Cea de-a XII-a ediție a concursului național „Identificare de produse tradiționale” a început. Prezentarea, degustarea și jurizarea produselor înscrise în competiție are loc în Holul de Marmură al Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din cadrul USV Iași.
In ediția de anul acesta sunt prezenți 129 de elevi coordonați de 46 de profesori de la 18 unități de învățământ din județele Alba Iulia, Botoșani, Bacău, Constanța, Iași, Neamț și Suceava. Sunt expuse 32 de preparate de bază, 34 de preparate dulci și 2 băuturi, printre care și produse cu specific tradițional țigănesc.
„Este o ediție inedită prin faptul că am reușit să scoatem o carte cu toate rețetele pe care le avem astăzi în concurs, este cea mai bogată în preparate degustate și produse de copii. O noutate pentru această ediție este că avem două echipe de la Constanța și trei de la Alba-Iulia, evident cu produse tradiționale din regiune Dobrogea și Ardeal. Copii de la 18 unitati școlare ne prezintă astăzi preparatele pe care le-au făcut”, a declarat conf. univ. dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRRA) – Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV Iași) din Iași.
„Concurenții sunt foarte mulți, foarte frumoși și cu produse extraordinar de atrăgătoare”, a declarat Gabriel Hoha, director la Direcția pentru Agricultură Județeană Iași.
„Tinerețea concurenților ne bucură ca întotdeauna și mai mult decât atât ne bucură faptul că acești copii de la licee sunt îndrumați în mare parte de absolvenți ai facultății noastre, ceea ce înseamnă și aici o continuare a tradiției. Produsele de la an la an sunt mult mai bine prezentate și sperăm ca anul acesta să avem produse atestate efectiv tradițional”, a afirmat prof. univ. dr. Daniel Simeanu , Decan al Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare.
„Astăzi participăm la concurs cu un preparat tradițional, se numește turte scăpate, sunt niște turte cu brânză și verdeață. Este o rețetă veche moștenită de la străbunicii noștri”, a declarat Bianca Nicoleta Alexa, FIRAA.
„Ne chinuiți cu ce ați produs astăzi, dar vă felicităm pentru munca depusă”, a spus Sergiu Enea, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Iași.
„Mă bucur că am vazut alături de mine aceste două fete etnice care prezintă o mâncare din etnia noastră, o mâncare cu specific țigănesc. Având în vedere că noi venim dintr-un neam de nomazi, mâncare noastră este una cu produse ușor accesibile”, a declarat Eduard Ferariu, reprezentat al romilor.
am ajuns de cate ori vad un tricolor fie sub forma de steag, brau, s.a. ma duce cu mintea la AUR si Simion. parca am ajuns sa-mi detest drapelul din cauza unor ingrati putinisti.
gagicile de la meveu sug cu talent
Ok, ti-o dau si pe a mea la supt.
Numiti 10 dulciuri moldovenesti, traditionale.
Cei mai documentati nu vor trece de 4. Cam asta inseamna Moldova pe harta culinara 🙂