Prima pagină » Eveniment-Social » A fost desemnat câștigătorul festivalului Boovie, desfășurat zilele trecute, la Iași. Cine a plecat acasă cu premiul de 1.000 de euro?
A fost desemnat câștigătorul festivalului Boovie, desfășurat zilele trecute, la Iași. Cine a plecat acasă cu premiul de 1.000 de euro?

A fost desemnat câștigătorul festivalului Boovie, desfășurat zilele trecute, la Iași. Cine a plecat acasă cu premiul de 1.000 de euro?

31 iul. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Eveniment-Social

A fost desemnat câștigătorul festivalului Boovie, desfășurat zilele trecute, la Iași. Acesta a plecat acasă cu suma de 1.000 de euro. Elevi din toată țara s-au luat la întrecere la Iași, în cadrul festivalului concurs de cărți care s-a desfășurat în Piața Unirii. Aceștia au avut de realizat trailere pe baza unei cărți, iar câștigătorii s-au ales cu un premiu în bani, în valoare de 5.000 de lei.

Câștigătorul festivalului Boovie, de la Iași

Boovie este un festival internațional de book-trailere realizate de elevi. Acesta a ajuns la a IX-a ediție și s-a desfășurat zilele trecute, la Iași, în perioada 23-26 iulie 2024. Personajul principal din această ediție a fost cartea, iar rolul acestui concurs este de a-i determina pe elevi să citească. Astfel, echipele formate au trebuit să citească o carte pe care mai apoi să o transforme într-un trailer de film, fapt care implică realizarea unui scenariu, împărțirea rolurilor și sarcinilor de lucru, filmarea, montarea și editarea video.

Peste 1.500 de elevi și profesori au fost prezenți anul acesta, la Iași, iar punctul culminant al festivalului a fost Gala Boovie, unde au fost premiate cele mai bune book-trailere create de participanți.

Premiile I, II, III și mențiunile au fost acordate pe criterii de originalitate, creativitate, concept regizoral și integrare a semnificațiilor majore ale cărții de reprezentații UNAGE Iași, Oana Sandu, Laura Bilic, Andrei Cozlac, reprezentanții UNATC București, Iulia Voicu, Iolanda Girleanu, Lorand Gabor, dar și de către Adrian Buliga, regizor și producător, alături de reprezentanta TIFF, Maria Dobre, și Emanuel Meauca, elevul jurat.

În urma nominalizărilor realizate de juriul de preselecție, Juriul de Gală, compus din personalități precum Olimpia Melinte, Cristian Popa, Iulia Rugină, Maria Dobre și Laura Bilic, a ales câștigătorii celor opt premii majore pentru realizări de excepție atât la secțiunea Liceu, cât și pentru Gimnaziu. În cele patru zile de festival, au fost organizate peste 50 de ateliere susținute de traineri care i-au învățat pe participanți secretele cinematografiei, ale scrierii creative și ale artei vizuale, dar au realizat și workshopuri de dezvoltare personală.

Cum a luat naștere Boovie

Concursul a luat naștere la Focșani, într-o sală de clasă. O profesoară de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” a încercat să își motiveze elevii să se apropie de lectură, provocându-i să citească romanul preferat și să îl transforme într-un trailer de film.

Anul următor, competiția a evoluat de la nivel de clasă la nivel de liceu, iar în 2018 a devenit o competiție județeană, filmul câștigător de la Boovie fiind inclus pe agenda renumitului Festival Internațional de Film de la Cluj-Napoca, TIFF. În 2019, pentru a marca centenarul, organizatorii au ales să promoveze doar cărți scrise de autori români. Tot în 2019, concursul a obținut statutul de competiție internațională, fiind invitați să participe și elevi din Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *