Prima pagină » Actualitate » A fost pus în dezbatere proiectul prin care România va dona sistemul Patriot Ucrainei
A fost pus în dezbatere proiectul prin care România va dona sistemul Patriot Ucrainei

A fost pus în dezbatere proiectul prin care România va dona sistemul Patriot Ucrainei

30 aug. 2024, 19:00, 1 ,
în Actualitate

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a redactat și pus în consultare publică un proiect de lege prin care România va dona un sistem de rachete Patriot Ucrainei. Acest proiect urmează să fie discutat în Parlament, conform informațiilor anterioare furnizate de profit.ro.

În expunerea de motive, MApN argumentează că finalizarea donației va consolida poziția României ca furnizor de securitate în regiune și va întări parteneriatul cu Statele Unite, care reprezintă o garanție crucială pentru securitatea națională, în contextul unui mediu de securitate regional și internațional tot mai complex.

România va dona sistemul Patriot Ucrainei

Pentru a compensa donația, România va achiziționa un alt sistem Patriot, utilizând fonduri nerambursabile externe, prin mecanismele specifice programului FMS (Foreign Military Sales) al Guvernului SUA, și alte oportunități de finanțare disponibile în cadrul parteneriatelor internaționale de sprijin pentru Ucraina.

Proiectul de lege include și detalii privind costurile asociate transferului sistemului Patriot, estimând o sumă de aproximativ 60 milioane de dolari pentru acoperirea taxelor și comisioanelor legate de achiziția unui sistem similar. Fondurile necesare vor fi acoperite integral din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

Modificările propuse în lege includ introducerea a patru noi alineate, care reglementează detaliile donației, transferul sistemului și demersurile pentru reconstituirea capacității de apărare aeriană a României, prin achiziționarea unui sistem similar celui donat, în principal din fonduri externe nerambursabile:

,,(3 1) Un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, în configuraţia prezentată în anexa* care face parte integrantă din prezenta lege, face obiectul unor acte de donaţie către terţi.

(32) Detaliile realizării actelor de donaţie şi a transferului propriu-zis se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

(33) Se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin înlocuirea obiectului donaţiei în configuraţia impusă de nevoile operaţionale, prin achiziţia unui sistem similar, în principal din fonduri externe nerambursabile.

(34) Prin excepţie de la alin. (33), sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naţionale.”

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
30 august 2024
30 august 2024