Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă că a fost desemnat câştigătorul contractului pentru încă un lot al #A7 (Autostrada Moldovei) iar proiectarea şi execuţia primului lot (33 km) al sectorului de Autostradă Paşcani-Suceava a fost atribuită unui constructor român, pentru suma de 3,06 miliarde de lei. Zilele trecute, ministrul Transporturilor anunța că la finalul anului 2026 vom circula pe cei 316 kilometri de la București la Pașcani.
„A fost desemnat câştigătorul contractului pentru încă un lot al #A7 (Autostrada Moldovei)! Contractul pentru proiectarea şi execuţia primului lot (33 km) al sectorului de Autostradă Paşcani-Suceava a fost atribuit unui constructor român, pentru suma de 3,06 miliarde de lei (fără TVA)”, spune ministrul Transporturilor pe Facebok.
Durata pentru finalizarea acestui nou lot de autostradă este de 30 de luni
Grindeanu anunţă că durata pentru finalizarea acestui nou lot de autostradă este de 30 de luni (6 luni proiectare şi 24 de luni execuţie), iar pe traseu vor fi construite inclusiv:
– un viaduct pe peste DJ208 și CF517 (1.049,80 m);
– un viaduct peste râul Ruja (604,60 m);
– un pasaj peste pârâul Pulpa, DJ208S și CF500 (868 m);
– patru parcări de scurtă durată;
– un Spațiu de Servicii,
– un nod rutier în zona localităților Tătăruși-Heci, la intersecția cu DJ 208F;
– un nod rutier în zona localității Dolhasca, la intersecția cu DJ 208I;
– un nod rutier în zona localității Roșcani.
„Contractul, finanţat prin Programul Transport (PT) 2021-2027, prevede ca toate parcările şi spaţiile de servicii să fie dotate, fiecare, cu infrastructura necesară amplasării unui număr de minimum 8 staţii de încărcare pentru autoturismele electrice. Semnarea contractului este posibilă peste 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestaţii”, mai spune Sorin Grindeanu.
Umbrărescu câștigă o nouă licitație
Spedition UMB este câștigătorul contractului pentru construcția lotului 1, de 33 km, al autostrăzii Pașcani – Suceava, secțiune a Autostrăzii Moldovei -A7. Valoarea contractului este de 3,06 miliarde de lei, fără TVA, iar termenul de proiectare și execuție este de 30 de luni.
„Spedition UMB este câștigătorul contractului pentru construcția lotului 1 al autostrăzii Pașcani – Suceava (secțiune a A7)! După semnarea contractului constructorul român va avea la dispoziție 3,06 miliarde de lei (fără TVA) și 30 de luni (6 luni proiectare și 24 de luni execuție) pentru construcția acestui lot în lungime de 33 km”, anunță șeful CNAIR, Cristian Pistol.
În 2026 circulăm pe Autostrada Moldovei
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost în vizită pe Autostrada Moldovei și a explicat că până la finalul anului 2026 se va circula pe toată autostrada de la București la Pașcani, adică 316 kilometri de autostradă. De asemenea, în cursul anului 2025 vor fi inaugurate 2 loturi importante și se va merge pe autostradă de la București la Bacău, iar pe parcursul anului 2026 se va finaliza întreaga autostradă.
Autostrada Moldovei este unul dintre proiectele esențiale pentru România, un proiect așteptat de 35 ani pentru că actualul drum care face legătura între capitală și regiunea Moldovei reprezintă un adevărat coșmar pentru șoferi.
„Șantierele Autostrăzii Moldova (#A7) avansează în ritm bun!
Constructorii sunt mobilizați foarte bine, în special între Mizil și Adjud.
Pe cei 28,35 km ai Lotului Mizil -Pietroasele, asocierea româno-bulgară a ajuns la un stadiu fizic al lucrărilor de 98,6%. Trebuie însă remediată rapid problema pasajului de la km 20 pentru a putea deschide circulația în luna aprilie.
Constructorii turci de pe Lotul Pietroasele-Municipiul Buzău (13,9 km) au avansat până la 40% și vor finaliza lucrările până la sfârșitul acestui an.
Până atunci vor asigura descărcarea de pe Lotul Buzău-Vadu Pașii, unde constructorul român lucrează în acest moment la podul peste râul Buzău.
Pe secțiunea dintre Focșani și Bacău (95,9 km), același constructor român a ajuns la stadii cuprinse între 25% și 45%.
În mod sigur, anul acesta se va putea circula cel puțin de la Focșani la Adjud (49 km), iar anul viitor pe toată Autostrada Moldovei, finanțată prin PNRR, între Ploiești și Pașcani (319 km)”, scrie Sorin Grindeanu.