Prima pagină » National » A fost ales noul selecționer al echipei naționale a României. Iată cine a acceptat oferta FRF
A fost ales noul selecționer al echipei naționale a României. Iată cine a acceptat oferta FRF

A fost ales noul selecționer al echipei naționale a României. Iată cine a acceptat oferta FRF

05 aug. 2024, 16:00,
Elena Nicoleta BUJOR în National

Mircea Lucescu a fost numit noul antrenor al echipei naționale a României, după ce și-a dat acordul la sediul FRF, unde a avut o întâlnire de patru ore cu Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță.

La vârsta de 79 de ani, Lucescu a revenit la conducerea naționalei după o absență de 38 de ani, prima sa perioadă ca selecționer fiind între 1981 și 1986.

„Sunt extrem de pasionat și motivat”, a spus Lucescu săptămâna trecută, într-un dialog cu GOLAZO.ro, însă la momentul respectiv încă nu se hotărâse 100% dacă să dea curs propunerii Federației.

Mircea Lucescu, noul selecționer al României

Decizia de a prelua din nou echipa națională a venit după ce Edi Iordănescu a refuzat să continue în funcție, chiar după ce a participat la Euro 2024. Înainte ca Lucescu să fie ales, Gică Hagi, prima opțiune a FRF, a refuzat oferta.

Luni, Lucescu s-a întâlnit cu oficialii FRF, iar la finalul discuțiilor și-a dat acordul să preia echipa. Cu toate acestea, atât Lucescu, cât și conducerea FRF, au evitat să facă declarații la ieșirea din sediul Federației.

Lucescu se întoarce la conducerea naționalei României după aproape patru decenii, perioada sa anterioară fiind marcată de calificarea la Campionatul European din 1984, o performanță notabilă realizată într-o grupă dificilă, alături de echipe precum Italia, Cehoslovacia, Suedia și Cipru.

În afară de România, Lucescu a mai antrenat naționala Turciei între 2017 și 2019, dar acest mandat nu a fost unul de succes. Ultima sa echipă a fost Dinamo Kiev, de la care s-a retras în noiembrie 2023, din motive de sănătate.

Cu un palmares impresionant de 36 de trofee, Mircea Lucescu se află pe locul trei în clasamentul mondial al antrenorilor cu cele mai multe titluri câștigate, fiind devansat doar de Alex Ferguson și Pep Guardiola.

Cariera sa de antrenor cuprinde echipe de prestigiu precum Dinamo București, Rapid, Inter Milano, Galatasaray, Beșiktaș și Șahtior Donețk, unde a obținut succese remarcabile.

Gheorghe Hagi a refuzat să preia echipa națională de fotbal

Gheorghe Hagi, antrenor și acționar majoritar al clubului Farul Constanța, a anunțat luni că a refuzat oferta Federației Române de Fotbal (FRF) de a prelua conducerea echipei naționale de fotbal.

„A fost cu siguranță una dintre cele mai dificile decizii din cariera mea, pentru că naționala României reprezintă visul oricărui antrenor român”, a spus Hagi, conform unui comunicat emis de club.

El a explicat că „în ultimele zile am analizat această opțiune, dar trebuia să îndeplinesc anumite cerințe ale FRF și, în același timp, să continui proiectul început la Farul Constanța acum trei ani, unde îmi doresc să construim un club puternic. Din acest motiv, am decis că nu pot accepta, în acest moment, propunerea Federației Române de Fotbal de a deveni selecționer”.

Hagi ar fi putut să se afle într-un potențial conflict de interese dacă ar fi acceptat să preia naționala și ar fi rămas în același timp acționar majoritar la Farul Constanța, fiind susceptibil de a promova jucători din propriul club la echipa națională. Pentru a evita astfel de discuții și, neavând o soluție rapidă pentru vânzarea clubului către investitori strategici, Hagi a ales să refuze oferta FRF, conform informațiilor de la G4Media.

Locul de selecționer a rămas liber după ce Edi Iordănescu a decis să nu își prelungească contractul, care a expirat după ce a condus România până în sferturile de finală ale Euro 2024.

Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF, a anunțat că printre numele luate în considerare pentru acest post se numără Adrian Mutu și Mirel Rădoi.

Gheorghe Hagi este cel mai titrat fotbalist român, cu realizări remarcabile atât la echipa națională, cât și la cluburile la care a jucat. Ca antrenor, a câștigat două titluri în prima divizie, ambele cu echipa pe care o deține ca acționar majoritar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *