Prima pagină » Local » A fost emisă autorizația de construcție pentru noul sediu al Parchetelor din Iași

A fost emisă autorizația de construcție pentru noul sediu al Parchetelor din Iași

07 dec. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Local

Se pregătește organizarea de șantier pentru construcția noului sediu al Parchetelor din Iași. Primăria a eliberat autorizația de construcție, iar constructorul așteaptă ordinul de începere a lucrărilor. Valoarea investiției este de aproape 12 milioane de euro. De lucrări se va ocupa o firmă locală

Construirea noului sediul al Parchetelor din municipiul Iași a primit avizul final. Recent, Primăria Iași a emis autorizația de construire pentru noul imobil. Construcția va fi edificată pe strada Codrescu, nr. 6, pe o suprafață de teren de 5.925 de metri pătrați. Totodată a fost eliberat și avizul favorabil de către Comisia de Monumente. Recent a fost finalizată și licitația pentru realizarea lucrărilor.

Contractul a fost semnat cu societatea Iasicon SA, controlată de controversatul afacerist Titel Sinescu. Valoarea totală a lucrărilor este de 59.026.355 de lei, fără TVA, aproape 12 milioane de euro. De menționat că Iasicon SA a obținut contractul de lucrări în asociere cu societățile Cubicon Invest SRL și Inkshape SRL. Acum, terenul de pe strada Codrescu este folosit pentru parcarea mașinilor.

A fost emisă autorizația de construcție pentru noul sediu al Parchetelor din Iași, cu finanțare de la CNI

Sediul parchetelor din Iași va fi compus din patru tronsoane cu trei etaje. În trecut, pe teren se aflau ruinele fostelor grajduri regale. Construcția va avea un regim de înălțime S+P+3E. Asocierea din care face parte firma lui Titel Sinescu trebuie să se ocupe și de realizarea lucrărilor de proiectare, cu o durată estimată de patru luni. Lucrările de execuție vor dura trei ani. Finanțarea este asigurată cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) SA. Partea de dirigenție de șantier a fost câștigată de Maria Popovici, care a semnat pentru un contract de 200.000 de lei, fără TVA.

De obicei, pentru lucrări de anvergură, serviciile de asistență tehnică erau scoase la licitație. În acest caz, CNI a atribuit direct contractul. Astfel a fost evitată licitație. Prin Ecomary SRL, Maria Popovici a avut interdicție la licitații publice din cauza unui contract reziliat de autoritățile dintr-o comună băcăuană.

În vechiul sediu, procurorii nu aveau condiții de lucru

În prezent, activitatea Parchetelor se desfășoară în clădirea de pe Vasile Conta, nr. 28. Conducerea instituției a reclamat numărul mic de birouri și al spațiilor de depozitare a arhivelor.

„La aceste deficiențe se adaugă prezența unei colonii de porumbei, care a rezultat în acumularea unor cantități enorme de excremente în curtea interioară a imobilului, generând mirosuri pestilențiale în timpul verii, instalația sanitară care, în cazul ploilor puternice, refulează în subsol, respectiv în zona arhivelor”, se arată în documentația care a stat la baza finanțării.

A fost emisă autorizația de construire pentru noul sediu al Parchetelor din Iași, după mai mulți ani în care s-a încercat obținerea finanțării și a tuturor avizelor.

Comentarii
  • SC ECOMARY SRL are la degetul mic CNi-ul.
    Se rezolvă rapid.
    Bineînțeles nu moka.
    Știe cui și unde să dea parandărătul tanti Mărioara, nu se mai sinchisește să bată drumul pînă la București, îl lasă pe la Bacău.
    Cine este din Bacău?
    Ia ghiciți voi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *