A fost descoperită cea mai veche piesa de şah. Surpriza mare pentru o echipă de cercetători. Descoperită în 1991, o tură sau un turn ar putea fi cea mai veche piesă de şah din lume.
Piesa a fost descoperita de John Oleson şi o echipă de arheologi de la Universitatea Victoria din British Columbia, Canada.
Realizată din gresie, având o formă rectangulară şi cu două protuberanţe în partea de sus, a fost excavată în 1991. Aceasta se afla în nisipul dintre ruinele uneia dintre primele aşezări islamice în Iordania. În secolul VII era
un important punct comercial.
A fost descoperită cea mai veche piesa de şah
Deşi pare diferită de turnurile din jocul de şah din prezent, este similară cu turele din cele mai vechi jocuri de şah cunoscute. Dacă această figurină din gresie este într-adevăr o tură ar putea fi cea mai veche piesă de şah cunoscută până acum, cu o vechime de aproximativ 1.300 de ani.
„Există referinţe legate de jocul de şah în textele islamice, încă din anul 643, iar acest joc era foarte popular în lumea islamică”, potrivit unei prezentări recente făcute de Oleson.
„Cum jocul a fost adus probabil spre vest, din India, de către neguţători şi diplomaţi, nu este o surpriză că dovezi timpurii ale acestuia ar trebui găsite în acest sit (din Iordania n.r.)” a precizat arheologul John Oleson.