Prima pagină » National » A fost lansată pe apă cea mai mare navă de cercetare din UE

A fost lansată pe apă cea mai mare navă de cercetare din UE

21 oct. 2022, 14:07,
în National

Joi, 20 octombrie 2022, cea mai mare navă de cercetare din Uniunea Europenă, care se construiește la Galați, a fost lansată la apă pentru primele teste. Nava de cercetare este un proiect al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prima universitate din România care prezintă un proiect în Parlamentul European. Pe lângă aceasta, mai există o ambarcațiune maritimă pentru cercetare la Staâiunea de Cercetare de la Potoci, Neamț.

Proiectul Universității „Dunărea de Jos” din Galați se numește „Sistem integrat pentru cercetarea monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea” și este cofinanţat prin Programul Operational Competitivitate. Proiectul propus presupune realizarea unei nave de cercetare, a unui centru fix de cercetare și a unui autolaborator, în care vor fi incluse 18 laboratoare dotate cu aparatura de ultima generaţie. Valoarea proiectului este de 20 de milioane de euro.

Cea mai mare navă de cercetare, un proiect de cercetare grandios la inițiativa Universității „Dunărea de Jos” din Galați

Construcția acestei nave a început anul trecut la Șantierul Naval Giurgiu și se preconicează că va fi finalizată în 2023. Pe 20 octombrie a fost lansată pe apa pentru a fi supusă verificărilor.

„Nava de cercetare REXDAN a fost lansată la apă pentru primele teste de flotabilitate în data de 20 octombrie 2022 la Șantierul Naval ATG din Giurgiu. Ceremonia s-a desfășurat în prezența mai multor membri ai echipelor de management și implementare ale proiectului >Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN>”, au anunțat reprezentanții universității gălățene.

Această navă de cercetare va avea nouă laboratoare şi zece locuri pentru echipele de cercetare, care vor fi formate din cadrele didactice şi cercetători ai universităţii, dar și cercetători internaţionali. La bordul navei vor fi cinci persoane şi zece cercetători permanenţi. Se estimează că vasul ar trebui să acopere peste 2.000 kilometri din apele interioare ale Uniunii Europene.

„Nava REXDAN va acoperi o arie geografică mare (2000 de km pe partea navigabilă a Dunării, de la Sulina la Passau-Germania) și va permite operațiuni de cercetare ce corespund unor specializări multiple (chimie, biologie, fizică, știința mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă etc)”, susțin reprezentanții universității gălățene.

Infrastructura de cercetare, prin componentele fixă şi mobilă, este unică în Europa, fiind „apreciată la scenă deschisă de către toţi specialiştii europen”, după cum precizează reprezentanţii universităţii gălăţene. Pe lângă centrul mobil, va fi şi un centru fix de cercetare, care va fi în oraşul Galaţi şi va cuprinde noua laboratoare. Pe nava de cercetare vor putea face practică și studenții de la master și doctorat din cadrul facultăților de Nave și Piscicultură.

O altă ambarcațiune maritimă pentru cercetare din România

În 2020, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a lansat pe apă un vapor pentru cercetări ştiinţifice. Evenimentul a avut loc la Staţiunea de Cercetare de la Potoci, Neamţ, situată în apropierea lacului de acumulare Izvorul Muntelui. Proiectul a pornit de la problemele de mediu generate de amenajarea complexului hidroenergetic.

Totodată, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași mai are o ambarcațiune maritimă pentru cercetare funcţională în județul Neamț.

„Este de datoria noastră să protejăm și să reîntregim patrimoniul Universității. Personal, nu aș fi dat la fier vechi nava – vapor «Emil Racoviţa», simbol al cercetării științifice din perimetrul lacului Bicaz! Acum, după ce am găsit abandonată această ambarcațiune, Universitatea este printre puținele din România care va beneficia de o asemenea infrastructură dedicată cercetării”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Prin acest proiect, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi va avea cea mai importantă și cea mai mare navă de cercetare din această parte a Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`