Prima pagină » Local » A început campania electorală pentru alegerile locale 2020. Iată lista completă a candidaților din județul Iași și toate detaliile despre scrutinul din luna septembrie

A început campania electorală pentru alegerile locale 2020. Iată lista completă a candidaților din județul Iași și toate detaliile despre scrutinul din luna septembrie

28 aug. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

De astăzi, 28 august 2020, a început campania electorală pentru alegerile locale 2020. Lista candidaților din județul Iași la alegerile locale cuprinde toate cele 98 de localități, dar și reprezentarea în Consiliul Județean Iași. Timp de 30 de zile, candidații la alegerile locale din luna septembrie 2020 vor putea să-și desfășoare campania electorală în localitățile unde vor candida sau la Consiliul Județean Iași. În județul Iași sunt 787.375 alegători, care vor primi câte 4 buletine de vot la urne. Alegerile din acest an se vor desfășura în condiții speciale din cauza pandemiei COVID-19

De astăzi, 28 august 2020, a început campania electorală pentru alegerile locale 2020. Lista candidaților din județul Iași la alegerile locale cuprinde toate cele 98 de localități, dar și reprezentarea în Consiliul Județean Iași. Timp de 30 de zile, candidații la alegerile locale din luna septembrie 2020 vor putea să-și desfășoare campania electorală în localitățile unde vor candida. Calendarul campaniei electorale cuprinde și organizarea secțiilor de votare, unde sunt așteptați 797.375 de alegători la urne.

Campania electorală pentru alegerile locale 2020. Iată toate detaliile despre această perioadă

Campania electorală pentru alegerile locale 2020 a început din această noapte de la ora 00:00. Candidații la funcțiile de primar, consilier local, președinte de Consiliu Județean și consilier județean își vor putea face o campanie atipică, fără bannere electorale împrăștiate în zonele publice, ci numai în locuri special amenajate. De altfel, legea electorală este cât se poate de clară în acest sens. În ghidul publicat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la începutul lunii august se specifică și modalitatea de campanie:

„În campania electorală, partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidaților independenți le sunt interzise achiziționarea, oferirea, distribuirea sau darea, în mod direct sau indirect, a pixurilor, a cănilor, a ceasurilor, a tricourilor (…) a jachetelor, a gecilor, a impermeabilelor, a pelerinelor, a vestelor, a șepcilor, a căciulilor, a fularelor (…) a sacoșelor, a pungilor, a umbrelelor, a găleților, a brichetelor, a chibriturilor, a produselor alimentare, a produselor alcoolice, a țigărilor și a altor produse asemenea. Sunt permise cheltuieli pentru vestimentația voluntarilor și a membrilor partidului politic inscripționată cu denumirea sau numele competitorului electoral”.

Încep pregătirile pentru alegerile locale. Lista candidaților din județul Iași a fost conturată

Municipalitatea ieșeană a anunțat recent demararea pregătirilor pentru alegerile locale 2020 din 27 septembrie. Pentru păstrarea distanței sociale pe timp de pandemie COVID-19, secțiile de votare vor fi dotate cu minimum 3 urne de votare. Mai mult, vor fi amplasate și cabine pentru persoanele cu dizabilități. Față de alegerile trecute, punctele de afișaj vor fi suplimentate de la 72 la 84, pentru a permite accesul tuturor candidaților. Accesul votanților în sală se va face treptat, pentru a limita numărul de interacționări. Totodată, în secția de votare, fiecare membru va sta separat.

Peste 797 mii de alegători în județul Iași. Câte patru buletine de vot pentru fiecare votant

În județul Iași sunt înregistrați 797.375 de alegători. Dintre aceștia 321.144 sunt înregistrați în municipiul Iași, iar 38.371 sunt în municipiul Pașcani. De asemenea, alte 12.098 persoane cu drept de vot sunt înregistrate în localitatea Hârlău, iar 8.588 sunt în Podu Iloaiei. În orașul Târgu Frumos sunt trecuți 11.647 alegători cu drept de vot. În zona metropolitană Iași, numărul cel mai mare de alegători este la Miroslava, unde sunt așteptați la urne 17.447 alegători, iar la Tomești sunt 11.546 persoane cu drept de vot. În Ciurea sunt 13.420 persoane cu drept de vot, iar în comuna Holboca sunt 12.434 cu drept de vot. Comunele unde sunt înregistrați puțini alegători sunt Roșcani (1.159 votanți), Drăgușeni (1.171 persoane cu drept de vot) sau Cucuteni (1.083 votanți). În județul Iași vor ajunge 3.189.500 buletine de vot, la care se adaugă 79.737 buletine ca rezervă. Practic, în județul Iași vor fi distribuite 3.269.237 buletine de vot.

Calendarul alegerilor locale 2020. Cum se va desfășura scrutinul electoral din luna septembrie

În data de 22 septembrie se va trece la tipărirea buletinelor de vot de către Monitorul Oficial, acestea fiind distribuite ulterior de Ministerul Afacerilor Interne. Tot în data de 22 septembrie se va trece la desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora, prin tragere la sorți computerizată. În data de 26 septembrie, ora 7:00, se încheie campania electorală. În data de 27 septembrie, ora 7:00, va începe votarea la alegerile locale 2020, iar la ora 21:00 se va încheia procesul electoral.

Lista candidaților din județul Iași. Cum arată ordinea pe buletinele de vot

Pentru alegerile locale 2020 și-au depus candidatura 11 persoane la șefia Consiliului Județean Iași și 14 pentru Primăria Iași. De asemenea, principalele forțe politice și-au înscris candidați la primăriile din județul Iași. Recent, a fost trasă la sorți și ordinea pe buletinele de vot. Trebuie precizat că acolo unde nu sunt candidați pentru primar sau președinte de Consiliu Județean, ordinea poate suferi modificări.

Ordinea la Consiliul Județean Iași este următoarea:

1. Partidul Pro România (candidat președinte CJ- Bogdan Abalași)
2. Partidul Național Liberal (Costel Alexe)
3. Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (Costel Irimia)
4. Partidul Social Democrat (Maricel Popa)
5. Partidul Mișcarea Populară (Petru Movilă)
6. Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (Ioan Pădureț)
7. Partidul Alternativa Dreaptă (Traian Rânja)
8. Partidul Împreună pentru Moldova (Dragomir Tomașeschi)
9. Partidul Verde (Sebastian Tătaru)
10. Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) (nu au depus pentru candidat la CJ Iași)
11. Partidul Re:Start România (Monica Holicov)
12. Alianța USR-Plus (Marius Bodea)

Ordinea pentru Primăria Iași :

La Primăria Iași, Uniunea Armenilor din România, prima pe listă, nu are candidat. Astfel, prof. univ. dr. ing. Dorina Isopescu, candidat din partea PMP, va fi trecută prima pe lista pentru funcția de primar, chiar dacă inițial partidul din care face parte ocupă poziția a doua.

1. Uniunea Armenilor din România nu are candidat la Primăria Iași)
2. Partidul Mișcarea Populară (Dorina Isopescu)
3. Partidul Social Democrat (Camelia Gavrilă)
4. Alianța Liberalilor și Democraților ALDE (Radu Botez)
5. Partidul Național Liberal (Mihai Chirica)
6. Partidul Pro România (Sorin Iacoban)
7. Partidul Puterea Umanistă (nu are candidat la Primăria Iași)
8. Partidul Restart România (Monica Holicov)
9. Partidul Verde (Vlad Baba)
10. Partidul Alternativa Dreaptă (Cristian Cernescu)
11. Partidul Pro Iași (nu are candidat la Primăria Iași)
12. Alianța pentru Unirea Românilor (Ciprian Zamfir)
13. Alianța USR- PLUS (Cosette Chichirău)
14. Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat (Daniel Apetrei)
15. Partidul Împreună pentru Moldova (Cătălin Urtoi)
16. Partidul Ecologist Român (Florin Mircea Constantin Anghel)
17. Bogdan Mihail Zamfir- candidat independent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *