O echipa de cercetatori de la Agentia nationala de stiinta din Australia a descoperit o metoda simpla pentru a prezice durata de viata a fiecarei specii pe baza analizei genomului, informeaza Xinhua.
In urma analizei genomului uman, o echipa din cadrul Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) a descoperit ca durata naturala de viata a oamenilor este de 38 de ani, prelungita in urma schimbarilor stilului de viata si a progreselor medicale de-a lungul secolelor.
Cercetatorii au descoperit ca durata de viata a vertebratelor este cel mai probabil determinata de densitatea genetica, denumita metilarea ADN-ului.
Echipa de oameni de stiinta a reusit, utilizand aceeasi metoda, sa prezica durata naturala de viata a unor specii demult extinse, cum ar fi mamutul lanos si Omul de Neanderthal, care aveau o durata de viata de 37,8 ani.
Teste pe genomurile animalelor
Ben Mayne, cercetator postdoctoral din cadrul Environomics Future Science Platform a CSIRO, a precizat intr-un comunicat de presa ca intelegerea duratei naturale de viata a diferitelor specii este esentiala pentru eforturile continue din domeniul conservarii si biosecuritatii.
„Metoda noastra pentru estimarea duratei naturale maxime de viata se bazeaza pe ADN. Daca stim secventa genomului unei specii, ii putem estima durata de viata”, a spus acesta.
„Pana in prezent, a fost dificil de estimat durata de viata a celor mai multe animale salbatice, in specia in cazul speciilor longevive de mamifere marine si pesti”, a adaugat acesta.
Cercetatorii au calibrat noua metoda efectuand teste pe genomurile animalelor a caror durata de viata este deja cunoscuta. „Folosind metoda noastra, am descoperit ca durata maxima de viata a balenei de Groenlanda este de 268 de ani, cu 57 de ani mai mult decat se credea pana acum”, a spus Mayne.
„Am descoperit ca mamutii lanosi, specie extincta, traiau 60 de ani, iar testoasa gigantica din Pinta Island, Galapagos, specie recent extincta, traia 120 de ani”, a spus acesta.