Prima pagină » Titlurile zilei » A fost nuntă ca în povești la Poiana cu Cetate din Iași. Andrei și Paula au ales să se căsătorească după obiceiuri de care tinerii nici nu vor să mai audă. Iată care sunt acestea

A fost nuntă ca în povești la Poiana cu Cetate din Iași. Andrei și Paula au ales să se căsătorească după obiceiuri de care tinerii nici nu vor să mai audă. Iată care sunt acestea

12 aug. 2024, 02:00, 16 ,
Gabriela Rusu în Titlurile zilei

Satul de lângă Iași unde tinerii încă mențin vii obiceiurile străvechi din cadrul nunților. Printre acestea se numără și căutarea verighetelor în grâu, aruncatul turtei miresei sau mâncatul oului cu zahăr. Ce reprezintă fiecare în parte și ce alte obiceiuri mai sunt ținute la nunțile din județul nostru veți afla în cele de mai jos.

Satul de lângă Iași unde tinerii își organizează nunta cu obiceiuri străvechi

Când vine vorba de nuntă, în zilele noastre, unii ar spune că este doar un eveniment care a fost transformat într-o afacere. Alții sunt de părere că este cel mai important eveniment din viața unor tineri care-și doresc să îmbătrânească împreună. Pentru că vremurile s-au schimbat, iar totul s-a modernizat, majoritatea acestora aleg să facă tradițiile din ziua nunții, precum gătitul miresei la hotel, și nu acasă, cum procedau bunicii noștri. Ba mai mult, aleg să sară peste momente importante din tradiția nunții și să rămână doar cu cele esențiale.

La câțiva kilometri de Iași, chiar la granița cu județul Vaslui, în localitatea Poiana cu Cetate, comuna Grajduri, există încă tineri care își organizează nunta exact ca pe vremuri. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Andrei și al Paulei, doi tineri îndrăgostiți care au ales după cinci ani de relație să-și unească destinele. Originari din același sat, cei doi și-au dorit nespus ca în ziua nunții să nu sară niciun obicei și să facă așa cum scrie la carte.

„Ne-am dorit foarte mult o nuntă tradițională pentru că așa am văzut și la părinții noștri și ne-a plăcut. Eu mi-am dorit foarte mult să plec din casa părintească, cu luare de mireasă, adică să vină mirele împreună cu nașii și cu nuntașii și să mă petreacă până la biserică așa cum trebuie. Este frumos. Să fiu pregătită acasă de către nașa mea, să caut verighetele în bolul cu grâu sau să arunc turta miresei către nuntași. Așa am simțit că păstrez tradiția și duc mai departe un strop din cultura românească și către viitorii mei copii”, a declarat Paula.

Paula ne-a povestit și cum a decurs ziua nunții ei, cu toate tradițiile luate de la părinții săi. Aceasta a subliniat faptul că în seara dinaintea nunții a dormit în casa părintească, iar Andrei, viitorul soț, a dormit la fel, în casa părinților săi, pentru a nu aduce ghinion.

În dimineața nunții, după ce s-a aranjat și a îmbrăcat rochia de mireasă, a așteptat cuminte până când mirele și nașii au venit să o gătească. Potrivit tradiției, mirele face prima oprire la nași, acolo unde aduce buchetul de flori al nașei, cinstesc un pahar de vin și pleacă mai departe, către casa miresei. Însoțită de cavalerii de onoare, de către mire și de ceilalți nuntași, nașa vine cu un coșuleț în care se află toate lucrurile necesare pentru gătitul miresei.

În încercarea de a-și găsi mireasa, mirele trebuie să treacă de rudele viitoarei soții. Aici, trebuie să plătească o sumă de bani pentru a fi lăsat să intre în camera unde se află mireasa, ceea ce simbolizează valoarea cu care-și privește acesta viitoarea soție. După ce reușește să intre, acesta își sărută aleasa și se trece mai departe, spre următorul moment al nunții, și anume gătitul miresei.

Se iese afară, în curte, acolo unde sunt amenajate o masă cu două scaune și o oglindă, iar prima care se așază este mireasa. În acest moment, lăutarii cântă „Ia-ți mireasă ziua bună”, iar nașa face gătitul miresei. Îi pune voalul, accesoriile și o dă cu parfum. Apoi, la rând este mirele care este aranjat și gătit de către nașul mare. Aici, tradiția spune ca mirele să fie bărbierit de către naș, iar apoi să îi așeze floarea în piept.

Florile care se pun în piept mirilor și nuntașilor simbolizează puritatea celor doi tineri. Mai apoi, ierarhic se așază pe scaun nașii, socrii mari și socrii mici, frații mirelui și ai miresei, apoi toți nuntașii, pentru a fi gătiți de către mireasă. După ce acest pas a fost finalizat, miri, nașii, socrii și nuntașii intră în casă pentru a scoate dansul miresei.

