Prima pagină » Local » A fost lansată licitația pentru depoul din Dacia. Construcția ar trebui finalizată în trei ani – FOTO

A fost lansată licitația pentru depoul din Dacia. Construcția ar trebui finalizată în trei ani – FOTO

29 apr. 2024, 02:00, 5 ,
Petronel Ștefan în Local

A fost lansată licitația pentru construirea noului depou din Dacia, iar fondurile sunt asigurate printr-un împrumut internațional. Proiectul ar trebui finalizat în aproximativ trei ani

Pe suprafața de 5,5 hectare disponibile vor fi ridicate mai multe clădiri unde o bună parte din angajații companiei își vor desfășura activitatea. Vechiul depou este demolat din luna ianuarie 2024, însă acum se așteaptă ofertele constructorilor. Spre deosebire de alte licitații, firmele trebuie să depună ofertele pe portalul BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare).

A început licitația pentru depoul din Dacia

Primăria Iași a împrumutat 50 de milioane de euro de la BERD pentru finanțarea acestui proiect. Constructorii pot depune oferte până la data de 27 mai 2024, însă doar pe portalul BERD. De asemenea, sunt prevăzute lucrări și pe str. Strămoșilor și a rondului Dacia, pentru a facilita accesibilitatea mijloacelor de transport înspre depou. Inițial, valoarea proiectului era de 200 de milioane de lei, însă a crescut din cauza modificărilor în ceea ce privește zonele de acces. Cel mai probabil, lucrările vor începe undeva în luna august a aceluiași ani. Din datele oferite de companie, CTP deține 130 de tramvaie active și peste 150 de autobuze care deservesc transportului public. În ceea ce privește depoul de la Gară, este posibil ca pe viitor să fie transformat complet într-un parc sau într-un muzeu, municipalitatea încă nu a hotărât care va fi situația.

„Proiectul pentru construcție ar trebui finalizat cam în 3 ani, va fi efectuată cu panouri sendviș, nu ar trebui să fie probleme. În ceea ce privește activitatea după finalizare, o parte din angajați vor rămâne la Gară, iar restul vor fi la Dacia. Depoul este prevăzut cu o anumită capacitate de tramvaie și autobuze electrice, nu putem transfera activitatea integral aici”, a transmis Cristian Stoica, directorul general CTP Iași.

Planul proiectului este făcut

Pe circa 4 hectare de teren, vor fi construite trei hale principale, mai mari, care vor deservi mai multe servicii: reparații și revizii tramvaie, ateliere, vestiare, birouri, centrală termică, spații tehnice, nisipare, spălătorie, garare tramvaie, întreținere autobuze electrice, instalații de decantare, separator hidrocarburi și bazine de captare apă pluvială. Noul depou ar trebui să asigure buna funcționare a aproape jumătate din flota de tramvaie și a 50 de autobuze electrice. În acest moment, toată activitatea tramvaielor este concentrată la depoul de la Gară. Timp de cel puțin 3 ani de zile, angajații CTP vor trebui să se descurce în această formulă, pentru a asigura transportul în comun în municipiul Iași. În urma demolării vechiului depou, primăria a scos zeci de tone de deșeuri, dar și materiale reciclabile.

Licitația pentru construirea depoului din Dacia a fost lansată de BERD, iar constructorii au timp până la finalul lunii mai să înainteze ofertele.

Comentarii
  • Mic si scump. Nu se poate face si o strada/pod suspendat pe acolo ?

  • De ce ”o parte din angajați vor rămâne la gară”, nu se mută cu totul depoul, care e combinația?

  • bun era sa se gandeasca si la o strada varianta pentru a iesi din Dacia in europeana, si tot odata si la o linie de tramvai ce sa mearga la Era, total separat de strada 🙂

  • Cine să gândească, Botez cu capul lui pătrat?

  • ești penibil Chirica

    La proiecte și hârtii Primăria Iași este pe primul loc, doar că ieșenii s-au săturat de minciuni și vor vota ceea ce s-a făcut nu ceea ce li se promite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *