Prima pagină » Local » A fugit din calea războiului din Ucraina! Leonid Legenco se luptă pentru viața lui în fiecare zi!

A fugit din calea războiului din Ucraina! Leonid Legenco se luptă pentru viața lui în fiecare zi!

25 iun. 2022, 02:00,
în Local

Leonid Legenco este un ucrainean în vârstă de 46 de ani, bolnav de cancer la colon în stadiul 4. Bărbatul a ajuns în România în urmă cu câteva zile, pentru a beneficia de tratament în cadrul Institutul de Oncologie Iași. Acesta este însoțit de soția sa, Aliona, și de fiica sa de numai 8 luni. Leonid are nevoie de cazare pe durata celor 3 luni pe care le va petrece în Iași, precum și de alimente, haine și produse de igienă personală.

Încă din primele săptămâni de la începutul războiului din Ucraina, Institutul de Oncologie (IRO) Iași a venit în ajutorul refugiaților ucraineni bolnavi de cancer. Astfel, persoanele străine sau apatrizii proveniți din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază, în cadrul IRO Iași, de asistență medicală și tratament corespunzător gratuit, precum asigurații români. Solicitanții trebuie să aibă la ei documentul de identitate și să fie însoțiți de un translator, care să asigure comunicarea cu personalul medical.

Leonid Legenco suferă de cancer de colon în stadiul 4

Leonid Legenco este originar din Odessa, iar din cauza conflictului ruso-ucrainean, bărbatul nu mai putea beneficia de tratament. Leonid suferă de cancer de colon în stadiul 4, se deplasează cu greu și este „galben ca lumânarea”, necesitând urgent îngrijire medicală. Bărbatul este însoțit în România de soția sa, Aliona, și de fiica lor, de numai 8 luni.

Leonid a ajuns la IRO Iași, dar nu a putut fi internat, deoarece nu a avut documentele traduse în limba română, iar medicii nu au putut să-l spitalizeze până nu îi cunosc istoricul medical. De aceea, în primă fază, ucraineanul ar avea nevoie de ajutor din partea unui vorbitor de limba rusă, deoarece el vorbește limba engleză destul de prost, iar soția sa știe doar câteva cuvinte în limba engleză.

„N-am putut să-l internez, din cauză că nu avea documentele traduse, iar doctorul de gardă de la Oncologie nu a putut să-l consulte, neștiind exact care este situația sa. Nici eu nu știu rusă și nu am putut să-i explic.  Acum, i-am dat toate documentele unui traducător din Suceava. Bariera lingvistică ne creează mari probleme”, a declarat Claudiu Iurașcu, președintele Asociației Umanitare „Luceafărul Speranței”.

În prezent, Leonid Legenco este cazat la etajul patru al unui apartament din cartierul Canta. Cu toate acestea, bărbatul ar avea nevoie de o altă cazare, fie la parter, fie într-un bloc cu lift, deoarece se deplasează cu greu din cauza bolii de care suferă. Indicat ar fi ca acesta să-și găsească un loc în care să stea undeva în apropiere de IRO Iași, pentru a-i fi mai ușor și soției sale, care nu vorbește nicio limbă străină și nu cunoaște pe nimeni în oraș care ar putea să se deplaseze pentru a-l vizita.

Leonid și familia sa au nevoie de cazare, alimente, haine și produse de igienă personală

Leonid a fost preluat din Ucraina de către Marian Curmei și Claudiu Iurașcu, președintele Asociației Umanitare „Luceafărul Speranței”. În drum spre Iași, aceștia au oprit la Cortul de Voluntari din Vama Sculeni, de unde au luat câteva scutece mărimea 4, puțină mâncare pentru bebeluși și câteva produse de igienă personală. Familia urmează însă să petreacă 3 luni în Iași, de aceea, are nevoie de un loc în care să stea, de alimente, haine și produse de igienă.

„Au nevoie de alimente, de una alta, de un cărucior pentru copil. Am ajutat mai mulți refugiați ucraineni cu alimente, dar este extrem de complicat, mai ales când nu știi limba lor. Alaltăieri seară, i-am adus în Iași din Odessa, pentru că acolo nu mai au medicamente. Prin intermediul unei asociații care se ocupă de refugiații ucraineni, Leonid a intrat în contact cu Marian Curmei și cu mine, pentru a putea beneficia de programul destinat refugiaților ucraineni desfășurat de IRO Iași.  Au nevoie de alimente, eu le-am cumpărat o cratiță, ca să poată găti, ulei, bulion, legume cât să le ajungă pentru câteva zile, să aibă ce mânca”, a adăugat Claudiu Iurașcu, președintele Asociației Umanitare „Luceafărul Speranței”.

Persoanele care doresc să-i ofere un ajutor lui Leonid Legenco pot lua legătura cu acesta prin intermediul numerelor de telefon +40745179170 (Claudiu Iurașcu) sau +380632181313 (Leonid Legenco).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *