Prima pagină » Titlurile zilei » A început cea de-a 41-a ediție a târgului de ceramică „Cucuteni 5000”. Ieșenii vor putea admira exponatele în Parcul Copou

A început cea de-a 41-a ediție a târgului de ceramică „Cucuteni 5000”. Ieșenii vor putea admira exponatele în Parcul Copou

28 iun. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan, în Titlurile zilei

În perioada 28-30 iunie, va avea loc, la Iași, în Parcul Copou, cea de-a 41-a ediție a târgului de ceramică „Cucuteni 5000”. Ca în fiecare an, sute de oameni vin să admire exemplarele olarilor

În acest sfârșit de săptămână, Parcul Copou va fi plin de mii de obiecte din lut, făcute de olari din toată România, dar și din străinătate. Târgul de ceramică „Cucuteni 5000” a devenit un eveniment important pentru comunitatea ieșeană, care an de an atrage sute de curioși.

A început târgul de ceramică „Cucuteni 5000”

Târgul Național de Ceramică Tradițională „Cucuteni 5000” este un eveniment de mare importanță culturală și artistică ce se desfășoară anual, la Iași. În cadrul acestuia, meșteri populari și ceramiști talentați se adună pentru a prezenta creații unice și autentice. Printre aceștia se numără meșterii olari din Cătămărăşti Deal şi Dorohoi (județul Botoşani), Braniştea (județul Galați), Corund şi Miercurea Ciuc (județul Harghita), Schitu Stavnic – Voineşti (județul Iași), Marginea (județul Suceava), Horezu și Lungeşti (județul Vâlcea), Chişinău, Nisporeni, Drochia și Iurceni (Republica Moldova), dar și din regiunea Cernăuţi (Ucraina).

„Ca în fiecare an, vor fi prezenți meșteri din toate zonele etnofolclorice ale ținuturilor românești, inclusiv ale celor aflate în afara granițelor naționale, care vor prezenta vizitatorilor, prin obiectele expuse, diferențele specifice și elementele comune artei populare din fiecare zonă. Județul Iași va fi reprezentat de meșteri olari din Schitu Stavnic – Voinești și Tansa. Pe durata desfășurării târgului, se vor organiza ateliere interactive de olărit, proiecții de filme din arhiva Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, dezbateri tematice cu specialiști, discuții cu olarii premiați și alte activități destinate cunoașterii și promovării acestui frumos meșteșug”, a transmis Primăria Iași.

Are loc și Târgul Meșteșugarilor

În același timp, în Parcul Expoziției, va avea loc și Târgul Meșteșugarilor, unde ieșenii vor putea să cumpere diferite obiecte artizanale.

„Începând cu anul 2000, Primăria Municipiului Iași organizează Târgul Meșteșugarilor, manifestare organizată în mod tradițional în ultimul weekend al lunii iunie, concomitent cu Târgul de Ceramică Tradițională «Cucuteni 5000», fapt care atrage constant un număr tot mai mare de vizitatori și cumpărători din întreaga țară, amatori și cunoscători care apreciază frumosul și valoarea autentică. La ediția din acest an a Târgului Meșteșugarilor, care se va desfășura în Parcul Expoziției, în perioada 28-30 iunie 2024, vor fi prezenți peste 45 de expozanți din toate zonele țării, care vor comercializa țesături, bijuterii, ouă încondeiate, împletituri din nuiele, sculpturi, picturi, săpunuri naturale, obiecte de vestimentație rustică”, au mai precizat reprezentanții primăriei.

De asemenea, vor fi făcute și restricții în trafic, pe unele străzi, pentru desfășurarea evenimentului.

„Pentru buna organizare a evenimentului, în perioada 27 iunie, ora 7.00 – 1 iulie 2024, ora 12.00, se va închide circulația rutieră pe strada General Toma Dimitrescu și se va institui circulația în dublu sens pe strada Dumbrava Roșie, sectorul de drum cuprins între strada General Toma Dimitrescu și strada George Coșbuc”, a mai specificat Primăria Iași.

Târgul de ceramică „Cucuteni 5000” începe din nou la Iași, iar oamenii vor putea admira cele mai deosebite obiecte din lut timp de trei zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *