Prima pagină » Local » A fost grav rănit din cauza unei petarde, dar medicii au reușit să-i salveze unul dintre ochi! Prof. dr. Camelia Bogdănici: „A venit la control și vede sută la sută” – FOTO

A fost grav rănit din cauza unei petarde, dar medicii au reușit să-i salveze unul dintre ochi! Prof. dr. Camelia Bogdănici: „A venit la control și vede sută la sută” – FOTO

26 ian. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Un copil în vârstă de 13 ani, din Vaslui, a fost lăsat aproape orb din cauza unei petarde, dar medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași au reușit însă să-i salveze unul dintre ochii cu care băiatul vede acum în proporție de sută la sută

Evenimentul nefericit a avut loc în prima zi de Crăciun, băiatul ajungând la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași în ziua de 25 decembrie 2023. Copilul în vârstă de 13 ani a suferit o ruptură de glob ocular la ochiul stâng și o plagă corneo-sclerală la ochiul drept, după ce prietenii săi au pus o petardă într-o sticlă ce a explodat și l-a rănit grav.

A fost grav rănit din cauza unei petarde și și-a pierdut vederea la ochiul stâng

Deși prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, preconiza că băiatul va vedea cu ochiul drept în proporție de doar 50-60 la sută, în timp ce ochiul stâng și l-a pierdut de tot. Din fericire, copilul și-a recuperat complet vederea la ochiul drept, asta nu înseamnă că pe viitor nu pot interveni complicații.

„Cu ochiul la care am reușit să-l operez vede sută la sută. Cu celălalt bineînțeles că nu, este doar aspectul anatomic păstrat, pentru că era o ruptură totală de ochi. Va avea o activitatea normală, bineînțeles că ne așteptăm la alte complicații, să nu facă o cataractă traumatică, dar a venit la control și vede sută la sută. Deocamdată, nu trebuie să poarte ochelari, este sută la sută fără corecție, nu are nevoie de nimic pentru ochiul la care a avut plagă corneo-sclerală și care a fost cusut. Suntem fericiți pentru el”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

Prof. dr. Camelia Bogdănici: „Putea să se întâmple o nenorocire”

În perioada sărbătorilor de iarnă, mai mulți copii au fost răniți din cauza petardelor. Acesta a fost și cazul unui micuț în vârstă de 7 ani, din comuna Călărași, județul Botoșani, care a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași în noaptea de 26 spre 27 decembrie 2023.

„A aprins o petardă chiar în fața mamei. Din fericire, copilul a avut doar multipli corpi străini conjunctivali și corneeni și o eroziune corneană pe jumătate din cornee la ochiul drept. Putea să se întâmple o nenorocire. Adulții nu sunt responsabili. Mama copilul a recunoscut că ea a fost cea care i-a dat copilului petarda și că a aprins-o în fața sa. Nu este conștientă că putea să-și piardă mânuțele, să se rănească grav, a fost totuși vorba de un caz fericit. Copilul are pansament, tratament local, eroziunea se va vindeca pentru că s-au scos multiplii corpi străini”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici.

Din fericire, în urma jocului cu petarda, vederea copilului în vârstă de 7 ani nu a fost grav afectată, iar acesta nu și-a pierdut niciunul dintre ochi.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`