Aici, cei prezenți fac o horă în jurul unei mese, unde se află un bol plin cu grâu. În acesta au fost ascunse verighetele celor doi miri, iar ei trebuie să le găsească. Cine era destinat să le găsească primul, acela era cel care comanda în căsnicie. Apoi, după ce au găsit verighetele, în pași de dans se iese din casă. Cel care conduce hora este, de regulă, un fecior care are în mâna dreaptă un bâț legat cu o batistă, ce simbolizează despărțirea, iar în mâna stângă ține o icoană. Este urmat de cavalerii de onoare, care duc lumânările de cununie, de mire și mireasă, de domnișorii de onoare care duc oglinda și de restul familiei.

După ce s-a scos dansul din casă, mirii împreună cu socrii mari și socrii mici participă la iertăciune. În cadrul acesteia, tinerii stau în fața părinților, în genunchi, semnificând faptul că își cer iertare pentru toate greșelile făcute față de părinți sau alte persoane, pentru a primi binecuvântarea. După acest moment, mireasa se urcă pe un scaun, iar deasupra capului i se ține o turtă de dimensiuni mari. Cu grijă, ea rupe din aceasta și aruncă în semnul crucii către nuntași. Tradiția spune că cei ce prindeau și mâncau din turta miresei aveau noroc în tot și toate.

Apoi, se mergea la biserică. Și aici, mirii trebuiau să aibă grijă. Nu au voie să se uite unul după celălalt sau să se uite în urmă până când nu ajung în fața altarului. După slujba cununiei, unde și-au jurat iubire și credință în fața lui Dumnezeu, cei doi miri, oficial soț și soție, trebuie să se țină de mână până când ajung acasă, ceea ce simbolizează că-și vor fi alături mereu la bine și la greu. Apoi, când ajung acasă, de această dată la casa mirelui, soacra mare îi așteaptă cu un prosop tradițional pe care îl înfășoară în jurul celor doi și cu un ou fiert înmuiat în zahăr din care mirii trebuie să mănânce împreună. Acesta simbolizează dulceața căsniciei celor doi.

După acest moment, mirii împreună cu nașii și părinții pot merge să realizeze fotografii, până când seara vor da drumul petrecerii. Alte tradiții care mai au loc în timpul nunții sunt jocul găinii și dezgătitul miresei, ce au loc, de regulă, la localul unde se desfășoară petrecerea. Această tradiție este realizată la majoritatea nunților, fiind printre singurele care s-au păstrat.

Astfel este organizată o nuntă după vechile obiceiuri din timpul bunicilor noștri. Satul de lângă Iași unde tinerii încă mențin vii obiceiurile străvechi din cadrul nunților, precum căutarea verighetelor în grâu, aruncatul turtei miresei sau mâncatul oului cu zahăr.

Comentarii
  • As Lumi Mare lider

    Domnule Manajer Anton va rugam noi angajații de pe moșia Fabricii de copii Elena Doamna sa ne dați tichetele de vacanta sa mergem și noi în concediu ! Noi cei de rand avem salarii mici de 3-4000 de lei nu ca matale care ai 20.000 de euro lunar plus angajările,plus contracte la medicamente ,contracte la aparate medicale . Asta este valabil și pt ceilalți doctori plini de bani și de atenții gen Bradeanu, Socolov , cercetătorul si academicianul Ancuța ,aia piloasa Iacob Noi suntem cei de jos pe care voi doctorii nu dati 2 bani pe noi . Va rugam sa ne dati tichetele de vacanta sa ne ducem și noi copiii la mare sa se bucure și ei ,Domnule Manajer Anton de la fabrica Elena Domna !!!!

  • Păcat de mireasă, ea arată superb dar din nefericire,mirii s-au lăcomit la făină și s-au ieftenit la slănină!
    .
    1)Echipa foto video nu au filmat și fotografiat tot evenimentul( toate tradițiile), mai mult pe parcursul nunții ei au stat la masă, au râs și au pierdut timpul cu „muzâcanții” in loc sa facă treabă că de aia sunt platiți. Au filmat ce au vrut ei, din această cauză s-au pierdut multe faze comice si de neegalat. Rușinos.
    .
    Am văzut că pozarul făcea doar poze in format JPEG și nu RAW( NEF), iar cameramanul a filmat doar la rezoluție HD in loc de 4 K Ultra HD !
    .
    In România, sunt nunti filmate la rezoluție 4k sau 8K ! Nunta nu e o zi de onomastica care se repetă in fiecare an, de asta trebuie filmată la cea mai bună rezoluție de pe piață( 8K UHD)…iar BONUS poti cere si filmare Hd pt televizoarele vechi, important e sa ai filmarea brută la rezolutie inaltă( 4K,6K sau 8K)…că televizoarele 8K UHD se ieftinesc de ” blek fraidey” 😊
    Morala: cereți si pozele brute de la nuntă(raw) nu doar pozele editate(jpeg).
    .
    Eu am nuntă(sunt mire) in 2025 și am cerut poze raw la pozar!
    .
    Am ales un pachet foto video la 900 euro
    A) 7 ore filmare editată 8 K Ultra Hd
    Bonus 7 ore filmare HD (edit)
    B) Filmul nunții la rezoluție 8K + bonus același film la rezoluție joasă HD cu durata de 1 oră
    C) 9.000 de fotografii brute(RAW/NEF)
    D) 1000 fotografii editate
    – din alea 9000 de fotografii raw (le primesc pe toate 9000), dar aleg 1000 pe care sa fie editate
    Pozele raw le developează viitoarea nevastă(e pasionată) sunt programe FREE pe net
    E) ședință ” Trash the Dress” la Ruginoasa in altă zi după nuntă.
    CU UN FOTOGRAF SI CAMERAMAN TREBUIE SA NEGOCIAȚI DUR, ALFEL VĂ CERE 1000 EURO SI VA DĂ CIKA-NIKA( CUM A PĂTIT UN AMIC).

    • Specialistul

      Se pare ca esti un frustrat de futugraf sau videospart care sta acasa si isi linge shutterul ca sta acasa de saracie ce esti. La 900 de euro nici mireasa nu o f.ut.

    • Ai salvat tot textul asta pe undeva, si il postezi de fiecare data cand e vorba despre vreo nunta, botez sau alte porcarii asemanatoare. Nu ne intereseaza parerile tale. Ne lasi?

  • S-a terminat postul?

  • Traditii de cacat. Du-te bre la starea civila si biserica (care o vrea) si dupa la o locatie aleasa ca sa poti manca, bea si dansa. Nu mai repetati porcarii inventate acu 100 de ani de babe autiste de la marginea drumului.

  • Hmmm, pleaca de la mama din casa! Da, pe vremuri asa era traditia, dar azi, dupa ce faci sex cativa ani, inainte de nunta, cu viitorul sot, ce sa mai pleci de la mama!?!?!? Eventual mai esti si mireasa gravida…si pleci de la mama? Cand stie tot satul? Eheee, pe vremuri bunicile si strabunicile se maritau virgine …si da plecau de la mama de acasa cum e normal.

  • Cum adica Ne-am dorit foarte mult o nuntă tradițională pentru că așa am văzut și la părinții noștri. Pai voi ati fost la nunta parintilor vostri?

  • Kitsch-ul ala din baloane „BRIDE” (din poza 4 galerie) intra tot la traditional?

  • Rusinea aia cu „BRIDE” la imbracatul miresei e vreun obicei ancestral?

  • Sunt nașă in septembrie 2024 iar finuța m.a rugat să-l ajut să caute cameraman si fotograf pe ultima sută de metri (nunta este in sept 2024 si noi căutam foto video in martie anul curent)🤪. Am găsit pe facebook o multime de pozari( unii plini de fițe, alții smeriți)…dar unul nu era LEGAL,toți erau la negru – că filmăm UHD, că ne intelegem fără factură/ „contract”,bla-blauri de astea. Pană la urmă am găsit pe publi24 pe cineva care avea firmă(nu dau nume, are firmă in Iasi- nu stă cu
    mă-sa, nu e instalator și mai face și duminica poze la nunți sau repară butelii), am semnat contract,bon fiscal!
    Pe viitor, doar fotografii cu s.r.l( firmă ) or să mai rămână pe piața nunților, ăia care lucrează la negru și fără bon fiscal…să pape
    ” șoricelu’ cu o nară ” 🐭

    • Specialistul

      Esti o saracie care spune lucruri trasnite. Daca tot ai fost nasa cu pretentii de printesa, de ce nu i ai recomandat pe cei de la nunta ta foto video?!?! Ai gasit pe pulii24. La cum ai pus problema sigur esti de dat la monta. Hai sictir!

    • Finuta poarta pantaloni 🙂
      Finutul poarta fusta?

  • @”Specialistul” cu**rului ce ești de la 16.02p.m. …află că cine mi-a filmat mie la nuntă( erau soț-soție) au plecat in Canada. Ghici ce? Acolo tot fotografie de nuntă fac, că erau fucking buni.
    De prăpadiți așa ca tine care lucrează la negru si vin cu aparatură cumparată din amanet e plin pe facebook, gasești cate 5 la legatură, unul mai păcalici ca altul.
    Fotografi de nuntă adevarați îi găsesti pe 🔴publi24,🔴olx și foarte important: au cod de identificare fiscală la finalul anunțului!
    Restul prapadiților care lucră’ la negru is prostani care nici nu stii de unde
    să-i iei dacă-ți trag clapă sau pierd pozele( card error), asa cum a patit ocolegă de a mea la nunta lu’ fiică-sa. Hai sictir !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 august 2024
12 august 2024