Prima pagină » Actualitate » A fost respins și cel de-al treilea posibil donator de plasmă! Prof. dr. Lavinia Scripcariu spune că toți pacienții vindecați de coronavirus erau anemici
A fost respins și cel de-al treilea posibil donator de plasmă! Prof. dr. Lavinia Scripcariu spune că toți pacienții vindecați de coronavirus erau anemici

A fost respins și cel de-al treilea posibil donator de plasmă! Prof. dr. Lavinia Scripcariu spune că toți pacienții vindecați de coronavirus erau anemici

12 mai 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu, în Actualitate

Al treilea ieșean care a vrut să doneze plasmă a fost respins. Ieri, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Iași s-a prezentat al treilea pacient vindecat de coronavirus, dispus să doneze plasma pentru vindecarea unui pacient aflat în stare critică. Prof. dr. Lavinia Scripcariu, șefa CRTS Iași, susține că acesta nu a putut dona deoarece era anemic. Deși au fost sunați toți pacienții vindecați de COVID-19 la Iași, numai trei s-au prezentat la donare. Cel de-al patrulea este așteptat joi (n.r.-14 mai) la CRTS, pentru investigații.

Numai 4 pacienți vindecați de SARS-CoV-2 au acceptat să doneze plasmă

Situație greu de descris la CRTS Iași. Deși aparatul de plasmafereză a intrat în funcțiune de săptămâna trecută, numai trei vindecați de COVID-19 s-au prezentat la centru. Toți trei au fost respinși pentru că aveau anemie.

„Astăzi (n.r.-11 mai) s-a prezentat la centru un pacient vindecat de coronavirus. Pacientul, de vârstă medie, nu a putut dona, deoarece din analize a reieșit că suferă de anemie. Mai așteptăm un pacient joi și vom vedea între timp dacă vor mai exista doritori. Conform protocolului, am sunat toți pacieții vindecați de COVID-19. Mă refer la cei care și-au dat acceptul pentru a fi contactați. Numai patru doritori până în prezent. Așteptăm în continuare donatori la CRTS Iași. Reamintim faptul că un pacient vindecat de coronavirus poate salva viața altuia aflat în stare critică”, a specificat prof. dr. Lavinia Scripcariu, șefa CRTS Iași.

Pacienții respinși pot reveni la CRTS pentru a dona

Supoziția medicilor este că toți pacienții prezentanți ca posibili donatori erau anemici, deoarece în perioada în care au avut coronavirus, din cauza simptomelor, nu s-au putut alimenta corespunzător. Chiar dacă acum aceștia nu pot dona, asta nu înseamnă că pe viitor, dacă nu se vor mai confrunta cu această afecțiune, nu vor putea dona. Dimpotrivă, aceștia sunt așteptați la centru.

„Am spus tuturor pacienților faptul că pot reveni să doneze. Dacă în urma tratamentului pentru anemie aceștia se vor vindeca, putem relua oricând procedurile”, încheie medicul ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *