Astăzi au fost stabilite listele cu numerele de ordine pe buletinele de votare pentru Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Iaşi. În urma tragerii la sorți, ordinea de pe buletinele de vot va fi următoarea:
Pentru funcția de primar sau de șef al Consiliului Județean, acolo unde nu sunt candidați, ordinea poate suferi modificări.
Consiliul Judeţean Iaşi
1. Partidul Pro Romania
2. Partidul Naional Liberal
3. Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor
4. Partidul Social Democrat
5. Partidul Miscarea Populara
6. Partidul Alianta pentru Unirea Romanilor
7. Partidul Alternativa Dreapta
8. Partidul Impreuna pentru Moldova
9. Partidul Verde
10. Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
11. Partidul Re-Start Romania
12. Alianta USR-Plus
La Primăria Municipiului Iași, Uniunea Armenilor din România, prima pe listă, nu are candidat. Astfel prof. univ. dr. ing. Dorina Isopescu, candidat din partea Partidului Mișcarea Populară, va fi trecută prima pe listă pentru consiliul local, chiar dacă inițial, partidul din care face parte ocupă poziția a doua.
Consiliul Local Iaşi
I. După prima etapă a tragerii la sorți pentru partidele politice care au ca membri cel puțin șapte senatori sau zece deputați care au obținut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, precum și alianțele politice și alianțele electorale dintre acestea, a rezultat următoarea ordine:
1. Uniunea Armenilor din România
2. Partidul Mișcarea Populară
3. Partidul Social Democrat
4. Alianța Liberalilor și Democraților ALDE
5. Partidul Național Liberal
6. Partidul Pro România
II. În a doua etapă a tragerii la sorți pentru partidele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice și alianțele electorale, altele decât cele prevăzute la punctul I., a rezultat următoarea ordine:
7. Partidul Puterea Umanistă
8. Partidul Restart România
9. Partidul Verde
10. Partidul Alternativa Dreaptă
11. Partidul Pro Iași
12. Alianța pentru Unirea Românilor
Alegeri locale: Nu există o procedură pentru dezinfecție a secțiilor de votare!
Alegerile locale vor avea loc peste o lună și România nu are încă o procedură pentru dezinfecție a secțiilor de votare.
Potrivit Autorității Electorale Permanente, Ministerul Sănătății este responsabil de igiena și dezinfecția localurilor de vot. Ministerul ar trebui să asigure și materialele dezinfectante pentru secțiile de votare.
„Nu este reglementată o procedură de dezinfecție a secțiilor de votare. Igiena și dezinfecția localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătății, cel care asigură și materialele dezinfectante pentru secțiile de votare”, spun reprezentanții Autorității Electorale Permanente.
Alegeri locale: Nu există o procedură pentru dezinfecție a secțiilor de votare!
Autoritatea Electorală Permanente precizează că Guvernul urmează să stabilească unele prevederi de organizare pentru alegerile locale. Sunt avute în vedere măsuri de prevenire aplicabile și în prezent în spațiile închise.
„Vor fi mai multe prevederi: menținerea distanței fizice de 1,5 metri, asigurare și montare a recipientelor unde se aruncă mănuși și măști folosite, aerisirea frecventă și dezinfecția riguroasă a încăperilor, marcarea distanței de 1,5 metri între persoanele ce intră să-și exercite dreptul de vot, etc“, menționează reprezentanții Autorității Electorale Permanente.
Alegeri locale: Măști gratuite și dezinfectarea mâinile după fiecare votant
În ceea ce privește persoanele din secțiile de votare, membrii, personal auxiliar, persoane acreditate, delegați acreditați, operator calculator, personal de pază, dar și persoanele care vin să voteze „pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară, în condițiile stabilite de Guvern“, mai spun reprezentanții Autorității Electorale Permanente.
Fiecare membru al biroului electoral al secției de votare ar trebui să primească câte cinci măști de protecție și câte cinci perechi de mănuși. Personalul de pază, în schimb, primește o singură mască. La fel și personalul tehnic.
Conform Autorității Electorale Permanente, organizatorii vor trebui să își dezinfecteze mâinile după fiecare contact cu persoanele care votează și trebuie să își schimbe masca la cel mult 4 ore sau ori de câte ori este nevoie.