Prima pagină » Actualitate » A fost adoptată legea prin care Educația sexuală va fi studiată în școli

A fost adoptată legea prin care Educația sexuală va fi studiată în școli

21 iun. 2022, 16:10, 3 ,
în Actualitate

Legea educației sexuale în școli a fost adoptată astăzi, 21 iunie, în Parlament cu 224 voturi pentru, 49 de abțineri și un singur vot împotrivă. Astfel, elevii vor studia materia ‘educație pentru sănătate’, fosta ‘educație sexuală’.

De asemenea, precizăm că  în unele țări din Europa, Educaţia sexuală este obligatorie.

A fost adoptată legea pentru studierea Educației sexuale în școli

A fost adoptată legea prin care Educația sexuală va putea fi studiată în școli. În acest sens, Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, 21 iunie, proiectul de modificare a legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, stabilind că în unităţile şcolare se vor derula sistematic din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor, programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Astfel că deputaţii au decis, în acest sens, să admită în parte cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Legea reglementează posibilitatea numirii drept persoană care să asigure creşterea şi îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul III, şi a altor persoane faţă de care acesta a dezvoltat relaţii de ataşament sau s-a bucurat de viaţa de familie. Totodată, legea prevede redefinirea serviciilor de tip rezidenţial, precum şi instituirea unei indemnizaţii lunare de sprijin pentru familia sau persoana care a primit în plasament sau este tutore al unui copil, pe perioada în care asigură creşterea şi îngrijirea copilului.

În cererea de reexaminare a președintelui Iohannis se preciza că prin introducerea sintagmei „educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educaţiei pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011.

Așadar, deputaţii au reformulat textul, stabilind „derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.”

Ce au spus politicienii despre această inițiativă

În cadrul dezbaterilor asupra proiectului, deputatul AUR Alin Coleşa a afirmat că nu este nevoie de „sexualizarea copiilor”.

„Avem nevoie de libertate, nu de ideologie, avem nevoie de libertatea de a ne alege cum ne creştem copiii. Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenţi, de sexualizarea lor într-un cuvânt. O astfel de educaţie ar trebui să aibă la bază nişte concepte sănătoase, ar trebuie să fie încurajaţi să diminueze nevoia de atracţie fizică prin promovarea sportului, tot felul de pericole care există în mediul digital legate de aceste aspecte”, a declarat Coleşa.

În schimb, deputata USR Simina Tulbure a spus că România este pe primul loc la numărul de mame minore.

„Trebuie să vorbim acum despre educaţia sexuală, nu sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o ţară în care suntem numărul unu la mame minore. Suntem în topul ţărilor din UE unde violenţa domestică există în familii. Trebuie să discutăm despre consimţământ, pentru că elevii noştri nu cunosc ideea de consimţământ. Aşadar, nu înţeleg de ce să vorbim de educaţie sanitară într-o ţară în care suntem în spatele Uniunii Europene pentru că nu suntem la curent cu ce se întâmplă cu elevii noştri, care învaţă despre sex la internet, la filmele porno, când noi ar trebui să avem oameni specializaţi în şcoli care ar trebui să vorbească despre educaţie sexuală”, a precizat Tulbure.

De altfel, deputata PNL Mara Calista a subliniat faptul că dezbaterea pe această temă ar trebui să aibă loc, menţionând că sunt multe cazuri de mame minore în România, boli cu transmitere sexuală la copii sub 15 ani şi cazuri de violenţă domestică cu minore.

„Una citim, una sunt recomandările şi alta sunt realităţile în care trăim”, a spus Mara Calista.

La rândul său, deputatul Miroslav Merka a susţinut că România este o ţară democratică, dar şi „o ţară creştină”.

„Vorbesc în calitatea mea de părinte proaspăt. (…) În cadrul orelor de dirigenţie am avut obligaţia să pregătim copiii, părinţii pentru aşa ceva, pentru aceste activităţi neprincipiale. Să fim serioşi! Credeţi că Europa reprezintă tot ce e bun? Cred că vă uitaţi prea mult la o Europă care se cam schimbă. Suntem o ţară democratică, dar şi o ţară creştină. Eu nu aş dori să văd copilul meu educat mai mult decât o face părintele”, a mai spus Miroslav Merka.

Iar deputatul din partea PSD, Adrian Solomon, a menţionat că acest proiect se referă, în principal, la drepturile copilului şi este necesară adoptarea lui cât mai rapidă.

Astfel că astăzi, 21 iunie, a fost adoptată legea prin care Educația sexuală va fi studiată în școli.

Comentarii
  • Uraaa, gata să a rezolvat și la noi ! 😇 Educație sexuală online că să facă și practic nu numai teorie. Că și așa e consimțit de la 15 ani. ‘ Se fini la comedi’

  • GabiDumitrescu

    Parintii vor fi instigati masiv de catre popa aferent sa semneze IMPOTRIVA acestui obiect, iar clasa a opta e MULT PREA TIRZIU!!! Inca un proiect de lege pur romanesc…

  • Pedofilia, homofobia, bullying-ul, transmiterea bolilor venerice fara sa se stie, „sarcinile minore” nu sunt tabu, iar in fata multor evenimente neplacute se repeta fraze precum:”Daca as fi stiut poate nu s-ar fi intamplat!” Educatia afectiva si sexuala merita un loc proemient, numai in acest fel este posibil sa se promoveze respectul fata de sine si fata de altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *