Prima pagină » Local » A fost semnat certificatul de urbanism pentru Spitalul Regional de Urgență din Iași. Costul proiectului se ridică la aproape 600 de milioane de euro
A fost semnat certificatul de urbanism pentru Spitalul Regional de Urgență din Iași. Costul proiectului se ridică la aproape 600 de milioane de euro

A fost semnat certificatul de urbanism pentru Spitalul Regional de Urgență din Iași. Costul proiectului se ridică la aproape 600 de milioane de euro

29 iun. 2023, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Primarul Mihai Chirica a anunțat semnarea certificatului de urbanism pentru Spitalul Regional de Urgență din Iași. Acesta este necesar pentru extinderea rețelelor de distribuție a energiei electrice și pentru construirea unei stații de transformare

Construirea Spitalului Regional de Urgență din Iași se preconizează că va începe la sfârșitul acestei veri. Unitatea medicală va costa cu 169 de milioane de euro mai mult decât s-a stabilit în momentul în care s-a întocmit studiu de fezabilitate. Prima licitaţie pentru şantierul Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi a fost lansată pe data de 1 iunie 2023. Primul pachet de lucrări de construcţii la cel mai avansat proiect din România face referire la pregătirea terenului, excavarea masivă, devierea utilităţilor şi împrejmuirea şantierului din Moara de Vânt.

A fost semnat certificatul de urbanism pentru Spitalul Regional de Urgență din Iași

Recent, primarul Mihai Chirica a anunțat semnarea certificatului de urbanism, necesar extinderii rețelelor de distribuție a energiei electrice și construirii unei stații de transformare pentru viitorul Spital Regional de Urgență din Moara de Vânt.

„Am încredere că și partenerii de la DelGaz Grid SA, ca și ceilalți furnizori de utilități (apă-canal, gaz, telecomunicații), vor lucra în paralel cu construirea și dotarea spitalului, astfel încât acest proiect vital să nu aibă sincope. Două licitații pentru atribuirea contractului de lucrări de construire (pachet 1) și pentru servicii de supraveghere a lucrărilor au fost deja lansate. Sperăm să existe companii interesate, să fie serioase, evaluarea să decurgă rapid, astfel încât lucrările să înceapă în acest an”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Proiectul Spitalului Regional de Urgență din Iași a rămas în continuare cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care vor fi construite în România, alături de Cluj și Craiova.

Primăria a început demersurile pentru acest proiect la sfârșitul anului 2016, iar în toamna anului 2017, Consiliul Local a aprobat transmiterea terenului de 120.000 de metri pătrați din domeniul public al municipiului Iași și administrarea Consiliului Local Iași în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Sănătății.

„Pe lângă multe alte documentații necesare proiectului, inclusiv cele aferente rețelelor de utilități, lucrăm la studii pentru construirea căilor de acces spre și în interiorul arealului viitorului spital, pe care o gândim dezvoltată unitar și coerent, după un concept Smart City District”, a fost mesajul transmis de Primăria Iași.

Noul spital, o construcţie cu 850 de paturi, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”. Acesta va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.

Costul Spitalului Regional de Urgență Iași se ridică la aproape 600 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat. Costurile construcției sunt estimate de proiectanți la 400 de milioane de euro.

Primele două licitații pentru construirea spitalului au fost lansate

Prima licitaţie pentru şantierul Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi a fost publicată pe data 1 iunie 2023. Procedura a fost lansată de Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Vă aducem aminte că valoarea lucrărilor în această etapă este estimată la aproximativ 30 de milioane de lei.

Ofertele firmelor interesate pot fi primite până la data de 12 iulie 2023, iar acestea vor fi evaluate în proporţie de 80 la sută după componenta financiară şi după experienţa managerului de contract şi a şefului de şantier.

Lucrări trebuie să se finalizeze în 16 luni, iar ofertanţii trebuie să aibă un parc consistent de utilaje pentru a finaliza etapa.

A doua licitație are ca obiectiv contractarea serviciilor de supraveghere a lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi, fiind lansată pe 16 iunie 2023. Aceasta a fost publicată pe platforma Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Valoarea contractului este de 44,843 milioane de lei, fără TVA. Firmele interesate pot depune documentele până la data de 24 iulie 2023.

Edilul Iașului a anunțat recent semnarea certificatului de urbanism pentru Spitalul Regional de Urgență. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 600 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *