Prima pagină » Actualitate » A fost condamnat primul șofer pe Legea Anastasia
A fost condamnat primul șofer pe Legea Anastasia

A fost condamnat primul șofer pe Legea Anastasia

06 iun. 2024, 15:00, 2 ,
în Actualitate

Şoferii din România trebuie să fie extrem de atenţi. Noile modificări legislative îşi fac deja efectele. Avem deja primul şofer condamnat la închisoare cu executare pe baza Legii Anastasia.

Iniţiatorul legii aduce aminte şi despre o altă prevedere legislativă care te lasă pieton timp de zece ani!

Şoferii care merg garantat la închisoare. S-a dat deja prima condamnare pe Legea Anastasia

Se face închisoare în România. Niciun şofer nu mai scapă cu noua lege.

Vorbim despre Legea Anastasia şi prima condamnare cu executare venită pe baza noii legislaţii intrate în vigoare.

Anunţul a fost făcut joi, 6 iunie, de către senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei. Sentinţa a fost dată de către Judecătoria Alba Iulia. Cel vizat: un şofer în vârstă de numai 19 ani.

Tânărul a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, în primă instanţă. El a ucis trei persoane, în timp ce se afla la volan sub influenţa alcoolului.

Şoferul de 19 ani avea o alcoolemie de aproape 2 la mie. El şi-a recunoscut faptele în faţa oamenilor legii.

Accidentul rutier a avut loc pe 28 august 2023, la o lună de la intrarea în vigoare a Legii Anastasia.

„Prima condamnare la închisoare cu executare în baza Legii Anastasia a fost pronunțată de Judecătoria Alba Iulia, pe 29 mai.

Un tânăr de 19 ani a primit 5 ani de închisoare cu executare, în primă instanță, după ce a ucis trei persoane, în noaptea de 28 august 2023, la o lună de la intrarea în vigoare a Legii Anastasia.

Șoferul avea o alcoolemie de aproape 2 la mie și și-a recunoscut faptele.

Cei trei tineri decedați aveau 17, 18 și 25 de ani. Ultimul trebuia să se căsătorească, logodnica sa urmând să nască în perioada ulterioară evenimentului rutier”, este mesajul postat de Robert Cazanciuc joi, 6 iunie, pe pagina sa de Facebook.

Conducătorii auto care vor rămâne 10 ani fără permis de conducere

Senatorul PSD le-a reamintit tuturor românilor să nu ignore legea. Îşi pot pune în pericol propriile vieţi şi mai ales ale celorlalţi participanţi la trafic sau pietoni.

Cine se urcă la volan băut, drogat sau fără permis şi omoară pe cineva, va face sigur închisoare cu executare. Legea Anastasia nu mai permite altceva.

Mai mult, Robert Cazanciuc aminteşte şi despre o altă lege intrată în vigoare mai de curând. Şoferii vor rămâne 10 ani fără permis dacă au consumat droguri sau sunt prinşi cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie.

„Nu ignorați legea, nu ignorați viețile altora și nici pe a voastră. Nu vă mai urcați la volan băuți, drogați sau fără permis auto.

Riscați închisoarea cu executare dacă ucideți pe cineva.

Și, mai nou, o lege intrată recent în vigoare, pe care am inițiat-o, prevede suspendarea cu până la 10 ani a dreptului de a avea permis, în cazul consumului de droguri sau a unei alcoolemii peste limita penală, de 0,8 la mie”, a mai transmis senatorul PSD Robert Cazanciuc.

De unde vine numele Legii Anastasia

Potrivit Legii Anastasia, inițiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc, săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psiho-active, se pedepseşte cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Legea Anastasia poartă numele unei fetițe care a murit în anul 2022, chiar în faţa casei sale, din cauza unei şoferiţe fără permis.

Fetiţa în vârstă de 4 ani era din localitatea Sticlăria, județul Iași şi a fost accidentată mortal chiar de Ziua Copilului, pe 1 iunie 2022.

Șoferița de 28 de ani nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie. Făcuse doar niște cursuri auto în Suedia și se îndrepta spre locuința unei rude, pentru că avusese loc un eveniment dramatic în propria ei familie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`