Prima pagină » Local » A fost deschis momentul superb, al toamnei, la Iași! Sute de vizitatori sunt în Grădina Botanică – GALERIE FOTO, VIDEO, UPDATE

A fost deschis momentul superb, al toamnei, la Iași! Sute de vizitatori sunt în Grădina Botanică – GALERIE FOTO, VIDEO, UPDATE

30 oct. 2022, 11:27, 6 ,
în Local

Astăzi, 30 octombrie 2022, a fost deschis momentul superb, al toamnei, la Iași! Sute de vizitatori sunt în Grădina Botanică. Este vorba de „Flori de toamnă 2022” – o expoziție de flori, fructe și semințe, a XLVI-a ediție, organizată în Secțiile exterioare și în Complexul de Sere. Această expoziție este deschisă publicului, începând cu ora 11:00. Secțiile exterioare și serele pot fi vizitate până în ziua de 20 noiembrie, zilnic, între orele 9:00-17:00. Prețul unui bilet este de 15 lei, iar pentru grupurile organizate – 8 lei. Fotografiatul este liber. Cvartetul Mezzo, în componență – Răzvan Rotar (vioara I), Nicoleta Rotar (vioara II), Cătălina Toma (violă) și Virgil Popa (contrabas), susțin un moment artistic muzical, în deschiderea expoziției.

UPDATE:  Zeci de oameni au format astăzi cozi la porțile Grădinii Botanice, dorind să admire frumusețile florale.

„La această ediție în deschidere avem surpriza plăcută de a avea alături de noi cvartetul «Mezzo». Distinșii artiști sunt prezenți aici ca urmare a acceptului niciun fel de condiții din partea domnului profesor Virgil Popa. Este fondatorul orchestrei din Madrid, care a înființat la Iași și orchestra de tineret a Iașului”, a spus directorul Grădinii Botanice, Cătălin Tănase.

Rectorul Universității „Alexandru Ioan-Cuza” Iași i-a încurajat pe ieșeni să vină să viziteze expoziție.

„Ieșenii au format deja o tradiție în a vizita Grădina Botanică a Universității «Alexandru Ioan-Cuza» din Iași. Îi primim cu toată căldura, atenția, oferindu-le exponate dintre cele mai diverisitricate, calitative. Este o încântare pentru noi toți, pentru comunitatea academică, pentru ieșeni și pentru cei care viziteaza Iașiul”, a declarat rectorul Tudorel Toader.

„Expoziția Flori de toamnă, anul acesta o organizăm pentru cea de-a 46 ediție. Este un eveniment pe care îl organizăm în continuă seria manifestărilor prilejuite de Zilele Universității «Alexandru Ioan-Cuza» din Iași, care anul acesta sărbătorește 162 de ani de la fondare. Sub genericul «Flori de toamnă», în primul rând sunt remarcate crizantemele, cultivate aici de peste 5 decenii. În evenimentul pe care tocmai l-am inaugurat expunem 221 de soiuri și varietăți horticulture de crizanteme. Tema expoziției este «Metamorfoze vegetale», prin care dorim să atragem pe de o parte, atenția tuturor transformărilor biologice și estetice pe care le prezintă aceste plante, dar totodată și drumul anevoios de la germinare până la fructificare. Avem și o colecție impresionantă de ardei iuți, cu valoare medicinală, dar și ornamentală, în spațiile exterioare numeroase exemplare de varză decorativă, dar și cu valoare alimentară, și nu în ultimul rând, forme topiare”, a menționat Cătălin Tănase.

„Am fost și anul trecut. și am revit și în acest an. E o muncă deosebită ale celor care au grijă de Grădina Botanică, să ne bucure sufletul, inima și privirea. Felicitări tuturor! Fiecare plantă arfe frumusețea ei. Am venir special din Botoșani pentru această expoziție”, a spus Steluța Amarandei, o vizitatoare a expoziției.

Altă tânără, venită tocmai din Pitești, a rămas și ea impresionată de decorul de toamnă din cadrul Grădinii Botanice.

„E pentru prima oară când venim aici, suntem de la Pitești. Mi se pare totul foarte frumos, foarte colorat, mai ales că e toamnă. Până acum ce am văzut ne-a impresionat foarte mult, a fost unul dintre obiectivele pentru care am venit la Iași, care este un oraș foarte frumos”, a spus Victoria Capragiu.

„Este una dintre bijuteriile Iașului. Este fantastic, măcar o dată pe an venim aici. Multă muncă, multă dăruire și multe sacrificii financiare probabil. O minune, fără cuvinte. Am mai fost la expoziții anterioare, și de fiecare dată mă surprinde. Noutatea stă în culori. în aranjamente florale” a spus și Sorina Ursache din Iași.

La Iași s-a deschis o mega-expoziție! Sute de vizitatori sunt în Grădina Botanică

Cu prilejul acestei ediții, sub genericul „Metamorfoze vegetale”, vizitatorii sunt invitați să descopere o multitudine de transformări biologice și estetice pe care le prezintă florile sau eșantioanele de fructe și semințe, care provin din colecțiile științifice ale Grădinii Botanice.

„În acest sens, vor fi prezentate soiuri românești și internaționale ale genului «Chrysanthemum», care reunesc 221 de varietăți horticole cultivate în sere și solarii, atât floarea tăiată «Chrysanthemum grandiflorum», cât și dumitrițele sau tufănele «Chrysanthemum indicum», în număr de 218 varietăți horticole. De asemenea, vor fi expuse peste 20 de specii ale genului «Chrysanthemum», care provin din flora spontană de pe diverse continente și care în zona de origine au diferite întrebuințări sau prezintă importanță științifică pentru evoluția sistemelor de clasificare și în general a sortimentului actual de varietăți horticole din spectrul floricol”, arată prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice din Iași, membru al Academiei Române.

Unele soiuri de crizanteme sunt dirijate prin tehnici speciale de cultură, sub formă de pom, cascadă, piramidă, coloane etc., tehnici practicate pentru prima dată la Grădina Botanică din Iași încă din anul 1979.

La această ediție sunt expuse 145 de soiuri, dintre care 20 taxoni nou introduși în colecție

Ulterior, aceste forme au fost expuse an de an în cadrul expozițiilor, tocmai pentru a evidenția disponibilitățile pe care le prezintă această plantă pentru practicile horticole clasice sau moderne. Colecția de ardei iuți decorativi reunește 11 specii și subspecii ale genului „Capsicum”, printre care cei 5 taxoni parentali, genitorii majorității soiurilor și hibrizilor de ardei – „Capsicum annuum”, „C. baccatum”, „C. chinense”, „C. frutescens” și „C. pubescens”, dar și specii sălbatice, cu importanță taxonomică – „C. chacoense, „C. eximium”, „C. nigrum”, „C. baccatum var. pendulum”, „C. baccatum var. praetermissum” și „C. rhomboideum”, organizați într-o secțiune aparte.

„La această ediție, vor fi expuse 145 de soiuri, dintre care 20 taxoni nou introduși în colecție, printre care se numără «C. annuum ‘Fushimi’», «C. annuum ‘Garda Fireworks’», «C. baccatum ‘Glockenpaprika’», «C. baccatum ‘Brazilian Starfish’», «C. frutescens ‘Tabasco Short Yellow’», «C. chinense ‘Bhut Jolokia Red’», «C. chinense ‘Bhut Jolokia Chocolate’», «C. chinense ‘Habanero Spicy Mustard’», «C. chinense ‘Habanero Chocolate’», «C. chinense ‘Green Trinidad’», «C. chinense ‘Pucha-Uchu’» etc. Într-o zonă special amenajată, vor fi expuse primele 3 cele mai iuți soiuri de ardei din lume, recunoscute oficial de Cartea Recordurilor”, mai arată prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Este vorba de „C. chinense ‘Carolina Reaper’” (2.200.000 – Scara Scoville – adică unitățile SHU care măsoară nivelul de iuțeală al unui ardei iute. Scara Scoville este de la 0 – apă plată – la 16.000.000 grade – capsaicina pura), „C. chinense ‘Trinidad Moruga Scorpion’” (2.000.000 SHU) și „C. chinense ‘7 Pot Douglah’” (1.800.000 SHU), dar și soiul „C. chinense ‘Aji Charapita’”, considerat cel mai scump ardei iute din lume.

La expoziția „Flori de Toamnă” sunt expuse peste 300 de soiuri de dovleci decorativi și tigve

În același spațiu sunt prezentate 18 specii și soiuri ale genului „Solanum”, taxoni cu importanță științifică și economică, specii toxice și medicinale, printre noutăți numărându-se „Solanum burchellii”, originară din Africa de Sud și Namibia, specie care este adaptată zonelor stâncoase aflate la o altitudine de 500-1.300 de metri, și „Solanum robustum”, originară din America de Sud, specie considerată toxică, întrucât sintetizează cantități mari de alcaloizi, valorificați însă de industria farmaceutică.

„În Complexul de Sere, într-un spațiu rustic, vor fi expuse peste 300 de soiuri de dovleci decorativi și tigve, între care tărtăcuța șarpe, dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă, bureți vegetali, castraveți țepoși africani și mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia. În spațiile exterioare vor fi expuse numeroase exemplare de varză decorativă și alimentară, reunite într-o colecție reprezentată de 98 de taxoni, între care vor fi prezentați și hibrizi, care sunt utilizați pentru diverse decoruri autumnale: «’Sunrise’», «’Sunset’», «’Lucir Rose’», «’Flare White’» sau «’Crane Pink’»”, mai explică prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice din Iași.

De asemenea, vor fi remarcate de vizitatori de toate vârstele zooforme topiare executate din materiale naturale, cu predilecție din ramuri uscate de răchită, care evidențiază creativitatea angajaților pentru realizarea de noi elemente artizanale. Sunt așteptați mii și mii de vizitatori în Grădina Botanică.

 

Comentarii
  • ce titlu tipic produs de gandirea unui analfabet functional: „A fost deschis momentul superb…”
    Cum naiba se poate deschide un moment?
    Ce indivizi de toata jena fac acum presa !

  • Ditamai expoziția și nu asiguri tu locuri de parcare,sufoci copoul cu niste bostani și aia luați din tara,au atîta teren și nu au o parcare,la fel și cu peneteciarul, infectă primărie.

  • Vecina, din copacul in care stai pentru ca nu vrei sa platesti intrarea si ti se pare mai cool sa te uiti peste gard, vezi doar bostanii si te simti botanista si datoare sa comentezi conform nivelului tau de existenta. Lasa acest obicei si viziteaza expozitia. Iar cei care vin cu masina pana in poarta Gradinii Botanice si daca ar putea, ar si intra cu ea, sunt needucati si nu se poate face nimic pentru ei. Tu, Vecina, poate mai ai o sansa daca scobori din copac!

  • Penibil acel Watermark, de parca l-ati fotografiat pe ElonMusk la Mitropolie

  • Aceași expoziție de ani și ani,nimic nou sub soare,mai frumos la Tănase la breazu,acolo macar au parcareai mai mare în pădure dar na ce poți să faci cu câțiva muncitori și o droaie de șefi,care între noi vorbind au și ei grădini acasă,cine știe cunoaște,ați infectat copoul tot felul de manifestări,zilele nu știu care parcă iadul incepe și se termină cu copipu

  • SCOTETI SIGLA AIA DE PE POZE . STRICA TOATA IMAGINEA , PACAT DE FLORI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *