Prima pagină » International » A fost ales al 15-lea şef de stat al Indiei. Draupadi Murmu, a doua femeie preşedinte din istoria ţării

A fost ales al 15-lea şef de stat al Indiei. Draupadi Murmu, a doua femeie preşedinte din istoria ţării

22 iul. 2022, 13:06, 1 ,
în International

O femeie care provine dintr-o comunitate tribală margnalizată, Draupadi Murmu, a fost aleasă joi, 21 iulie, preşedinte a Indiei, cu susţinerea partidului premierului Narendra Modi, în urma unor algeri în Parlament. Draupadi Murmu, care face parte din tribul Santhal, a avut susţinerea a peste jumătate dintre parlamentari, potrivit unor rezultate parţiale, publicate de către Comisia Electorală.

Draupadi Murmu, în vârstă de 64 de ani, devine astfel prima preşedintă care provine dintr-un trib şi cea de a doua preşedintă a Indiei.

Draupadi Murmu, a doua femeie preşedinte din istoria Indiei

Cetăţenii din India, în mare parte din comunitățile tribale, au ieșit în stradă pentru a sărbători victoria doamnei Draupadi Murmu la alegerile prezidențiale. Oamenii din orașul natal al președintelui nou ales, în inima tribală a districtului Mayurbhanj din estul statului Odisha, au început deja să sărbătorească dimineața prin distribuirea dulciurilor, bătând tobe, dansând și cântând pentru victoria ei. Doamna Murmu aparține unuia dintre cele mai mari grupuri tribale din țară, familia Santhal.

Numirea doamnei Murmu de către BJP este lăudată chiar și de criticii partidului de guvernământ, deoarece numirea ei marchează reprezentarea poporului indigen al țării.

Populația tribală a Indiei cuprinde 104 milioane de oameni, sau aproximativ 8,6% din populația totală, o cohortă care a rămas în mare parte neglijată și, în general, nu are facilități de asistență medicală și educație în satele îndepărtate.

Analiștii au spus însă că introducerea ei în cea mai înaltă funcție electivă din țară se va schimba puțin pentru comunitatea ei.

De asemenea, într-un context diferit, precizăm că India a făcut solicitare către Rusia să înceteze războiul din Ucraina.

Draupadi Murmu şi-a început cariera politică în 1997

Doamna Murmu, o fostă profesoară din Odisha, a fost anterior guvernatoare a statului Jharkhand, care are și o populație indigenă semnificativă și a reprezentat aripa de stat a BJP pentru „triburile programate” sau comunitățile tribale recunoscute ca fiind dezavantajate social și economic de către Constituția Indiei.

Ea s-a născut la 20 iunie 1958 în satul Baidaposi din districtul Mayurbhanj dintr-un tată care era șef al consiliului sătesc. Se crede că doamna Murmu a devenit un exemplu pentru mulți, după ce pasiunea ei pentru studiu a făcut-o să devină prima fată din satul ei care a studiat la o facultate.

Fără nicio prevedere pentru studii superioare în satul ei natal, ea a ajuns să convingă un parlamentar local să-și sponsorizeze educația în capitala statului, Bhubaneswar.

Jurnalistul și activistul Nigamananda Patnaik, care o cunoaște de ani de zile, a spus că doamna Murmu era doar o fată când a fugit la un parlamentar în vizită, ținând un discurs și i-a fluturat certificatul școlar, îndemnându-l să o ajute cu studiile.

Și-a terminat studiile la Colegiul Femeilor Ramadevi din Bhubaneswar și a fost angajată ca funcționar în guvernul statului Odisha.

Mai târziu, s-a întors în orașul ei natal, în Rairangpur, și și-a luat o slujbă de profesor. Cariera ei politică a început în 1997, după ce a fost aleasă ca consilier în sondajele locale.

Așadar, după ce a condus cu o marjă uriașă de 812 voturi față de 521 de voturi pentru candidatul opoziției, Yashwant Sinha și având un total de 4.796 de alegători eligibili, Draupadi Murmu a fost aleasă noul președinte al Indiei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *