La Senat a fost înregistrată vineri, 2 octombrie, o propunere legislativă pentru stabilirea datei alegerilor parlamantare. Data propusă este 14 martie 2021. Iniţiatorul este deputatul independent Adrian Dohotaru, fost membru USR.
Judecătorii Curții Constituționale au respins, marți, sesizarea președintelui Klaus Iohannis și au decis că legea care prevede că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare este constituţională.
Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a cerut deja public amânarea alegerilor parlamentare până în martie 2021. Guvernul Orban stabilise data alegerilor parlamentare pentru 6 decembrie, însă actualul context epidemiologic ar putea să împiedice desfăşurarea alegerilor la termen.
A fost depus oficial proiectul de lege pentru data alegerilor parlamentare: 14 martie 2021!
Deputatul independent Adrian Dohotaru, fost membru USR, a explciat de ce a propus data de 14 martie 2021.
„Am propus data de 14 martie 2021. Sunt convins că dacă are loc o analiză obiectivă, orice parlamentar ar trebui să țină cont de argumentele prezentate în expunerea de motive, care sunt valabile și alegerile trebuie să aibă loc în luna martie 2021. Sănătatea cetățenilor prevalează. Aceste alegeri trebuie să fie relevante și tocmai de aceea trebuie să le pregătim bine. Peste 100 de state au decis amânarea alegerilor tocmai din cuza pandemiei de COVID-19. M=-am consultat cu epidemiologi, cu cetățeni. Am constatat că există multe temeri și de aceea trebuie să reducem cât mai mult riscurile. Am trecut de pragul de 2.000 de cazuri pe zi și e normal să amânăm data alegerilor pentru 2021“, a spus Adrian Dohotaru.
Decizie CCR: Parlamentul stabilește data parlamentarelor
Judecătorii Curții Constituționale au respins, marți, sesizarea președintelui Klaus Iohannis și au decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an.
Președintele Klaus Iohannis a sesizat la CCR Legea privind organizarea alegerilor parlamentare în luna august.
Potrivit sesizării de neconstituţionalitate transmisă luni CCR, Legea privind organizarea alegerilor parlamentare a fost adoptată atât de Senat cât şi Camera Deputaţilor în 27 iulie şi a fost transmisă două zile mai târziu al Preşedinţie în vederea promulgării.
Klaus Iohannis a cerut CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său.
„Similar stabilirii datei alegerilor locale, Parlamentul a optat pentru o soluţie legislativă potrivit căreia data următoarelor alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor va fi stabilită de Parlament prin lege organică. Prin conţinutul normativ, această reglementare încalcă prevederile mai multor articole din Constituţie”, arăta şeful statului.
Marcel Ciolacu, despre alegerile parlamentare: ”Nu, nu se pot organiza, dar pe ei nu-i interesează altceva”
Marcel Ciolacu, președintele PSD, este de părere că alegerile parlamentare ar putea fi anulate, din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Dacă alegerile s-ar organiza, cazurile noi ar putea depăși pragul de 3.000. Cu toate acestea, opinia lui Ciolacu este că cei din PNL se vor folosi de toate metodele pentru a realiza alegerile parlamentare în data de 6 decembrie.
”Nu, alegerile nu se pot organiza, dar pe ei nu-i interesează altceva. Cum să ieși, tu, președinte al României în conferință de presă, când ai cel mai mare număr de cazuri să ataci PSD, de 17 ori să ataci PSD-ul, iar la final să le spui oamenilor să aibă grijă și cu pandemia.
După părerea mea oamenii vor avea lehamite și cred că numărul de cazuri va fi din ce în ce mai mare. Vom trece de 2500 de cazuri, spre 3000 de cazuri pe zi.
Este clar că nu pot fi organizate alegeri, dar ei vor face același lucru pe care l-au făcut și cu pensiile. Dacă CCR-ul va da că este constituțional și n-au de ales că tocmai au zis că Parlamentul decide. Ei, totuși, vor ataca la CCR, iar președintele va retrimite la Parlament, în așa fel încât să se ajungă în data de 6 decembrie. Au tot planul făcut, toate au fost pregătite pentru ei.”, a spus Marcel Ciolacu