Prima pagină » Actualitate » A furat un telefon și cere reducerea pedepsei pentru că a respectat măsurile de protecție. Cum ajung să profite hoții de pe legile date în pandemie
A furat un telefon și cere reducerea pedepsei pentru că a respectat măsurile de protecție. Cum ajung să profite hoții de pe legile date în pandemie

A furat un telefon și cere reducerea pedepsei pentru că a respectat măsurile de protecție. Cum ajung să profite hoții de pe legile date în pandemie

18 nov. 2021, 10:29,
Roxana Butuc în Actualitate

Măsurile de protecție impuse nu dau bătăi de cap doar cetățenilor ci și juriștilor, ajungâd să se confrunte cu situații neprevăzute din cauza legilor adoptate pe perioada de pandemie, așa cum este și cazul unui hoț care a cerut reducerea pedepsei pe motiv că purta mască în momentul comiterii faptei din cauza măsurilor de protecție.

În acest context, hoțul ar putea scăpa de închisoare doar cu primirea unei amenzi, ajutat tocmai de dispoziția legală.

Cum pot profita infractorii de pe urma restricțiilor pentru a primi sentințe mai blânde

Din momentul în care România a început să se confrunte pandemia de COVID-19, a fost necesar ca restricțiile adoptate să fie justificate de o bază legală. Cu toate astea, nimeni nu se aștepta ca acestea să devină tocmai o scuză bună pentru infractori ca să scape de pedeapsă sau să profite de reducerea acesteia.

Cu un astfel de caz se confruntă și oamneii legii din București, unde un hoț care a furat un telefon dintr-un magazin în anul 2020, a cerut o reducere de pedeapsă, pe motiv că a respectat măsurile de protecție. Motivul legal pe care acesta îți bazează solicitarea este faptul că, legea în vigoare specifică faptul că în cazul unui furt mascat, infractorul riscă o sentință până la cinci ani iar dacă hoțul nu poartă mască, poate primi doar trei ani.

Bărbatul motivează faptul că în momentul săvârșirii faptei, acesta purta mască de protecție chirurgicală, așa cum prevede legea, întrucât se afla în spațiu închis.

”Nu se poate nega că inculpatul a profitat de dispozitia legală tocmai pentru a comite presupusa infracțiune și pentru a nu fi ușor de recunoscut”conform Judecătoriei Sector 3.

Alți infractori cer reîncadrarea faptei din cauza respectării măsurilor de protecție

Un alt caz asemănător este cel al unor hoți care au fost surprinși de camerele de supraveghere cum au intrat într-o farmacie purtând mască de protecție pe față și mănuși de protecție, amenințând angajații și cerând banii din casa de marcat. De asemenea, un alt bărbat, care a avut același stil de operare, a furat câteva mii de euro dintr-o bancă.

În momentul în care aceștia au fost duși în fața instanței, au cerut reducerea sentinței, întrucât ei purtau mască și mănuși doar pentru a respecta măsurile de protecție impuse de autorități pentru perioada de panemie, accesul în spații închise fiind posibil doar pe baza purtării măstii chirurgicale.

„Înalta Curte a fost sesizată pentru dezlegarea unei situații de drept: Pentru a clarifica dacă o persoană care a săvârșit un furt va fi condamnat pentru furt calificat, o pedeapsă de la 1 la 5 ani, sau furt simplu care înseamnă amendă sau de la 6 luni la 3 ani în situația în care, în mod obligatoriu, a purtat masca pe perioada pandemiei”, a afirmat aocatul Cristian Ene.

În ceea ce privește situația hoțului care a furat telefonul mobil, procesul a primit amânare până în momentul în care Curtea Supremă va veni cu o soluție vis-a-vis legea restricțiilor și situațiile apărute.

Un hoț a furat câteva mii de euro dintr-o bancă din Brăila

În privința jafului realizat în BrăilaÎn data de 13 octombrie 2021, o angajată a unnei cunoscte bănci din Brăila a sunat poliția raportând un furt la sediul unde lucra. În imaginile de pe camerele de supraveghere au surprins un bărbat care purta mască de protecție și mănuși, care a intrat și a furat câteva mii de euro.

„În acest moment, poliţiştii împreună cu jandarmii brăileni efectuează activităţi de verificare şi căutare pentru localizarea şi depistarea persoanei în cauză, precum şi pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul”, a precizat la acel moment IPJ Brăila.

Hoți ieșeni au furat un seif de zece kilograme ce conținea zeci de mii de lei

Din edițiile anterioare ale Cotidianului „BZI”, amintim un jaf din Iași, unde hoții au intrat într-o farmacie din cartierul Alexandru, furând un seif de 10 kilograme greutate, ce conținea nu mai puțin de 18.000 de lei.

La data de 05 noiembrie a.c., în jurul orei 01.00, polițiștii ieșeni au fost sesizați despre faptul că persoane necunoscute ar fi pătruns, prin efracție, în incinta unei farmacii, din mun. Iași, de unde ar fi sustras un seif cu bani.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Iași efectuează cercetări în vederea identificării autorului și recuperării prejudiciului. se precizează în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *