Prima pagină » Economic Local » A fost deblocat proiectul pentru achiziția bicicletelor electrice în Iași! Echipamentele vor putea fi închiriate
A fost deblocat proiectul pentru achiziția bicicletelor electrice în Iași! Echipamentele vor putea fi închiriate

A fost deblocat proiectul pentru achiziția bicicletelor electrice în Iași! Echipamentele vor putea fi închiriate

28 dec. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru în Economic Local

Proiectul Iași Velocity a fost deblocat. Prin fonduri europene urmează să fie achiziționate biciclete electrice ce pot fi închiriate. Astfel, va fi implementat un nou sistem de transport alternativ, non-poluant. Licitația se va relua la începutul anului 2021

Municipalitatea ieșeană a deblocat licitația din cadrul proiectului Iași Velocity, ce beneficiază de susținerea fondurilor europene. Inițial, ofertele trebuiau depuse pe data de 18.12.2020, dar procedura a fost suspendată din cauza unei clauze menționate în caietul de sarcini. Astfel, s-a cerut prezența unui „inginer”, în loc de „expert”. Această condiție ar fi restricționat accesul furnizorilor de echipamente. După transmiterea eratei, Primăria Iași a anunțat un nou termen de depunere a ofertelor, 05.01.2021. Procedura are o valoare estimată de 3,6 milioane de euro, fără TVA. Furnizarea sistemului automat de bike-sharing trebuie implementat în termen de 9 luni de la semnarea contractului. Comisia de evaluare va alege prețul ce cel mai mic prezent în ofertele furnizorilor.

Licitația a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor

Procedura a trezit nemulțumirea ofertanților încă de la primul anunț. De altfel, a fost și depusă o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). A fost semnalat faptul că cel care a întocmit studiul de fezabilitate pentru Primăria Iași are legături directe cu un furnizor de echipamente electrice, care și-a anunțat participarea la procedura de la Iași. Radu Marian Dragomir a întocmit documentația prin societatea Urban Scope SRL. La procedura Primăriei Iași se va prezenta soția acestuia, Ionela Dragomir, care controlează societatea Next Bike SRL, din București. Contestatarii au susținut că documentația a fost „servită” soției, tocmai pentru a elimina concurența. CNSC nu a luat în calcul aceste argumente și a respins contestația.

Sute de biciclete vor fi prezente în 50 de stații special amenajate în mai multe zone din municipiul Iași

Conform proiectului, Iași Velocity înseamnă amenajarea unui număr de 50 de stații pentru biciclete. În perioada 2007-2015, în municipiul Iași au fost realizate piste de biciclete cu o lungime de 42 de kilometri. Prin noul proiect vor fi înființate și alte trasee. Vor fi achiziționate 813 biciclete inteligente mecanice, 37 de biciclete inteligente electrice (cu computer de bord), 80 de triciclete pentru seniori și persoane cu dizabilități. Stațiile vor fi amenajate în zone precum Smârdan, Ciric, Tătărași, Păcurari, Alexandru cel Bun, Nicolina, Copou etc. Proiectul presupune și realizarea unei aplicații pentru telefoanele mobile.

„Atingerea obiectivului este asigurată atât prin implementarea sistemului de bike-sharing, cât și prin asigurarea unui transfer intermodal facil între modurile de transport nepoluante (bicicletă și mers pe jos) și transportul public, prin amplasarea stațiilor de bike-sharing în apropierea stațiilor de transport public”, se arată în documentația procedurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024