Cercetătorii din Rusia susțin că ar fi inventat vaccinul împotriva cancerului și că îl vor da gratis! Vaccinul rus ARNm aflat în curs de dezvoltare poate fi „personalizat” pe baza analizei genetice a tumorii fiecărei persoane pentru a identifica mutații numite neoantigene.
Există multe tipuri de cancer, în funcție de celulele sau țesuturile afectate. De exemplu, cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul de colon și cancerul de piele sunt câteva dintre cele mai comune. Fiecare tip de cancer poate avea simptome, cauze și opțiuni de tratament diferite.
Tratamentul pentru cancer poate include intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie, sau terapii țintite, în funcție de tipul și stadiul bolii.
Ar fi fost inventat vaccinul împotriva cancerului! Ar putea fi dat gratis
Rusia a dezvoltat un vaccin ARNm împotriva cancerului, a informat agenția rusă de presă TASS. Vaccinul va fi distribuit pacienților cu cancer gratuit, a declarat pentru Radio Rossiya directorul general al Centrului de Cercetare Medicală în Radiologie al Ministerului Sănătății din Rusia, Andrey Kaprin.
Vaccinul a fost dezvoltat în colaborare cu mai multe centre de cercetare și este de așteptat să fie lansat pentru uz public până la începutul anului 2025.
Studiile preclinice ale vaccinului au arătat că suprimă dezvoltarea tumorii și potențialele metastaze, a declarat directorul Centrului Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, Alexander Gintsburg, pentru TASS.
Vaccinurile ARNm sau ARN mesager folosesc părți specifice ale agentului infecțios, cum ar fi proteina, zahărul sau învelișul acestuia. Vaccinul ARNm dă un mesaj celulelor noastre să producă o proteină sau chiar doar o bucată dintr-o proteină care este ca cele ale virusului. Proteină declanșează apoi un răspuns imunitar în interiorul corpului nostru, informează CNBC.com
În Statele Unite, cercetătorii de la Universitatea din Florida au testat recent un vaccin individualizat pe pacienți cu glioblastom, o formă agresivă de cancer cerebral. Vaccinul a arătat rezultate promițătoare, declanșând un răspuns imun robust în două zile de la injectare.
Între timp, în Marea Britanie, oamenii de știință testează un vaccin personalizat pentru melanom, cea mai mortală formă de cancer de piele. Descoperirile timpurii indică rate de supraviețuire îmbunătățite.
Rolul vaccinului în managementul cancerului
Vaccinurile pot combate cancerul prin stimularea sistemului imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase. Vaccinurile terapeutice împotriva cancerului vizează proteine sau antigene specifice exprimate de celulele tumorale, antrenând sistemul imunitar să le identifice și să le distrugă.
De exemplu, unele vaccinuri folosesc virusuri slăbite sau modificate pentru a furniza aceste antigene, determinând un răspuns imun puternic.
Vaccinurile preventive, cum ar fi vaccinul HPV, protejează împotriva virușilor legați de cancer, reducând riscul apariției anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin. Prin îmbunătățirea apărării naturale a organismului, vaccinurile pot încetini creșterea tumorii, pot preveni reapariția sau chiar pot elimina cancerele în stadiu incipient, oferind un instrument promițător în oncologie.
Ratele de cancer din Rusia au crescut constant, cu peste 635.000 de cazuri noi raportate în 2022. Cancerele de colon, de sân și pulmonare sunt printre cele mai frecvente tipuri diagnosticate în țară.