, 15 octombrie 2023.

A început cel mai mare pelerinaj din România, la Sfânta Cuvioasă Parascheva

Pregătirile pentru pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva au început încă din data de 1 octombrie 2023. Vineri, 5 octombrie 2023, a fost îmbrăcat baldachinul pe care va fi depusă racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Este pentru al douăzecilea an consecutiv când familia Buștei vine de la București cu flori pentru a-l împodobi. Anul acesta, baldachinul va fi înfrumusețat cu mii de fire de flori de culoare albă, trandafiri, crizanteme, crini și orhidee, iar pentru crearea unui contrast plăcut au fost folosite și de culoarea albastră.

„Oamenii se bucură, și cei care fac, și cei care le privesc. Pelerinii se bucură să privească florile an de an”, a declarat Ion Buștei.

Deși familia Buștei nu știa ce culoare vor avea veșmintele Sfintei, Dumnezeu a făcut ca florile alese pentru baldachin să se potrivească perfect. În acest an, Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost îmbrăcată în veșminte de culoare albastră. Deoarece au fost donate prea multe, părintele Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iași, i-a îndemnat pe credincioșii care doreau achiziționarea de veșminte pentru Sfântă să doneze banii unei parohii sărace sau nevoiașilor.

„Ne bucurăm că și anul acesta a venit familia Bustei să împodobească racla cu aceste flori minunate. Și anul acesta, fără să ne fi vorbit, au ales flori care se potrivesc cu veșmintele Sfintei. Au ales flori albe, pentru că Sfânta este o mireasă, și au punctat cu flori albastre, fără să știe că noi am ales pentru Sfântă veșminte de această culoare”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iași.

Creștinii ortodocși se vor putea ruga și la moaștele Sfântului Andrei Criteanul

În acest an, alături de sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei, Sfânta Parascheva, vor fi expuse spre închinare și sfintele moaște ale Sfântului Andrei Criteanul, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta, Grecia). O motivație importantă pentru alegerea acestui sfânt, supranumit „exarhul cântăreţilor bisericeşti”, a fost conferită de faptul că 2023 este declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”. Deși e cel mai mare pelerinaj din România, a început oficial în dimineața zilei de 7 octombrie 2023, iar mii de credincioși s-au închinat deja la sfintele moaște încă din primele zile ale lunii.

Dorind să nu aștepte zeci de ore la rând pentru a se ruga, aceștia au ales să vină să se închine la moaștele Cuvioasei Parascheva ceva mai devreme.

Comentarii
  • Un circ lugubru.

  • Circ marca chirica penalu

  • Untold-ul babelor

  • Corect !!! Festivalul cu moaște!!!

  • Snobul progresist nu-i snob destul daca nu e si fudul.
    Îl deranjeaza pelerinajul religios pentru ca nu se inscrie in sistemul lui de gandire. Dar nu-l deranjeaza balciul comercial pe care Primaria il organizeaza in paralel cu pelerinajul. Nu-l deranjeaza pentru ca balciul, showul, comertul, le intelege si ii plac. Sunt piese de baza in sistemul lui de gandire.

  • Anonimule, bâlciul comercial e demn de măreață sărbătoare, ai dreptate, dar măcar aduce sume bunicele la buget, pe când din cutia milei ioc.
    Despe asta e vorba întotdeauna, descântecele nu sunt niciodată gratis. Stafilococii aurii știu de ce 😜

  • „dar și din străinătate” nu înseamnă că circul religios atrage și straini, ci tot romani, aflați în străinătate. E același calapod de gândire folosit de maneliștii care susțin că au „concerte în străinătate”, când în realitate canta prin crasme din străinătate, pline doar de români și ciori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024