Prima pagină » Local » A fost finalizat regulamentul de transport persoane din județul Iași. Principalele reguli pe care transportatorii vor trebui să le respecte
A fost finalizat regulamentul de transport persoane din județul Iași. Principalele reguli pe care transportatorii vor trebui să le respecte

A fost finalizat regulamentul de transport persoane din județul Iași. Principalele reguli pe care transportatorii vor trebui să le respecte

17 iul. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Consiliul Județean Iași va adopta în cursul săptămânii viitoare noul regulament de transport persoane din județul Iași. Serviciul de transport persoane va fi modificat substanțial

Județul Iași va avea un nou regulament pentru transportul persoanelor prin curse regulate prin localitățile din regiune. Documentația cuprinde și modalitatea de derulate a procedurii de atribuire a traseelor din județul Iași. Proiectul de hotărâre va intra în ședința de plen a Consiliului Județean Iași de miercuri, 21 iulie 2021. Ulterior, prin acest regulament, Autoritatea de Transport Public a județului Iași va putea organiza licitația de atribuire a traseelor pe rutele din județ.

Ce conține noul regulament de transport din județ?

Noul regulament cuprinde mai multe puncte legate de activitatea de transport persoane.

„Serviciul se efectuează numai cu autobuze destinate prin construcție transportului de persoane și, după caz, dotate cu tahografe și limitatoare de viteză, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Serviciul se poate efectua de către operatori numai în condițiile în care aceștia dețin licența de traseu valabilă pentru traseul respectiv, așa cum acesta este prevăzut în programul de transport. Licența de traseu este valabilă numai însoțită de caietul de sarcini al acesteia pe toată durata efectuării cursei”, se arată în proiectul de hotărâre.

Primele discuții despre transportul public județean au fost demarate încă din primăvara acestui an la nivelul CJ Iași.

Noi schimbări în regulamentul de transport persoane din Iași

Conform regulamentului de transport persoane, intervalele de succedare a orelor de plecare a curselor vor fi de minimum 15 minute, între orele 5:00-9:00 și 13:00-17:00, dar și de minimum 30 de minute în restul intervalelor orare ale zilei.

„Programul de transport poate fi actualizat prin prelungirea sau scurtarea traseelor existente, respectiv modificarea unuia sau a ambelor capete de traseu, prin introducerea de noi trasee, dar și prin modificarea numărului de curse. În calcul intră și introducerea sau, după caz, înlocuirea de stații/autogări sau eliminarea acestora/. Se mai iau în considerare și eliminarea traseelor care urmează a fi incluse în programul public local din cadrul asociațiilor de dezvoltare intercomunitare și modificarea capacității de transport a autobuzelor care efectuează traseul”, se mai arată în regulament.

Condiții noi pentru transportatorii din județul Iași

Transportatorii pot înlocui și autobuzele cu care au participat la licitație, însă numai în anumite condiții.

„Înlocuirea este permisă numai cu un autobuz, care are cel puțin aceeași capacitate de transport cu aceea prevăzută în programul de transport și care întrunește cel puțin cerințele tehnice si de vechime ale celui înlocuit. De asemenea, înlocuirea provizorie a autobuzului se poate face pentru perioade însumând maximum 180 de zile pe an calendaristic, în baza documentului/documentelor eliberat/eliberate de service-ul auto”, se mai arată în regulamentul respectiv”, se arată în prevederea respectivă.

În plus, CJ poate aplica și sancțiuni transportatorilor din Iași.

„În exercitarea atribuțiilor, personalul de control are dreptul de a solicita prezentarea tuturor documentelor și informațiilor necesare pentru verificarea respectării reglementarilor specifice aflate în vigoare. La efectuarea controlului în trafic, conducătorii autobuzelor au obligația să prezinte personalului de control toate documentele pe care trebuie să le dețină la bordul autobuzului”, se mai arată în proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *